Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Δήμων στην εξέταση αιτήσεων για αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας.

                                                                                                                 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

             7/12/2023

                                                                                                                                                                                                 ΠΡΟΣ

                                                                                         1. Υπουργό  Εσωτερικών κ. Κεραμέως

                                                                                         2. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α .κ.  Διαμαντοπούλου 

                                                                                         3. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  

                                                                                          4. Εθνική Αρχή Διαφάνειας

                                  

 

Θέμα: Αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Δήμων στην εξέταση αιτήσεων για αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας.

 

Με το παρόν έγγραφο θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία 3000 εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι οι οποίοι πρόσφατα με διαγωνισμό ΑΣΕΠ διορίστηκαν μόνιμοι στους Δήμους όλης της χώρας μετά από εικοσαετή ομηρία.

Ωστόσο με τον διορισμό έχουν προκύψει  ζητήματα με την μισθοδοσία των εργαζομένων, δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό με βάση την νομολογία,  όλοι οι εργαζόμενοι  ξεκινάνε με τον μισθό του νεοδιοριζόμενου. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια την τραγική μείωση του μισθού μας (από 250 έως 400 ευρώ) μηνιαίως, και πλέον οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Όπως καταλαβαίνετε καλούμαστε ξαφνικά να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας με ”πετσοκομμένους” μισθούς εν αναμονή της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μας από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Παρ ότι  έχουμε διοριστεί εδώ και Μήνες (4 έως 7) τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δήμων αυθαίρετα   και χωρίς ενσυναίσθηση για τις ανάγκες των εργαζομένων, αρνούνται να συνεδριάσουν επικαλούμενοι εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών για την αναστολή των  συνεδριάσεων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων για υπηρεσιακές μεταβολές,  λόγο των Δημοτικών εκλογών την οποία όμως παρερμηνεύουν.

Η εγκύκλιος όμως 8/9/2023 Αρ. πρωτοκόλλου 74009, για την αναστολή των υπηρεσιακών Συμβουλίων για τις Δημοτικές εκλογές,  ξεκάθαρα ορίζει ότι Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν μπορούν να εξετάζουν ζητήματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές όπου όμως ως τέτοιες ορίζονται ρητά μια σειρά πράξεων όπως απόσπαση μετάταξη κλπ. , κάνοντας παραπομπή σε κεφάλαια των Ν3584/2007  και υπαλληλικό κώδικα ν3528/2007.

Πουθενά στις παραπομπές των Νόμων αυτών  που αναφέρονται δεν γίνεται αναφορά ότι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη νοείται ως υπηρεσιακή μεταβολή ώστε να εμπίπτει στην αναστολή αυτή.

Μάλιστα, προηγούμενη εγκύκλιος για την αναστολή των Υπηρεσιακών στις Βουλευτικές εκλογές, 31/5/2023 Αρ. Πρ. ΔΙΔΑΧ/Φ.18.33/2640/οικ.94029,  αναφερόμενη στους ίδιους Νόμους για την αναστολή των υπηρεσιακών, αναφέρει ρητά : «Επισημαίνεται ότι η κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια και εν γένει η μισθολογική προώθηση (πράξεις χορήγησης μισθολογικών κλιμακίων) κατόπιν θετικής κρίσης περί της συνάφειας μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών ή αναγνώρισης προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015, δεν υπάγονται στις υπηρεσιακές μεταβολές του Υπαλληλικού Κώδικα ούτε μπορούν να θεωρηθούν ως αντίστοιχες της βαθμολογικής εξέλιξης διάταξης, ώστε να τελούν σε αναστολή…..»

Ως εκ τούτου σας καλούμε,  επειδή υπάρχει σοβαρό οικονομικό θέμα για τους εργαζόμενους οι οποίοι περιμένουν πως και πως να επανέλθουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα στα μισθολογικά επίπεδα που πρέπει, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου άμεσα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δήμων να λειτουργήσουν και να εξετάσουν τις αιτήσεις μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου