Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέληPDFΕκτύπωσηE-mail
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 10:01
teli-200
Aνατροπές υπήρξαν από τη δημοτική αρχή Λυκόβρυσης-Πεύκης στον καθορισμό των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αφού εισηγήθηκε τη μδενική αύξησή τους, παρά το γεγονός ότι η Οικονομική Επιτροπή είχε ψηφίσει ομόφωνα αύξηση 8%. 
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός και τα μέλη που ψήφισαν την απόφαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Κωνσταντόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κική Νικολαροπούλου καιΠαναγιώτης Πανταζής.
Η κίνηση αυτή έριξε λάδι στη φωτιά, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Θεοδωρακόπουλο να κατηγορεί τον δήμαρχο για οπισθοχώρηση ύστερα από την αντίδραση της κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι για τις κατοικίες για την Πεύκη, ο αριθμός των τελών διαμορφώνεται στο 1,70 ενώ για τη Λυκόβρυση στο 1,27.
Γ. Κωνσταντόπουλος: «Μηδενική αύξηση παρά τα άσχημα οικονομικά»
Εξηγώντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου και τη μεταστροφή της διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών καταρχήν δήλωσε τα εξής:
«Ή εισήγηση της υπηρεσίας αποκαλύπτει μια σημαντική υστέρηση εσόδων ανταποδοτικών υπηρεσιών στο 10μηνό από έως 1.1.2013 μέχρι 31.10. 2012. ύψους 283.449,79 ευρώ.
Αναλογιζόμενοι το ποσό αυτό, στους 12 μήνες θα ανέλθει περίπου στα 340.000 ευρώ.
Το άρθρο 17 του νόμου 1080/80 επιτάσσει ισοσκέλιση των εσόδων - εξόδων των ανταποδοτικών υπηρεσιών».
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντόπουλος έστρεψε τα «πυρά» του προς την προηγούμενη διοίκηση Πεύκης, κατηγορώντας την για την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου:
«Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας είναι -αν όχι στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου- στις πιο επιβαρυμένες περιπτώσεις οικονομικής δυσπραγίας. Και αυτό για τους εξής λόγους:
Πρώτον, γιατί στερείται εσόδων από εκτεταμένη εμπορική, ψυχαγωγική και άλλη οικονομική δραστηρ\ιότητα και δεύτερον γιατί στερείται εσόδων από δικές του πηγές (νεκροταφεία κτλ).
Η καταστροφική τετραετία της περιόδου 2007 - 2010 αφενός μεν εκτόξευσε τις δανειακές υποχρεώσεις του πρώην Δήμου Πεύκης, αφετέρου άφησε χρέη σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και τετραπλασίασε τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων.
Οι συνολικές οφειλές σε σχέση με το 2006 διπλασιάστηκαν την τελευταία τετραετία.
Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι μεταφέρθηκαν εδώ όλα τα δάνεια του πρώην Δήμου Πεύκης σε ιδιωτική τράπεζα με τριετή περίοδο χάριτος, όπου θα πληρώνονταν χρεωλύσια, τα οποία φορτώθηκε η σημερινή δημοτική αρχή.
Τραγική συνέπεια όλων  αυτών των επιλογών είναι ο αποκλεισμός του Δήμου από την ευεργετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά τα δάνεια των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι αυτά συνέβαιναν σε μία περίοδο όπου οι δήμοι χρηματοδοτούνταν με πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι σήμερα.
Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι με συναίσθηση της ευθύνης προτείνει η δημοτική αρχή τη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών:
«Το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών παρά τις τεράστιες προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων και αξιοποίησης του προσωπικού του Δήμου από τη δημοτική αρχή σε σχέση με τις σπατάλες της προηγούμενης τετραετίας, δημιουργεί τελικά έλλειμα στα ανταποδοτικά τέλη λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αδυναμίας πολλών φτωχών νοικοκυριών να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι).
Η μη ισοσκέλιση των ανταποδοτικών τελών θα προκαλέσει αφενός μεν ευθύνες καταλογισμού της διαφοράς στους δημοτικούς συμβούλους, αφετέρου θα φέρει τον Δήμο πιο κοντά στο καθεστώς εποπτείας και επιτροπείας που θα επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους στους κατοίκους του Δήμου μας.
Παρ’ όλα αυτά, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης, της αποστολής και της εντολής που έχουμε από τους συνδημότες μας, προτείνουμε μηδενική αύξηση παρ\’ όλη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και είμαστε βέβαιοι ότι η διαφορά αυτή θα καλυφθεί με περαιτέρω μείωση του κόστους των ανταποδοτικών τελών».
Γ. Θεοδωρακόπουλος: «Είχαν ψηφίσει αύξηση!»
«Έχετε ισοπεδώσει τα πάντα!» δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αναφορικά με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για αύξηση των δημοτικών τελών κατά8%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δείχνει ότι «δεν ξέρετε πώς ζει ο κόσμος έξω. Είστε εδώ πέρα και παίρνετε τους μισθούς σας κανονικά σα να μην τρέχει τίποτα».
Και προσέθεσε: «Σε μια εποχή που οι περισσότεροι δήμοι μειώνουν τα δημοτικά τέλη ή τα σταματάνε, εσείς είχατε αυτή την “τολμηρή ευαισθησία“ να φέρετε νέα δημοτικά τέλη. Το ίδιο εξάλλου κάνατε και στους Παιδικούς Σταθμούς της Λυκόβρυσης με αύξηση των τροφείων ακόμη και 500%. Ίδια πολιτική ακολουθείτε και στο ΚΑΠΗ με αυξήσεις στις συνδρομές».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση έλαβε πίσω την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, επειδή οι ίδιοι το κατήγγειλαν και η κοινωνία αντέδρασε.
«Κάνατε πίσω και χαιρόμαστε. Η κοινωνία αντέδρασε και έτσι πρέπει να βγαίνει και να σας πιέζει. Χαιρετίζουμε την οπισθοχώρηση του δημάρχου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, που ψήφισαν ομόφωνα αύξηση των δημοτικών τελών!». Επίσης, από την ίδια παράταξη ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Μονεμβασιώτης υποστήριξε ότι «ο αντιδήμαρχος έκανε παράβαση καθήκοντος, επειδή όφειλε να είχε φέρει την οικονομική έκθεση του τελευταίο τριμήνου. Αποκρύπτετε στοιχεία από το Σώμα», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε ανοιχτή διαβούλευση των παρατάξεων για το θέμα των τελών».
πηγή:ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου