ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος .
Ο καρκίνος είναι μια νόσος για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε από την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου ((Union of International Cancer Control), με το σκεπτικό ότι η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διαβίωσης, η ενημέρωση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να σώζουν ζωές.
Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία μέσω της οποίας όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.
Ο Εθνικός σχεδιασμός για τον καρκίνο στη χώρα μας έχει τρεις στόχους:
- Την αποτελεσματικότερη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
- Τη βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
- Την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της Πολιτείας στη διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, για την τριετία 2019-2021, έχει θέμα «I am and I do» δηλαδή «Είμαι και θα το κάνω». Αποτελεί μια ενδυναμωτική παρότρυνση για δράση κάθε ανθρώπου, πολίτη, οργανισμού ή κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα και δέσμευση να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου.
Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Στον ασυμπτωματικό πληθυσμό, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ανάλογα με το φύλο αλλά και την ηλικία, είναι πολύ σημαντικός και έχει ως σκοπό να εντοπίσει τα άτομα με ανωμαλίες που υποδηλώνουν μια προ-καρκινική κατάσταση ή μια πιθανή μελλοντική καρκινική κατάσταση, και να τους παραπέμψει αμέσως για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους συχνούς τύπους καρκίνου.
Συμβουλευτείτε τον Γενικό Γιατρό ή τον Παθολόγο σας, για να σας υποδείξει τον προσυμπτωματικό έλεγχο που συνιστάται για την ηλικία και τον τρόπο ζωής σας
Test Pap: προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Πραγματοποιείται στα γυναικολογικά ιατρεία των δομών ΠΦΥ της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Προγραμματισμός ραντεβού μέσω διαδικτύου με τους κωδικούς taxisnet:
https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p
Ψηφιακή Μαστογραφία: προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού
Πραγματοποιείται στα κάτωθι Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής
.
ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (Προγραμματισμός ραντεβού στο τηλ. 213 2032403)
ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ ( Προγραμ. ραντεβού στο τηλ. 213 2039272)
ΓΝΝΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ (Προγραμ. ραντεβού στο τηλ. 14500)
ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (Προγραμ. ραντεβού στο τηλ.1535 πρωϊνά & 210 3381171 απογευματινά)
ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (Προγραμ. ραντεβού στο τηλ. 213 2088364-472)
ΓΝΜ ΕΛΕΝΑ (Προγραμ. ραντεβού στο τηλ. 1535)
ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ( Προγραμ.ραντεβού στο τηλ. 1535)
ΓΟΝΚ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (Προγραμ. ραντεβού στο τηλ. 1535)
ΑΟΝΑ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ (Προγραμ,ραντεβού στο τηλ. 1535)
ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (Προγραμ. ραντεβού στο τηλ. 213 2041386)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου