Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΣΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ SELF-TEST - ΚΥΑ 24526/2021

 

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (SELFTEST) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

(Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 24526/2021)

1.     Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τους εργαζόμενους του ΒΣΣ είναι υποχρεωτικός.

2.     Τα τεστ τα παίρνουμε ΔΩΡΕΑΝ από τα φαρμακεία με το ΑΜΚΑ μας μαζί με τις οδηγίες χρήσης.

3.     Γίνεται 1 φορά την Εβδομάδα κατ’ οίκον, έως  και 24 ώρες πριν  πιάσουμε δουλειά, την πρώτη ημέρα της Εβδομάδας  δηλαδή την Δευτέρα. (Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος κληθεί για οποιοδήποτε λόγο εκτάκτως για εργασία, αυθημερόν δηλαδή, τότε ο έλεγχος μπορεί να γίνει και αυθημερόν.)

4.     Για αυτή την Εβδομάδα που είναι και πιλοτική, έχοντας πάρει το τεστ που δικαιούμαστε από το Φαρμακείο, μπορούμε να βάλουμε λοιπόν μια σειρά ξεκινώντας από την Κυριακή 25 του Μηνός.  Το αποτέλεσμα του  θα μας καλύψει για όλη  την Εβδομάδα που μας έρχεται δηλ. απο 26/4/2021 έως 30/4/2021 και ούτω κάθε εξής. Υπόψη ότι δικαιούμαστε ΔΩΡΕΑΝ 4 τεστ τον Μήνα που μπορούμε να τα πάρουμε από το Φαρμακείο όποια μέρα θέλουμε ώστε να τα έχουμε εγκαίρως για να κάνουμε κάθε Κυριακή το τεστ.

5.     Αφού  κάνουμε λοιπόν την Κυριακή το τεστ:

Α)Κάθε εργαζόμενος θα μπει  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληκτρολογώντας στο google self-testing.gov.gr όπου επιλέγουμε δήλωση αποτελέσματος self-test για δημόσιους υπαλλήλους. 

Β)Από εκεί επιλέγουμε το δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Γ)Στη συνέχεια  Είσοδο στην Υπηρεσία.

Δ)Πληκτρολογούμε τους  προσωπικούς μας κωδικούς taxis net για να προχωρήσουμε. Άρα κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει τους κωδικούς taxis net.

Ε)Μας βγάζει στην αυθεντικοποίηση του χρήστη όπου μας ενημερώνει για την ταυτοποίησή μας,

Ζ)Πατάμε Αποστολή όπου την πρώτη φορά μας γυρίζει στη προηγούμενη σελίδα, Είσοδο στην Υπηρεσία κάνουμε Είσοδο βάζοντας ξανά τους κωδικούς μας.

Η)Τώρα είμαστε στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού όπου αναφέρονται και τα στοιχεία του φορέα μας . Επιλέγουμε covid tests.

Θ)Μας βγάζει 2 επιλογές . Πατάμε πρώτα: Συγκατάθεση Αποστολής covid test  όπου επιλέγουμε Προσθήκη Διεύθυνσης Προσωπικού, και βάζουμε αυτό που μας βγάζει όταν πατήσουμε το βελάκι δηλαδή τον φορέα μας. Το ίδιο κάνουμε και εκεί που λέει Φορέας.

Ι)Στη συνέχεια πάμε πίσω πατώντας πάνω δεξιά Επιστροφή και τώρα επιλέγουμε καταχώρηση covid test όπου πατάμε το πεδίο που λέει Εισαγωγή τεστ όπου συμπληρώνουμε τα ανάλογα πεδία πλέον.

Κ)Όταν τελειώσουμε  πατάμε Αποθήκευση που στην ουσία είναι μια φόρμα Δήλωσης Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου και μπορούμε να τη στείλουμε εκείνη τη στιγμή ηλεκτρονικά με e mail στον Φορέα μας ή ενημερώνουμε το φορέα με επίδειξη του αποτελέσματος π.χ μέσω αποθήκευσης του κινητού.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό κάνουμε αυτό που περιγράφεται παραπάνω.

 

Εάν είναι όμως θετικό, τότε:

Α)Συμπληρώνουμε κανονικά τη Δήλωση Αποτελέσματος και ενημερώνουμε την υπηρεσία όπως είπαμε παραπάνω και μεταβαίνουμε εντός 24 ωρών στη Δημόσια Δομή του ΕΟΔΥ της περιοχής μας (πληροφορίες εδώ: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf) για να κάνουμε ΔΩΡΕΑΝ επαναληπτικό rapid test ή PCR  (ή μπορούμε να πάμε σε Ιδιώτη επαγγελματία για το rapid test αλλά θα πληρώσουμε εμείς. )

Β)Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του rapid test ή του PCR ,ο εργαζόμενος και οι οικείοι του παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις γνωστές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σε αυτή τη περίπτωση στον εργαζόμενο χορηγείται  αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού .

Γ)Στη  περίπτωση που βγει θετικό το αποτέλεσμα του rapid test ή pcr, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό να χορηγηθεί η ειδική προβλεπόμενη αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενδεικτικά φροντίδα στο σπίτι https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/

6.     Το θετικό αποτέλεσμα αυτού του επαναληπτικού ελέγχου  rapid test ή PCR το δηλώνουμε και αυτό υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα .

7.   Αντί για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) δίνεται η δυνατότητα από το Νόμο  όσοι θέλουμε, να κάνουμε rapid test ή PCR πάλι 1 φορά την Εβδομάδα και πάλι 24 ώρες πριν τη πρώτη μέρα προσέλευσης στην εργασία, είτε ΔΩΡΕΑΝ στον ΕΟΔΥ ( είτε σε Ιδιώτη όπου θα πληρώσουμε. )Στη περίπτωση αυτή, η βεβαίωση που χορηγείται, την προσκομίζουμε στην υπηρεσία μας και τη δηλώνουμε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

8.   Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό η βεβαίωση που θα πάρουμε αποτελεί και δικαιολογητικό για να μας χορηγηθεί η ειδική αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού και να τεθούν τα πρόσωπα σε κατ’ οίκον  περιορισμό και να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ όπως είπαμε.

9.     Η διενέργεια τεστ κάθε Εβδομάδα είναι υποχρεωτική καθώς και η δήλωση του αποτελέσματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και την ενημέρωση της υπηρεσίας μας.

Σε περίπτωση που δεν κάνουμε τέστ και δεν συμπληρώνουμε την πλατφόρμα και δεν ενημερώνουμε την υπηρεσία, τότε αυτή έχει δικαίωμα απο το Νόμο βάση της ΚΥΑ και το άρθρο 5 να μην μας αφήσει να παρέχουμε την εργασία μας και άρα να  προχωρήσει σε περικοπές της μισθοδοσίας μας για όσο χρονικό διάστημα κρατάει η μη συμμόρφωσή μας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου