Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ 


 48 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό - λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της πάλης λαού και νεολαίας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, η οποία ήταν μία από τις πολλές μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, που επιλέγεται ανάλογα με τις εκάστοτε προτεραιότητες και τις ανάγκες της αστικής τάξης.

Ο τριήμερος εορτασμός κορυφώνεται με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και τις πορείες σε όλη τη χώρα.

48 χρόνια μετά, τα αιτήματα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένουν επίκαιρα, αφού παρά την τεράστια επιστημονική - τεχνική πρόοδο στα χρόνια που μεσολάβησαν, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού είναι ακόμα ζητούμενο, καθώς σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα επίκαιρα όμως παραμένουν, στις σημερινές συνθήκες, και τα συνθήματα στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», μιας και το αστικό ελληνικό κράτος, με τις συμφωνίες που υπογράφει, βάζει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την μετατρέπει σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση και ταυτόχρονα σε μαγνήτη της επιθετικότητας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική - λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού - αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που, με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν.

Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για να κλείσουν όλες οι βάσεις, να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ενώσεις και τις συμμαχίες του κεφαλαίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι τριήμερες εκδηλώσεις και οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε όλη τη χώρα στέλνουν το μήνυμα ότι το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει μέσα στους αγώνες του σήμερα...

πηγή :902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου