Τετάρτη 26 Απριλίου 2017



ΕΚΑ 
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα ■ Τηλ.: 210 88 36 918 ■ ■Web Site: www.eka.org.gr ■ e-mail: eka.press@gmail.com ■

Αρ. Πρωτ.: 325 Αθήνα, 26/04/2017





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

28η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


To Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει την 28η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Το 2003, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε) καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία με στόχο την προώθηση παγκοσμίως, των θεμάτων που αφορούν στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Η 28η Απριλίου επελέγη συμβολικά, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1914 ψηφίσθηκε από την Καναδική Βουλή ο νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα.
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες ετησίως στον κόσμο. Το κόστος του ανέρχεται στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην ιστοσελίδα του αναρτά ενημερώσεις σχετικές με την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Τα σωματεία έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης από Ειδικό Ιατρό Εργασίας για τα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με το θεσμό αυτό.
Δυστυχώς ο θεσμός της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα, παρότι υπάρχει πλούσιο Νομοθετικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που δεν τηρείται επί της ουσίας, αλλά τύποις. Έτσι έχουμε τα φαινόμενα μη καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών ή υποκαταγραφής εργατικών ατυχημάτων. Και τα δύο αντιμετωπίζονται ως κοινά νοσήματα στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες πλήττουν όλους τους τομείς και όλα τα επαγγέλματα, είτε πρόκειται για εργασία γραφείου, είτε για οδήγηση φορτηγών, είτε αφορά εργασία σε μεταλλεία ή σε εργοτάξια. Εκτός από την οδύνη που προκαλούν σε προσωπικό επίπεδο, ταυτόχρονα συνεπάγονται υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της.
Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε ως ΕΚΑ, με στόχο την εμπέδωση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, προς όφελος εργαζομένων και εργοδοτών αλλά και του Κράτους.
Η συνεχής αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, η βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων όπως και η προστασία της υγείας των εργαζομένων, οφείλουν να είναι σκοπός των εργαζομένων, των εργοδοτών αλλά και της πολιτείας. Αυτά θα επιτευχθούν αν εργασθούμε στους άξονες
* Βελτίωση των υφιστάμενων κανόνων ΥΑΕ
* Βελτίωση πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών και αντιμετώπισης νέων αναδυόμενων κινδύνων χωρίς να παραβλέπονται οι υφιστάμενοι
* Συνεκτίμηση της γήρανσης του εργατικού πληθυσμού
Είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων η διασφάλιση της ζωής των εργαζομένων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.


Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου