Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα ΑμεΑ
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή των συντάξεων αναπηρίας καθώς και των προνοιακών επιδομάτων επεξεργάζεται το υπουργείο!
Σε μείζονα παράγοντα προκειμένου “οι υπάρχουσες συνταξιοδοτικές δαπάνες να βρίσκονται σε συμβατότητα με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους“, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ιούνιος 2014), αναδεικνύονται οι συντάξεις αναπηρίας και τα προνοιακά επιδόματα που δίδονται στους συνταξιούχους.
Από το Υπ. Εργασίας δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι υπάρχει “τεχνική” προετοιμασία έτσι ώστε να τεθούν εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή των συντάξεων αναπηρίας -ακόμα και εντός του 2015- και να καταργηθούν προνοιακά επιδόματα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους από το 2016, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμο του 2010 που θα ισχύσει από την 1/1/2015.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις αναπηρίας εκείνο που συζητείται είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των ποσοστών αναπηρίας που αφορούν διάφορες παθήσεις και η εναρμόνιση της διαφορετικής νομοθεσίας που ισχύει για κάθε ένα ασφαλιστικό ταμείο χωριστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “Ήλιος”, οι μεν συντάξεις αναπηρίας, κυρίες και επικουρικές, ανέρχονται σήμερα σε 346.489 και αφορούν 228.183 συνταξιούχους, ενώ τα προνοιακά επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους ανέρχονται σε 48.456. Συνολικά, λοιπόν, στην “καραντίντα” τίθονται 387.316 αναπηρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, που αφορούν 276.639 συνταξιούχους (10,4% συνόλου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Ήλιος”, οι συντάξεις αναπηρίας κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 1,9 δισ. ευρώ (8% της συνταξιοδοτικής δαπάνης των ταμείων πλην δημοσίου), ενώ τα προνοιακά επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους 215 εκατ. ευρώ (κοντά στο 1% της συνολικής δαπάνης πλην δημοσίου). Έτσι το κράτος, σημειώνουν, από το υπ. Εργασίας, δαπανά σχεδόν το 15% της κρατικής συνεισφοράς προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην Δημοσίου) για παροχές που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τον ασφαλιστικό βίο των σημερινών συνταξιούχων
Τα στοιχείο που ΄απειλεί” την ύπαρξη των δύο παραπάνω παροχών των ταμείων είναι πως και οι δύο είναι προνοιακού χαρακτήρα, δηλαδή δίδονται σε κάθε δικαιούχο ανεξάρτητα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει πληρώσει ο καθένας τους. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι συντάξεις αναπηρίας και τα προνοιακά επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους πληρώνονται “απευθείας” από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέτοιου είδους παροχές καθίστανται σταδιακά ΄απαγορευτικές” παραδέχονται στο υπ. Εργασίας, καθώς το όλο ασφαλιστικό σύστημα περνά σε μία φάση από την 1/1/2015 όπου το κράτος θα εγγυάται μόνο μία βασική σύνταξη, ενώ όλη υπόλοιπη, η “αναλογική”, θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος. Εξάλλου τα επικουρικά ταμεία (ουσιαστικά το ΕΤΕΑ), τα οποία επίσης δίνουν συντάξεις αναπηρίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 απαλλάσσονται πλέον από κάθε έστω και έμμεση κρατική συνεισφορά (“κοινωνικοί πόροι”) αφαιρώντας 70 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό τους, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας. Σημειώνεται πως η ετήσια δαπάνη για επικουρικές συντάξεις αναπηρίες ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ…
Παραπέρα, κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος στο Υπ. Εργασίας ανέφερε, μάλιστα, στο Capital.gr πως το προνοιακό επίδομα που δίδεται στους χαμηλοσυνταξιούχους “αδικεί την πλειοψηφία των συνταξιούχων”, καθώς αποτελεί ουσιαστικά κίνητρο σε κάποιον να “βγει” στη σύνταξη με τα ελάχιστα χρόνια που απαιτούνται και, άρα, με λιγότερη κύρια σύνταξη, με την προοπτική ότι θα λάβει προνοιακό επίδομα ως “χαμηλοσυνταξιούχος”.
του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr, Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014
capital.gr, Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου