Ιδιωτικοποιούν και τη “ Βοήθεια στο Σπίτι”
Τι κρύβεται και τι συνέπειες υπάρχουν πίσω από την κίνηση αυτή;
Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» με κοινοτικά κονδύλια, εξυπηρετούσε 130.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ πανελλαδικά και με προσωπικό 3.500 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ πρόσφεραν κατά γενική ομολογία πολύ ουσιαστικό κοινωνικό έργο, παρ ότι έμειναν πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες. Και τώρα τι γίνεται ;
Αντί να παγιοποιήσουν το θεσμό «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και να λύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα των εργαζομένων, όπως καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, σταθερή εργασία και διεύρυνση των δικαιούχων (ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ κλπ), προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών, κάνουν πιο δύσκολη την παροχή στους δικαιούχους βάζοντας οικονομικά όρια πιο υψηλά γι΄αυτούς, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούν μια πάγια αυτοδιοικητική και κοινωνική δομή στις λεγόμενες «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Ταυτόχρονα , παρά τις δεσμεύεις του Υφυπουργού εργασίας κ. Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη για διασφάλιση της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
Εν τω μεταξύ το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει και θα προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους, όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς (που η δημοτική αρχή προσπάθησε να επιβάλει στους βρεφονηπιακούς θεσμούς της πόλης ). Είχαμε ενημερώσει τότε, πως το θεσμικό αυτό πλαίσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει υποκαθιστώντας πάγιες αυτοδιοικητικές και κοινωνικές δομές, γιατί αυτές οι δομές είναι υποχρέωση της πολιτείας και των Δήμων κι όχι κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Οι Επιχειρήσεις αν λειτουργήσουν με αυτές τις προϋποθέσεις, είναι σαφές ότι και τα μέχρι τώρα εργασιακά δικαιώματα καταργούν, αλλά και οφθαλμοφανές ότι, ακόμη και με συμμετοχή εργαζομένων, δεν μπορούν να τα διασφαλίσουν ειδικά όταν έχει να κάνει κανείς με μια κυβέρνηση, που έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο και νομοθετεί με ….. “πράξεις νομοθετικού περιεχομένου”.
Εδώ πρέπει να καταγγείλουμε και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ η οποία αντί να μπει αρωγός δίπλα στους εργαζόμενους σφυρίζει αδιάφορα, και ενίοτε προβαίνει σε …. “ επισημάνσεις ” . Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Καμίνης είχε προαναγγείλει το προηγούμενο καλοκαίρι τους «Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς» για μείωση του κόστους στις κοινωνικές δομές των Δήμων.
QUIZ: πώς μειώνεται το κόστος με μείωση των υπαλλήλων;
με μείωση των αποδοχών τους;
μήπως και με τα δύο ανωτέρω μαζί ;
Γιατί το τελευταίο είναι το μόνο σίγουρο.
Απαιτούμε τα 58 εκατομμύρια ευρώ που είναι μάλιστα εξασφαλισμένα από ασφαλιστικά ταμεία και θα δοθούν σε ιδιώτες, να δοθούν αυξημένα εκεί που πρέπει, στις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δομές των Δήμων και να πληρωθούν πριν απ όλα οι εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας .
Θα πρέπει εδώ ν΄ αναφέρουμε και ένα θετικό παράδειγμα που έχουμε από τον Δήμο Καισαριανής, ο οποίος επί δημαρχίας Σπύρου Τζόκα το 2008, κατάφερε να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων του «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και σήμερα εξασφαλίζεται αυτή η τόσο απαραίτητη κοινωνική δομή για τους έχοντες ανάγκη ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Αυτό δείχνει τι μπορεί να πετύχει μια αριστερή δημοτική αρχή που έχει πολιτική βούληση η οποία βέβαια προτάσσει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι έργα με φρου φρου κι αρώματα.
Επιτέλους υπάρχουν και όρια στη συνεχιζόμενη αθλιότητα.
Η Δημοτική μας Κίνηση, θα σταθεί αρωγός και θα στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, που διεκδικούν τα ελάχιστα στις σημερινές συνθήκες.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης της 28ης Φεβρουαρίου 2013 με ένα από τα θέματα 2) Ενημέρωση για την Πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΄΄ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ΄΄ . δεν ξέρω αν θα χρειαζόταν να παρεβρεθείτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.ilioupoli.gr/municipality/council/proskliseisds.aspx