Τρίτη 26 Ιούνη 2018 Σελίδα 10
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απεργούν αύριο ενάντια στην εργασιακή ομηρία και την απαξίωση των δομών
Απεργούν ενάντια στη δεκαπενταετή εργασιακή ομηρία, την απαξίωση των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι». Διεκδικούν εργασιακή διασφάλιση όλου του προσωπικού. Ζητούν επίσης την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις δομές ως οικογενειακοί βοηθοί, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισής τους με εργαζόμενους ίδιων καθηκόντων από άλλες υπηρεσίες.
Με αφορμή την απεργία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Αττικής.
Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας περνά από την οργάνωση μαζικών αγώνων
-- Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
-- Το πρόγραμμα απευθύνεται στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρίες. Υλοποιείται μέσα από τους δήμους, με 875 δομές και περίπου 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 100.000 ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Από το 2012 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, με προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ετήσιο χαρακτήρα, εκτός από την τελευταία, που είναι διετής, μέχρι το τέλος του 2019. Για 15 συνεχόμενα χρόνια, δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Παρά τη 15ετή διάρκειά του, ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εφήμερος, με τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση να μην επιλύουν οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης και ενώ διατηρούν την εργασιακή ομηρία.
-- Μαζί με αυτήν την εργασιακή ομηρία, ποιες άλλες δυσκολίες αντιμετωπίζετε;
-- Το προσωπικό δεν φτάνει για να καλύψει όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες του προγράμματος. Σε κάποιους δήμους υπάρχουν λίστες αναμονής. Επισκεπτόμαστε τα σπίτια με συχνότητα μια φορά τη βδομάδα, ενώ θα έπρεπε να γίνονται πιο συχνές επισκέψεις. Εχουμε ελλείψεις σε ειδικότητες όπως νοσηλευτές, κοινωνικούς επιστήμονες, βοηθητικό προσωπικό. Ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος. Εχουμε ζητήσει να αντικατασταθεί, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Πολλά αυτοκίνητα τα έχουν πάρει οι δήμοι για άλλη χρήση. Πολλές φορές συνάδελφοι χρησιμοποιούν δικά τους αυτοκίνητα ή μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στα σπίτια των ηλικιωμένων.
-- Τι γίνεται με τις δικές σας συμβάσεις;
-- Με μια λέξη, εμπαιγμός! Ενώ μας έλεγαν ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να το λύσουν με νομοθετική ρύθμιση, στην τελευταία συνάντηση, το περασμένο Πάσχα, με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, μας εμφάνισαν ως μονόδρομο τη λύση της προκήρυξης διαγωνισμού ΑΣΕΠ! Η εμπειρία δείχνει πως οι διαγωνισμοί αυτοί αποκλείουν μεγάλο μέρος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, όπως έγινε πρόσφατα με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.
-- Τι διεκδικείτε και πώς;
-- Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Ακόμα, απαιτούμε κάλυψη των κενών θέσεων, διεύρυνση του προγράμματος και με άλλες ειδικότητες, διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας του προγράμματος. Εδώ να πούμε μάλιστα ότι πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, ανακοίνωσε τη σύσταση Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων που επικαλύπτουν προγράμματα όπως το δικό μας, τα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ. Ετσι δημιουργούν νέες στρατιές συμβασιούχων, κατακερματίζουν περαιτέρω την Πρόνοια, χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Ορος για την αποτελεσματική διεκδίκηση των αιτημάτων μας είναι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Δεν απορρίπτουμε την προσφυγή σε νομικές διαδικασίες, αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι αυτές που θα δώσουν τις λύσεις που θέλουμε. Είναι ανάγκη να έχουμε καθαρό προσανατολισμό ότι απαιτείται οργάνωση και ανάπτυξη μαζικών αγώνων.
https://www.rizospastis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου