Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

«Βοήθεια στο Σπίτι» Από σαράντα κύματα......

«Βοήθεια στο Σπίτι»
Από σαράντα κύματα έχει περάσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο μέσα από 879 δομές σε όλη τη χώρα εξυπηρετεί συνολικά 75.000 δικαιούχους, μοναχικούς ηλικιωμένους και ΑμεΑ, ενώ απασχολεί 3.300 συμβασιούχους εργαζομένους. Από το 2012 το πρόγραμμα έπαψε να χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, όμως χάρη στους αγώνες εργαζομένων και κοινωνικών φορέων, που ανέδειξαν την αναγκαιότητά του, στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε εθνικούς πόρους.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 η σύμβαση χρηματοδότησης έληξε, όμως η οριστική λύση για τη διασφάλιση λειτουργίας του προγράμματος δεν ήρθε. Με τροπολογία, η χρηματοδότηση επεκτάθηκε ως τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ ως τότε θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την ολοκληρωμένη μετάβαση στη νέα εποχή του προγράμματος. Τα επί μέρους προγράμματα «Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων», «Κατ' οίκον κοινωνική φροντίδα» και «Κατ' οίκον νοσηλεία» θα αποτελέσουν τη μετεξέλιξη του «Βοήθεια στο Σπίτι», αρκεί φυσικά να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι.

«Οι εργαζόμενοι, κοινωνικοί επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακοί βοηθοί, είναι αυτοί που έκαναν το πρόγραμμα σεβαστό στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιάννης Αθανασίου, διερωτώμενος τι θα γίνει αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση. «Η πίεση για δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μπορεί να στηρίζεται στην πρόθεση εκμετάλλευσης λιμναζόντων πόρων του ΕΣΠΑ, όμως η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με όρους επιχείρησης» τονίζει.

Η ανάγκη για συνέχεια και παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου αποτελεί το βασικό επιχείρημα της ΚΕΔΕ, η οποία απορρίπτει τη λύση των ΚοινΣΕπ και προκρίνει την παραμονή του προγράμματος στην ευθύνη των δήμων. «Με τη διασφάλιση κονδυλίων ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εμπειρία που διαθέτει στην πραγματοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση του προγράμματος» είναι η θέση του κ. Δανιηλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου