Το ΕΣΠΑ... περνά από την τρόικα!
Το "μαχαίρι στον λαιμό" της χώρας μας επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν, χρησιμοποιώντας αυτήν τη φορά τα κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι θα συνδέονται ευθέως με την εφαρμογή του Μνημονίου. Ως εκ τούτου, αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των δανειστών για την εφαρμογή συγκεκριμένων «μνημονιακών» μέτρων, τότε και μόνο τότε θα εκταμιεύονται τα κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, την περίοδο 2014-2020! Οι κοινοτικοί πόροι συνολικού ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί και θεωρούνται αναγκαίοι για την ανάπτυξη της χώρας μας την προσεχή επταετία δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται δεδομένοι, καθώς ηεκταμίευσή τους θα εξαρτάται από το κατά πόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της τρόικας.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων τον οποίο επιχειρεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πλαίσιο κοινοτικής χρηματοδότησης των κρατών-μελών θα αλλάξει ριζικά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το νέο αυτό, αυστηρότερο καθεστώς χρηματοδότησης της χώρας μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει η πολυσέλιδη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα τις «πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό».
Σύνδεση με συντάξεις και αγορά εργασίας
Στο άρθρο 17 της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων, η Επιτροπή συνδέει ρητά την έναρξη της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων με την εκπλήρωση προϋποθέσεων ανά Διαρθρωτικό Ταμείο, είτε κατά την έγκριση των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων είτε το αργότερο μέχρι τις 31.12.2016. Σε σχετικό παράρτημα της πρότασης της Επιτροπής περιλαμβάνονται 40 περίπου προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τακράτη-μέλη. Μία από αυτές προβλέπει τη θεσμοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε ακόμη και άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών να εξακολουθούν να εργάζονται. Η προϋπόθεση αυτή εμφανίζεται συγκαλυμμένη υπό τον τίτλο «Ενεργός και υγιής γήρανση»!
Γενικότερα για την εκταμίευση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής θα απαιτείται η διαμόρφωση πολιτικών για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την Απασχόληση, η διαμόρφωση στρατηγικής για την αυτο-απασχόληση και την επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τη "Small Business Act", ο εκσυγχρονισμός των θεσμών στην αγορά εργασίας σύμφωνα με Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την Απασχόληση κ.ο.κ.
Το άρθρο 21 και η διακοπή χρηματοδότησης
Την ίδια ώρα, στο άρθρο 21 της πρότασής της, η Επιτροπή δημιουργεί στενή σύνδεση των χρηματοδοτήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία με τη δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή των κρατών - μελών. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο αυτό, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από τα κράτη - μέλη για τα οποία υπάρχει σύσταση του Συμβουλίου για υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος [άρθρο 126 (7)] ή που βρίσκονται σε καθεστώς ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ή/και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή από τον αντίστοιχο κανονισμό του Συμβουλίου για χώρες εκτός Ευρωζώνης, να τροποποιήσουν τη Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) και τα επιχειρησιακά τους προγράμματα ώστε να συμβάλουν στη μακρο-οικονομική προσαρμογή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αναστείλει την πληρωμή μέρους ή και του συνόλου των πόρων για τα επιχειρησιακά προγράμματα.
Επίσης, η Επιτροπή θα αναστέλλει την καταβολή πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων μετά από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου, μετά από δική της εκτίμηση σχετικά με την ελλιπή πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής καθώς και μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του ESM, το οποίο δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση πόρων από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου