Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ - ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ - ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Written By Noula on Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 | 3:51 μ.μ.


Αλλάζει ριζικά το τοπίο στον τρόπο λειτουργίας των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εισάγεται νέο μοντέλο για τη χρηματοδότηση των φορέων που υλοποιούν δράσεις κοινωνικής πρόνοιας. Στο εξής θα χρηματοδοτούνται οι δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούν οι φορείς και όχι οι ίδιοι οι φορείς, ενώ καθιερώνεται η δημόσια λογοδοσία των φορέων αυτών και ακόμη, κάθε χρόνο όλοι οι φορείς οφείλουν να αναρτούν τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό των δράσεών τους.

Παράλληλα, καθιερώνεται η «Κοινωνική Επιταγή», ως μέσον παροχής υπηρεσιών ή αγαθών: Με τον τρόπο αυτόν ο πολίτης που επιθυμεί να κάνει χρήση συγκεκριμένων υπηρεσιών, θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος τον φορέα με τα δικά του κριτήρια και ανάλογα με τις ανάγκες του. Αντίστοιχα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών τους, ώστε να επιλέγονται από τους πολίτες.

Με το σχέδιο νόμου εισάγονται επίσης νέοι θεσμοί και διαδικασίες, όπως το «πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης», οι «κοινωνικές συμπράξεις», ο «χάρτης ποιότητας» των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και το «Παρατηρητήριο λειτουργίας και αξιολόγησης των φορέων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης».

Κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της άσκησης των προνοιακών πολιτικών, θα έχει το «Παρατηρητήριο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης», στο οποίο θα μετέχουν ανώτεροι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και πανεπιστημιακοί.

Αναλαμβάνει την κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών, τόσο σε επίπεδο οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, όσο και σε επίπεδο ποιότητας και αποτελεσματικότητας στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού, της διαφάνειας και αποδοτικότητας. Το «πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης» θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, είτε πρόκειται για δημόσιους φορείς, είτε για πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών, όπως είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου