Η ανεργία, βασικός παράγοντας δυστυχίας για την Ελλάδα
Κατακόρυφη η πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς
Μάρω Βακαλοπούλου | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
,
,
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ευτυχισμένη χώρα. Σε κάθε περίπτωση είναι κλάσεις πιο δυστυχισμένη απ' ό,τι ήταν προτού βρεθεί στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης - όπως και το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου. Οι Ελληνες δεν αισθάνονται ότι έχουν κοινωνική υποστήριξη ούτε ελευθερία επιλογών. Δεν αισθάνονται ότι ζουν σε γενναιόδωρο περιβάλλον, πιστεύουν ότι στη χώρα τους βασιλεύει η διαφθορά, ενώ έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της Εκθεσης για την Παγκόσμια Ευτυχία 2013, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε δύο εβδομάδες.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες επιβεβαιώνει επί της ουσίας αυτό που επαναλαμβάνεται διαρκώς από επίσημα και ανεπίσημα χείλη από το 2008: ότι η ευτυχία αποτελεί ολοένα και περισσότερο έννοια προς εξαφάνιση στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Η Ελλάδα φαίνεται πως έχει υποφέρει σχεδόν περισσότερο από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα - 156 συνολικά. Καταλαμβάνει την 70ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη με δείκτη ευτυχίας 5,4 έναντι 7,7 της πιο ευτυχισμένης χώρας, της Δανίας. Και εμφανίζει, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, μετά την Αίγυπτο τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως υποχώρηση του δείκτη ευτυχίας μεταξύ των περιόδων 2005-2007 (προ κρίσης) και 2010-2012 (κρίση). Κατά πόδας ακολουθεί όλος ο ευρωπαϊκός Νότος, με την Ισπανία να σημειώνει την έκτη μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά ευτυχίας και να καταλαμβάνει την 38η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, την Ιταλία την όγδοη μεγαλύτερη υποχώρηση και την 45η θέση και την Πορτογαλία τη 12η μεγαλύτερη υποχώρηση και την 85η θέση. Οσο για τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, πιο ευτυχισμένη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Κύπρος (34η) και η Αλβανία (62η), ενώ πιο δυστυχισμένη η Τουρκία (77η).
Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η δραματική μείωση των εσόδων δεν είναι ο μοναδικός λόγος που έχει φέρει τις χώρες αυτές στο χείλος της δυστυχίας. Οι κυριότεροι λόγοι, τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας, είναι η καλπάζουσα ανεργία και ο περιορισμός των επιλογών ζωής. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι ερευνητές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν χάσει την πίστη τους στους θεσμούς - ιδιαίτερα στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη - σε ποσοστό 25%. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία παραμένει σταθερή στα προ κρίσης επίπεδα, όχι όμως και στη Δικαιοσύνη, όπου σημειώνει κατακόρυφη πτώση στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ισπανία.
πηγή:Νea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου