Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΣΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

                                                                                                                                                                                        8/9/2021 




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ                                                                                      

       ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ                                  

               ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ                                                                           


             

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό των εργαζομένων του Βοήθεια στο Σπίτι στα πλαίσια σειράς δράσεων με φορείς και κόμματα με σκοπό την ενημέρωση για θέματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του Βοήθεια στο Σπίτι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι,  πραγματοποίησε χθες 6/9/2021 τηλεδιάσκεψη με τον  Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη, τη Βουλευτή  του κόμματος και Αν. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, και τον βουλευτή και Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών και υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μίλτο   Χατζηγιαννάκη.  


Η τηλεδιάσκεψη έγινε με αφορμή την ανακοίωνση   του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Σύριζα κ. Πάνο Σκουρλέτη, όπου έκανε λόγο για την ενίσχυση της υπηρεσίας καθώς και για την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού 4κ/2020 και τις επιπτώσεις που αυτό έχει πάνω στη λειτουργία της υπηρεσίας και των εργαζομένων.

 

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων  τονίσαν:

-  την ανάγκη εύρεσης λύσεων για την τακτοποίηση όσων  συναδέλφων  τυχόν θα μείνουν εκτός από τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού καθώς αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση τους.

-Χρόνια προβλήματα λειτουργίας όπως ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, πεπαλαιωμένος στόλος αυτοκινήτων, ατομικά μέτρα προστασίας,  δημιουργία πλαισίου για δόμηση του ΒΣΣ ως ανεξάρτητη Δομή λόγο της ιδιαιτερότητας και της φύσης της υπηρεσίας.

-Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ενίσχυση του ΒΣΣ στα πλαίσια της Δημόσιας φροντίδας ηλικιωμένων καθώς όλο και περισσότερο ενδιαφέρον δείχνουν ιδιωτικές εταιρίες που θέλουν να εισχωρήσουν στο χώρο της υγείας – πρόνοιας στους Δήμους.

  Από τη μεριά τους, ο κύριος Σκουρλέτης αφού εξήρε την σημαντικότητα του ΒΣΣ ως Δημόσιας Δομής φροντίδας ευπαθών ομάδων, τόνισε την σημαντική συμβολή του ΒΣΣ εν μέσω πανδημίας, όπου αναδείχθηκε πόσο αναγκαία ήταν και είναι τελικά η μόνιμη θεσμοθέτηση του ενώ επανέλαβε τις ανησυχίες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Διαγωνισμού. Επισήμανε την σημασία ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΒΣΣ.

Η κυρία Φωτίου από την μεριά της κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνεργασία προκειμένου να βρεθούν πρακτικές ενίσχυσης του ΒΣΣ που θα το καταστούν ολοκληρωμένη Δωρεάν Δημόσια μονάδα φροντίδας  καθώς θα προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους δράσεις. Αυτό εντάσσεται  στον κεντρικό σχεδιασμό του κόμματος όπου το ΒΣΣ κατέχει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα της πανδημίας και της δημοσιονομικής κρίσης.

Ο κ. Χατζηγιαννάκης τόνισε την σημαντική προσφορά του ΒΣΣ στα πλαίσια της κοινότητας και του Δήμου  ως μοναδικής υπηρεσίας  που μπαίνει στα σπίτια πολιτών και άρα μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί προκειμένου να καταστεί μια ισχυρή δημόσια μονάδα φροντίδας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το όλο και πιο συχνό φαινόμενο να επεκτείνονται από Δήμους οι παραχωρήσεις κοινωνικής φροντίδας σε ιδιώτες.

 

 Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των δράσεων κατατέθηκε στη Βουλή επερώτηση του ΚΙΝΑΛ την οποία σας επισυνάπτουμε :

 

 

Κίνημα Αλλαγής

Κοινοβουλευτική Ομάδα

  ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

      Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

      Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη


 Κύριοι Υπουργοί,

 Η κρίσιμη περίοδο που διανύουμε επιβεβαιώνει καθημερινά την μεγάλη αξία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της παράταξής μας.

Ωστόσο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση σχετικά με την έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης του Βοήθεια στο Σπίτι 4Κ/2020 από το ΑΣΕΠ «Πλήρωση με σειρά προτεραιότητας δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (2.909) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Χώρας», αν υπολογιστεί ότι η διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών  έγινε  σχεδόν ένα χρόνο πριν, ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2018 (ν. 4583/2018).

Επιπλέον, ενώ οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση αρνείται να επεκταθεί και να ισχύει ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) – που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010 – και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», να απονέμει σύνταξη λόγω αναπηρίας και θανάτου από τη νόσο COVID-19, να εντάξει της νόσου COVID-19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012), αγνοώντας την τροπολογία που έχει κατατεθεί κατ’ επανάληψη από το Κίνημα Αλλαγής.

Επειδή οι εργαζόμενοι στα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κρίσιμοι για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών και η καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων της σχετικής προκήρυξης και διορισμού οδηγεί στην αποδόμηση των Δομών, αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα και αναγκαία μέσα για τη λειτουργία τους,

Επειδή τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από ελλιπή και, παρά τον εμβολιασμό τον εργαζομένων ελλοχεύει κίνδυνο ατομικής έκθεσης στον COVID-19 με όποιες αρνητικές συνέπειες συνεπάγεται,

Επειδή, από το 2018 έχει θεσμοθετηθεί η μετατροπή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κράτους με την ένταξή του σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ βαθμού (ν. 4583/2018), αλλά η Κυβέρνησή καθυστέρησε τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων, ενώ τώρα υπάρχει καθυστέρηση και στην έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης, 

 Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

1.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη έκδοση αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ/2020 και στη συνέχεια για τον διορισμό των εργαζομένων, που αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα συμβάλλουν τα μέγιστα στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους ανατίθενται καθημερινά;

2.       Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για την ένταξη της COVID-19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012) αλλά και για την απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας και θανάτου από τη νόσο COVID-19;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

 Βασίλης Κεγκέρογλου

 Γιώργος Μουλκιώτης

 Ευαγγελία Λιακούλη

 Ιλχάν Αχμέτ

  

1 σχόλιο:

  1. Θέλω να μάθω τι θα γίνει με την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της ειδικής εμπειρίας που αφορά την προκήρυξη 2Κ/2019 και που θα συμπαρασύρει και την δική μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή