Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

τα μέτρα για τον κοροναϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αυτά είναι τα μέτρα για τον κοροναϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση- Τι ισχύει για τις γονεϊκές άδειες


Μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με δεδομένο το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων για 14 ημέρες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες.
Δείτε τι ανέφερε σχετικά με τις άδειες των γονιών: 
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα ισχύσει:
-Άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λάβει ο ένας από τους δύο γονείς μέχρι τις 10 Απριλίου.
Για κάθε 4 ημέρες άδειας, οι 3 θα «χρεώνονται» ως ειδικού σκοπού και η 1 ως κανονική ημέρα άδειας.
-Στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύπτει το 1/3 των αποδοχών – στον δημόσιο τομέα το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των αποδοχών.
-Αν λάβει ο ένας από τους 2 εργαζόμενους γονείς άδεια, ο άλλος δεν θα την δικαιούται.
-Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια.
-Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει ή τα άτομα με αναπηρία.
 Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως
– Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο
Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε:
– Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου 2020, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
– Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου 2020, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
– Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, και πρώτες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.
– Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να γίνεται παρέμβαση έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου