Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Βοήθεια στο Σπίτι: Τι αλλάζει με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

Βοήθεια στο Σπίτι: Τι αλλάζει με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου


Τη νομοθεσία περί μονιμοποίησης του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” τροποποιεί το αρ.86 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με αυτό αντικαθίσταται τμήμα του αρ.91 του ν.4583/2018 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 18η Δεκεμβρίου 2018, προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας με επιπλέον περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, κατά την οριοθέτηση του πεδίου εφαρμογής, προσδιορίστηκαν ως προϋποθέσεις υπαγωγής των ΟΤΑ Α’ βαθμού σε αυτό, αφενός η σύμβαση των εν λόγω ΟΤΑ με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. το έτος 2011 και αφετέρου η ύπαρξη ενεργών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ αυτών με απασχολούμενους στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι οποίες να έχουν παραταθεί σύμφωνα με το αρ.153 του ν.4483/2017.

Μεταξύ των εργαζομένων, ωστόσο, που απασχολούνταν στο Πρόγραμμα με ενεργές συμβάσεις κατά την έναρξη ισχύος του αρ.91 του ν.4583/2018, υπήρχαν και απασχολούμενοι οι οποίοι,
- είτε απασχολούνται στο πλαίσιο συμβάσεων που συνάφθηκαν μεταξύ της ΕΕΤΑΑ και των οικείων Φορέων το έτος 2012 (και όχι το έτος 2011, που προβλέπει η τροποποιούμενη ρύθμιση και κατά το οποίο συνάφθηκαν κατά κανόνα οι σχετικές συμβάσεις)
- είτε παρείχαν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών.

Επίσης, σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, οι υπηρεσίες του Προγράμματοςπαρέχονταν μεν εντός των ορίων συγκεκριμένων Ο.Τ.Α. και για τους ωφελούμενους των περιοχών αυτών, πλην όμως από Φορείς άλλους (π.χ. νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας) και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι επίσης είχαν συμβληθεί με την ΕΕΤΑΑ  και επιχορηγούνταν κανονικά από τους εθνικούς πόρους.

Η Αιτιολογική Έκθεση σημειώνει ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι συνυπολογίζονταν στο δυναμικό του Προγράμματος, η δε μισθοδοσία αυτών περιλαμβανόταν στην ήδη χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα δαπάνη, συνεπώς το κόστος της ανάληψης και αυτής της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με την παρ.7 του αρ.91 του ν.4583/2018 είχε ήδη προϋπολογιστεί.

Προκειμένου, συνεπώς, να μην απολεσθούν οι κοινωνικά σημαντικές αυτές θέσεις, να αντιμετωπιστεί κανονιστικά, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, η περίπτωση και αυτών των θέσεων με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν και οι λοιπές ενεργές θέσεις απασχόλησης στο Πρόγραμμα και να μην διαταραχθεί η λειτουργία του Προγράμματος στους ΟΤΑ που απασχολούσαν, μέχρι τώρα, εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς εργασίας, με το άρθρο αυτό διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της τροποποιούμενης διάταξης, κατά τρόπο που να καταλαμβάνει σαφώς και τις ανωτέρω περιπτώσεις.


Το άρθρο 86 του πολυνομοσχεδίου, λοιπόν, αντικαθιστά από 18/12/2018 το εδάφιο α’ της παρ.1 του αρ.91 του ν.4583/2018 ως εξής:
“ Οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού που α) είτε άμεσα είτε μέσω νομικών τους προσώπων συμβλήθηκαν, το έτος 2011, με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ ΑΕ), για την παροχή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και β) κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, απασχολούν προσωπικό για την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος, με ενεργές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που έχουν παραταθεί μέχρι τις 31.12.2019, σύμφωνα με το άρθρο 153 του ν. 4483/2017 (Α’ 107) ή με ενεργές συμβάσεις μίσθωσης έργου, καθώς επίσης και οι Ο.Τ.Α. A’ βαθμού στα χωρικά όρια των οποίων παρέχονταν υπηρεσίες του Προγράμματος από νομικά πρόσωπα που είχαν συμβληθεί προς τούτο με την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, κατά τα έτη 2011 ή 2012 και τα οποία απασχολούσαν προσωπικό για την παροχή των υπηρεσιών του προγράμματος με ενεργές, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμβάσεις εργασίας, έργου ή παροχής υπηρεσιών, δύνανται, μέχρι τις 31.3.2019, να υποβάλουν προς έγκριση, στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αποφάσεις τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, που καταρτίζονται και ψηφίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και σύστασης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού των ίδιων κλάδων και κατηγοριών και του ίδιου αριθμού με τις θέσεις προσωπικού που απασχολείται στον οικείο Ο.Τ.Α. ή σε νομικό πρόσωπο αυτού, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». “

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου