Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΚΕΔΕ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με την αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τονπρόεδρο Γιώργο Πατούλη συναντήθηκε σήμερα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα αρμοδιότητάς της και με βασικό αίτημα να τρέξουν άμεσα διαδικασίες που αφορούν στην υλοποίηση των κοινωνικών πολιτικών στους δήμους της χώρας, τη συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της ανάλογης χρηματοδότησής τους.
Ειδικότερα εκ μέρους της ΚΕΔΕ τονίστηκε ότι οι δήμοι με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τις χιλιάδες κοινωνικές δομές και τις υπηρεσίες τους, ουσιαστικά ορίζουν ένα εθνικό πλαίσιο λειτουργίας των αποκεντρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας και την εξοικονόμηση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων. Ως εκ τούτου είναι προκύπτει επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν και να στηριχθούν.
Στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων
Αναγνωρίζοντας  η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου αυτόν τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης,συμφωνήθηκε να συσταθεί άμεσα μόνιμη τεχνική ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργάζεται τα θέματα κοινής αρμοδιότητας καθώς και ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών όλων των δήμων (κοινωνικοί λειτουργοί), ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία έγκρισης και καταβολής προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρωςη συνέχιση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών- προγραμμάτων στους δήμους μέχρι την ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ και που αφορούν παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ –ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών ομάδων κ.α.
Το ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών
για την επόμενη πενταετία
Ειδικότερα σε ότι αφορά τους παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ, η ΚΕΔΕ ζήτησε να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος σε 250 εκ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ, αφενός, και αφετέρου να γίνει έγκαιρη προκήρυξη του προγράμματος για την επόμενη σχολική χρονιά.
Η αναπληρώτρια υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η χρηματοδότηση να είναι τουλάχιστον όσο και φέτος (200 εκ. ευρώ) αλλά και να αναζητηθούν τρόποι για αύξησή της. Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί την κοινή τεχνική ομάδα εργασίας.
Η διαπίστωση είναι ότι με βάση τις πραγματικές ανάγκες, η υπάρχουσα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση επαρκεί για να καλύψει μόλις το 50% των πραγματικών αναγκών για την ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών την επόμενη πενταετία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων πόρων.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, η ΚΕΔΕ ζήτησε τη συνέχιση λειτουργίας του υφιστάμενου προγράμματος καθώς και η συνέχιση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού και  να αποσαφηνιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο της διάδοχης μορφής του.
Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, ήταν ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα και το 2016, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει τακτική συνεργασία για την έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων και την προετοιμασία του όλου πλαισίου για το διάδοχο πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις το νέο πρόγραμμα.
Επίσης ανακοίνωσε ότι διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, ύψους 67 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση τωνΚΗΦΗ για το 2015.
Το επισιτιστικό πρόγραμμα
Η υλοποίηση του επισιτιστικού προγράμματος (ΕΠ «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» 2014-2020), τέθηκε στη συζήτηση εκ μέρους της ΚΕΔΕ. Υπογραμμίστηκε ότι η θέση της είναι ότι οι ΟΤΑ α΄ βαθμού πρέπει και μπορούν να έχουν τον πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι» διότι πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως της «εγγύτητας», της «συμπληρωματικότητας», της «ιδιαιτερότητας» και της «αποκέντρωσης», των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, ζητώντας ταυτόχρονα την οριζόντια κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος βάσει  των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού φτώχειας αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι να χρηματοδοτηθούν όλες οι συμπράξεις που έχουν σχηματιστεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, μέσα από τη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών, με αναλογική κατανομή των διατιθέμενων κονδυλίων.
Παράλληλε εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση, στο άρθρο 45 του Ν. 4320/2015, που προβλέπει τη δυνατότητα των περιφερειών να ασκούν την αρμοδιότητα των δήμων περί άσκησης της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και ζητήθηκε να ανακληθεί ή να εκδοθούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα διασφαλίζουν ότι δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες και πόροι από τους Δήμους.
Η ΚΕΔΕ θέλει να συνδράμει στην επιτυχή εκτέλεση των κοινωνικών παρεμβάσεων του Κράτους
Τέλος, η ΚΕΔΕ βλέπει θετικά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην υλοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παρεμβάσεων, που στόχο έχουν την ανακούφιση ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
Η παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά, η επιδότηση ενοικίου και η κάρτα σίτισης που αφορά πάνω από 300. 000 οικογένειες μέσα από τη θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων είναι θετικά μέτρα. Η  Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού εξέφρασε την επιθυμία να συνδράμει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών των δήμων και του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου αφού γίνει η χαρτογράφηση της φτώχειας σε τοπικό επίπεδο να προχωρήσει στη συνέχεια η στοχευμένη παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων σε επίπεδο οικογένειας, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους μέσα από τη χαρτογράφηση αυτή να απαλλάξουν τις οικογένειες από την καταβολή των ανταποδοτικών τελών που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:
« Η συνάντηση με την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Φωτίου έγινε μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να συνδράμουμε ο καθένας από την πλευρά του στην κοινή προσπάθεια, να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Ξεκαθαρίσαμε στην κα υπουργό ότι από την πλευρά μας υπάρχει διάθεση για ειλικρινή συνεργασία. Πιστεύουμε πραγματικά ότι εφόσον υπάρχει διάλογος και διαφάνεια σε όλα τα στάδια λήψης των αποφάσεων, ο στόχος θα επιτευχθεί. Τονίσαμε επίσης ότι για τους δήμους όλης της χώρας είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η ομαλή λειτουργία όλων των κοινωνικών τους  δομών, με δεδομένο μάλιστα ότι οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς. Είναι επίσης θετικό ότι η κ. υπουργός αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και συμφωνήσαμε στο πλαίσιο αυτό να συσταθεί άμεσα μόνιμη τεχνική ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργάζεται τα θέματα κοινής αρμοδιότητας».
Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο α΄ αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, ο β΄ αντιπρόεδρος Γιάννης Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων Απόστολος Κοιμήσης, Δημήτρης Μπίρμπας και το μέλος του Δ.Σ τηςΝίκος Χιωτάκης.




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου