Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ- ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

    ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ                                                             


Εκ του πρακτικού της υπ’ αρίθμ. 4ης/2013
Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ 6ο: «Ψήφισμα στήριξης κοινωνικών δομών»

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  30/2013

1. Σήμερα την 20η Μαρτίου 2013 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ύδρας ύστερα από την υπ’ αρίθμ. 1245/14.03.2013 πρόσκληση του κ. Προέδρου, που επιδόθηκε σε κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο και το Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87), για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
2. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Πρόεδρος διαπίστωσε ότι σε σύνολο δεκαεπτά (17) Συμβούλων ήταν παρόντες δέκα (10).

             Α. ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                       Β. ΑΠΟΝΤΕΣ

Ο Πρόεδρος: Μαρκαντώνης Παναγιώτης           Μαύρος Ελευθέριος     
Ο Αντιπρόεδρος: Γεώργας Ευστάθιος            Ράππα – Καλύβα Στατήρω
Μαυρουδάκος Αναστάσιος
                                        Κουκουδάκης Νικόλαος
    Βούλγαρης Ιωάννης
    Τσακίρης Εμμανουήλ
Αναστόπουλος Κωνσταντίνος
     (σε αργία)
Οι Σύμβουλοι: Λούλου Λουκία, Σωτηρόπουλος Αναστάσιος, Μεθενίτη – Γιαννίμπα Ελένη, Μερτζάνης Αθανάσιος, Παστός Ιωάννης, Βούλγαρης Ανάργυρος, Δασκαλάκη Παναγιούλα, Μαυρομάτη Αναστασία.
3. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης.
4. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η κ. Γεωργία Σερέτη, υπεύθυνη για την τήρηση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου.
5. Ο κ. Πρόεδρος ύστερα από τη διαπίστωση απαρτίας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγήθηκε το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και είπε τα εξής:
α. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επρόκειτο να σταματήσει να λειτουργεί στις 31/03/2013, αλλά έπειτα από παρέμβαση της ΚΕΔΕ έλαβε 6μηνη παράταση.     
β. Πρόθεση της Πολιτείας είναι η αντικατάσταση του εν λόγω προγράμματος που υλοποιείται από τους Δήμους της χώρας, από το πρόγραμμα «Κατ’  οίκον Συνταξιούχων» που έχει ως φορέα υλοποίησης το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
γ. Προτείνεται η αποστολή ψηφίσματος στήριξης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έχει προσφέρει πολλά στα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του στην Ύδρα, προς όλους τους αρμόδιους φορείς.   
δ. Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
6. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του την παραπάνω εισήγηση του κ. Προέδρου και έπειτα από σχετική συζήτηση των μελών του
Αποφασίζει Ομόφωνα

α. Εγκρίνει την αποστολή Ψηφίσματος Στήριξης Κοινωνικών Δομών, αναφορικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως παρακάτω:
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ύδρας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2003 και εξυπηρετεί 75 ωφελούμενους, έως και σήμερα.
Σκοπός του είναι:
·         Η εξυπηρέτηση και βελτίωση των συνθηκών των ηλικιωμένων δημοτών (65 ετών και άνω) και των ΑΜΕΑ που ζουν μόνα τους ή με την οικογένειά τους.
·         Η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον
·         Και η αποφόρτιση του οικογενειακού περιβάλλοντος στην κοινωνία της Ύδρας, όπου οι ηλικιωμένοι κάτοικοι λόγω της ιδιαίτερης εδαφικής ποικιλομορφίας της αδυνατούν να μετακινηθούν.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει καταξιωθεί στην συνείδηση όλων των πολιτών της Ελλάδος, αλλά και των κατοίκων της Ύδρας, ως μία απαραίτητη και αναγκαία υπηρεσία κοινωνικής προσφοράς και πρόνοιας. Αξίζει δε να επισημανθεί, ότι λόγω έλλειψης κεντρικής κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ύδρας, έχουν ανατεθεί με απόφαση Δημάρχου στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην κοινωνική λειτουργό επιπλέον καθήκοντα που αφορούν την εξυπηρέτηση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, οι οποίες βρίσκονται στις παρυφές του κοινωνικού ιστού.
Στα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, προσφέρονται υπηρεσίες ψυχοσυναισθηματικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακής βοήθειας, χωρίς αποκλεισμούς με κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά και υγείας, ενώ δικαιούχοι είναι όλοι οι συνταξιούχοι πολίτες άνω των 65 ετών και όλα τα ΑΜΕΑ.
Παρά ταύτα, η πρόθεση της Πολιτείας είναι αντικαταστήσει από 1/4/2013 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι, με μία δομή που πανελλαδικά εξυπηρετεί 130.000 περίπου ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ και απασχολεί 4.000 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Συνταξιούχων» θεσμοθετήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 138 του Ν. 4052/2012, για την κάλυψη αναγκών συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας και αναπηρίας. Ως φορέας υλοποίησης ορίστηκε το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Με βάση το πρόγραμμα του ΙΚΑ, δικαιούχοι δεν θα είναι πια όσοι ηλικιωμένοι έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά όσοι θα πληρούν σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια:
Α) Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν κριθεί ανάπηροι, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ηλικίας.
Β) Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, γι την παροχή του ΕΚΑΣ.
Δ) Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης) να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.
Ε) Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από το ασφαλιστικό τους φορέα.
Τα κριτήρια που θέτει το κατ’ οίκον φροντίδα συρρικνώνουν την παροχή βοήθειας, καθιστώντας αδύνατο να βρεθούν τόσοι δικαιούχοι ισοκατανεμημένοι σε όλη τη χώρα, αντιστοίχως των Δημοτικών Δομών που λειτουργούν. Αυτό, επιπλέον έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση των περισσότερων Δομών, την κατάργησή τους και την απόλυση των εργαζομένων.
Διαβλέποντας λοιπόν τις συνθήκες αυτές που διαμορφώνονται στο Δήμο μας και οι οποίες σχετίζονται με τον μικρό αριθμό ατόμων, αφού από 75 δημότες μας δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα θα έχουν μόνο 3, αλλά και με τη μικρή αμοιβή των 100,00€ ανά ωφελούμενο, είναι αδύνατο να καταστεί βιώσιμη η δομή που διαθέτουμε.
Όσον αφορά για το υπάρχουν προσωπικό, δεν προβλέπει τίποτα. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να συνεχίσει ακόμα και ως προσωπικό στους Δήμους παρόχους. Ακόμα, δίνει τη δυνατότητα και στους ιδιώτες να γίνουν πάροχοι, εξομοιώνοντάς τους έτσι με Δημοτικές Δομές. Χρηματοδοτεί δικαιούχους και όχι σταθερές δομές και εργαζομένους και καθιερώνει το σύστημα των παρόχων, ακυρώνοντας το μοντέλο των σταθερών δομών, αλλά επιβάλλοντας την δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ως μοντέλο λειτουργίας των προνοιακών δομών και του εν λόγω προγράμματος.
Το μοντέλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, δια του οποίοι σχεδιάζεται να λειτουργήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», θα δημιουργήσει αναμφίβολα μεγαλύτερα προβλήματα (κυρίως στους μικρούς Δήμους) απ’ ότι πιστεύεται ότι θα λύσει. Το βασικότερο πρόβλημα θα είναι η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Πρόνοιας, της οποίας θα χάσει τον έλεγχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συνεκτιμώντας λοιπόν τα ως άνω, καθώς και τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής κρίσης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έχει οδηγήσει ήδη στην πραγματική διάλυση του κοινωνικού ιστού, πρόταση του Δήμου μας είναι η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των Δήμων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και η διασφάλιση της συνέχισης της απασχόλησης των εργαζομένων του.     
β. Το ανωτέρω ψήφισμα να διαβιβαστεί στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων κ. Ασκούνη και κ. Δανιηλίδη, στον Διευθυντή Προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών και στο Σωματείο Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» Ν. Αττικής.    
Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 30/2013.
7. Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται
ως παρακάτω:
Ο Πρόεδρος: Μαρκαντώνης Παναγιώτης.
Ο Αντιπρόεδρος: Γεώργας Ευστάθιος.
Οι Σύμβουλοι: Λούλου Λουκία, Σωτηρόπουλος Αναστάσιος, Μεθενίτη – Γιαννίμπα Ελένη, Μερτζάνης Αθανάσιος, Παστός Ιωάννης, Βούλγαρης Ανάργυρος, Δασκαλάκη Παναγιούλα, Μαυρομάτη Αναστασία.
       
        Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                            Ακριβές Απόσπασμα                                                                                                   
                                                                      Ύδρα Αυθημερόν
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                       Ο Δήμαρχος Ύδρας 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου