Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων. Η τροπολογία προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τρεις κατηγορίες εργαζόμενων.
Έτσι όσοι εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε μονάδες φροντίδας ΑμεΑ και όσοι εργάζονται σε υγειονομικές δομές πρέπει να κάνουν το εμβόλιο υποχρεωτικά.
Από το μέτρο αυτό δεν εξαιρείται κανένας υγειονομικός όπως φαίνεται και από το παρακάτω εδάφιο.
Πιο συγκεκριμένα υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνουν εμβόλια :
1. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
2. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
3. Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε:
(α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
(β) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
(η) Οικοτροφεία
(θ) Ειδικά ιδρύματα
(ι) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ια) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
(ιβ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)
(ιγ) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Σημειώνεται πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχει προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό σε όλες τις δομές υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες. Δηλαδή σε διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ κ.λπ.
Τελικά επισημαίνεται οτι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα αφορά εκπαιδευτικούς ή άλλους εργαζόμενους.
Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού.
Βάσει των ρυθμίσεων θα δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.
Ποιοι εξαιρούνται και σε ποια περίπτωση
Δεν υπέχουν την υποχρέωση εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι (6) μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Οι λόγοι υγείας του πρώτου εδαφίου, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.
Παραβάσεις
Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
Όπως απορρέει από την τροπολογία ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει για τον εμβολιασμό του. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση όσων εργαζόμενων δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν βγει σε αναστολή σύμβασης άνευ αποδοχών.
Δεν προβλέπεται χρονικό όριο στην αναστολή σύμβασης του εργαζόμενου ωστόσο μετά από το πέρας 14 ημερών από τον εμβολιασμό του η αναστολή πάυει όπως αναφέρει η τροπολογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου