Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων


1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων


ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ : ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ !!!!!!!!!


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται, ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει, ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%.
 Με τα δημογραφικά δεδομένα,  σε λίγα χρόνια, το ¼ των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!
Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας.
Σήμερα, τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα «Τιμημένα Γηρατειά», βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους. Η σύνταξή τους, δεν τους καλύπτει τον μήνα.
Δεν υπάρχουν επαρκείς  δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες.
Το «Βοήθεια στο σπίτι»  έχει συμβάλει ουσιαστικά στην βελτίωση της ζωής τους περιορίζοντας φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και ιδρυματοποίησης, αλλά σαφώς χρειάζεται ενίσχυση. Η κοινωνική ασφάλιση είναι προβληματική. Δεν έχουν σωστή ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή Περίθαλψη.
Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους.
 Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη..
Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι.
 Η προώθηση της ενεργού γήρανσης συνεπάγεται τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών ώστε οι ηλικιωμένοι, να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, στηριζόμενοι από τις κοινωνικές δομές και το κράτος, το οποίο έχει την υποχρέωση να τους στηρίζει και να διασφαλίζει γι’ αυτούς, τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς, εξαλείφοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό, προάγοντας την ενεργό συμμετοχή στην οικογενειακή ζωή και την κοινωνία».
 Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται  να νοιώθουν ασφάλεια, που μόνο το Κράτος μπορεί να τους την παρέχει.
 Για να μπορούν χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν τη μέρα, που τους είναι αφιερωμένη.
Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.
Για να μπορούν να ζουν!
Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται τα αυτονόητα!!!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου