ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Χρόνια πολλά και από εμένα λόγω της ημέρας.
Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολλά θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την αντικατάστασή του με το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα» ή την παράλληλη συνέχιση των δύο προγραμμάτων. Πολλά αφορούν βεβαίως το Υπουργείο Εργασίας αυτοτελώς. Υπάρχουν, όμως, θέματα συναρμοδιότητας, γι’ αυτό απευθύνθηκα και στο Υπουργείο Εσωτερικών –σ’ εσάς- και στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως συναρμόδιο για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους.
Το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει με τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θεωρώ ότι πρέπει να το δείτε από κοινού τα δύο Υπουργεία, το Εργασίας και Εσωτερικών, ούτως ώστε να υπάρξει μια παράταση ικανού χρόνου για το «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να προλάβει το Υπουργείο Εργασίας να ολοκληρώσει τα του «Κατ’ οίκον Φροντίδα».
Μέχρι στιγμής μόνο εκατό δήμοι έχουν προσέλθει να υποβάλουν πρόταση προκειμένου να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών. Αυτό είναι το ένα θέμα. Θεωρώ ότι είναι θέμα συνεργασίας. Υπάρχει, όμως, τεράστιο θέμα με τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα πρέπει, εφόσον συνεχιστεί ασφαλώς το πρόγραμμα με τα σημερινά δεδομένα, να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η αντικατάσταση θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ούτως ώστε ο ίδιος πάροχος, εάν είναι μια κοινωφελής επιχείρηση παραδείγματος χάρη ενός δήμου η οποία ουσιαστικά θα συνεχίσει το ίδιο πρόγραμμα με άλλο τίτλο, να μπορεί να αξιοποιήσει κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα εργάζονται στο πρόγραμμα.
Αυτό το θέμα νομίζω ότι πρέπει να λυθεί νομοθετικά ούτως ώστε να μην έχουμε μια αντικατάσταση εργαζομένων από άλλους εργαζόμενους. Ευχής έργον θα ήταν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να μπορέσουν να βρουν δουλειά και άλλοι εργαζόμενοι. Αυτό το πρόβλημα, όμως, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα.
Η πρόταση η δική μου είναι να υπάρξει παράταση του προγράμματος. Το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με δικές σας δηλώσεις που θα ήθελα να δούμε αν επιβεβαιώνονται, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα κομμάτι του προγράμματος που αφορά τουλάχιστον τους ανασφάλιστους. Από το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα», δηλαδή από την εισφορά που κρατάμε από τους συνταξιούχους ήδη μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, να χρηματοδοτηθεί ένα άλλο τμήμα του προγράμματος και έτσι να συνεχιστεί το πρόγραμμα και για τους ανασφάλιστους αλλά και για τους συνταξιούχους που έχουν αυτή την ανάγκη.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ, καταρχήν, για την ερώτηση που μου δίνει τη δυνατότητα να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναμφισβήτητα υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας. Ωφελεί περίπου ογδόντα χιλιάδες αναξιοπαθούντες, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας και απασχολεί τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια απέκτησαν και μια εξοικείωση με το αντικείμενο της δουλειάς τους, πολύ προχωρημένη.
Για την ιστορία θα ήθελα να σας πω ότι το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτούνταν και από ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι το τέλος του 2011. Με απόφαση που πάρθηκε τότε, συνεχίστηκε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, αλλά όλο το διάστημα αυτό παρέμεναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Η πρώτη μέριμνα που επιδείξαμε τον Ιούνιο του 2012 ήταν να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των εργαζομένων και αυτή τη στιγμή μπορώ με ικανοποίηση να πω ότι στο μερίδιο που το Υπουργείο Εσωτερικών είχε την ευθύνη, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2012, έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι και με την ίδια συνέπεια θα πληρωθούν και στη συνέχεια. Για το δεύτερο εξάμηνο την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο επίσης έχει δεσμευτεί ότι αυτές τις ημέρες θα εξοφλήσει τις παλιές οφειλές.
Όταν το πρόγραμμα τελείωσε, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2012, με εισήγησή μας προς το Υπουργείο Εργασίας διεκδικήσαμε την παράτασή του μέχρι την 31 Μαρτίου του 2013 και αυτό επετεύχθη και αναλάβαμε το κόστος που αντιστοιχούσε στο δικό μας Υπουργείο. Φτάνουμε, όμως, σιγά-σιγά στο πέρας και αυτής της προθεσμίας.
(XS)
(PS)
Έχουν γίνει μέχρι τώρα απανωτές συναντήσεις και με τους εργαζόμενους και με την ΚΕΔΕ και με το Υπουργείο Εργασίας είτε στο Υπουργείο Εργασίας είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών και αναζητήσαμε διάφορες λύσεις για να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Κριτήρια του σκεπτικού μας ήταν πώς μπορούμε να έχουμε την πληρότητα της κάλυψης και για τους ογδόντα χιλιάδες δικαιούχους και την απορρόφηση του συνόλου των εργαζομένων.
Στην αρχή επιδιώχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας η αντικατάσταση με το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα», το οποίο όμως επειδή αφορά μόνο τους ασφαλισμένους που έχουν τα λιγότερα προβλήματα, κάλυψε ένα πολύ μικρό μέρος του φάσματος. Έτσι λοιπόν συνεχίζεται τώρα η προσπάθεια για να δούμε πώς θα βρούμε λύση.
Οι προτάσεις που ακούστηκαν μελετήθηκαν όλες και από τους εργαζόμενους και από την ΚΕΔΕ. Η πρόταση, για παράδειγμα, για κρατική χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση δεν προσκρούει μόνο στη χρηματοδότηση, προσκρούει κυρίως στον περιορισμό που υφιστάμεθα όσον αφορά τον αριθμό των εκτάκτων προσλήψεων συμβασιούχων. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί με ευκολία.
Αυτό το οποίο προωθείται -και προκύπτει μέσα από τις συζητήσεις μας- είναι η σύσταση κοινωνικών συνεταιρισμών από τους ίδιους τους εργαζόμενους για να απορροφηθούν όλοι όσοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο πεδίο και η συμβασιοποίηση της σχέσης αυτών των κοινωνικών συνεταιρισμών με τους τοπικούς δήμους, ώστε να είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου τα επόμενα τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια.
Εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε προτείνει στο Εργασίας να βοηθήσουμε διά της ΕΕΤΑΑ και στη σύσταση αυτών των κοινωνικών συνεταιρισμών, αλλά να βοηθήσουμε βεβαίως και στη συμβασιοποίηση της σχέσης των συνεταιρισμών με τους τοπικούς δήμους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Επειδή όμως και αυτό είναι μία διαδικασία που χρειάζεται κάποιο χρόνο, μελετούμε αυτή την περίοδο που θα χρειαστεί για να γίνει αυτή η νέα προσαρμογή και να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη κάλυψη και των ωφελουμένων και των εργαζομένων, να δοθεί μια αναγκαία παράταση, ώστε να μπορέσει σ’ αυτό το διάστημα της παρατάσεως να γίνει η προσαρμογή κι έτσι να έχουμε ένα θετικό συνολικό αποτέλεσμα για όλους την επόμενη ημέρα και να συνεχιστεί το πρόγραμμα με επιτυχία.
Οφείλουμε να σπεύσουμε όμως να οργανωθούμε πάνω στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για να μπορέσουμε να καλύψουμε και τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους, γιατί διαφορετικά, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το κενό που δημιουργείται να καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι να καλύψουμε τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους, έτσι ακριβώς όπως καλύπτονταν μέχρι σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε κι ευχαριστώ και τον κύριο Υπουργό για την ενημέρωση σε σχέση με τη συζήτηση, τη διαβούλευση και αυτά τα οποία προωθούνται.
Θα έλεγα ότι το πρώτο πράγμα είναι η αναγκαία παράταση για την οποία μιλήσατε. Είναι παραπάνω από αναγκαία. Για ποιο λόγο; Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί όλη η προετοιμασία για το μετέπειτα στάδιο. Είναι πάρα πολύ βασικό. Θεωρώ ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια με τους ήδη εργαζόμενους –διότι δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, πρόβλημα νέων συμβάσεων, αλλά μπορεί να γίνει ανανέωση των υπαρχόντων συμβάσεων- ούτως ώστε με τη χρηματοδότηση από τις παρακρατήσεις που κάνουμε από τους συνταξιούχους από τη μία μεριά και τη χρηματοδότηση τη δική σας από την άλλη, από το Υπουργείο Εσωτερικών, να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα.
Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο εφικτό. Δεν απορρίπτω ασφαλώς σαν δεύτερη λύση αυτό το οποίο είπατε για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, μιας και ήμουν απ’ αυτούς που συντέλεσαν καθοριστικά, θα έλεγα, στη δημιουργία αυτού του θεσμικού πλαισίου και κυρίως στη δυνατότητα οι ΚΟΙΝΣΕΠ να μπορούν να κάνουν προγραμματική σύμβαση με τους δήμους ή το δημόσιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα, και με την ευκαιρία της συζήτησης, σας λέω ότι πρέπει οι προγραμματικές συμβάσεις να γίνουν ανάμεσα στον ΚΟΙΝΣΕΠ, στο δήμο και στο αντίστοιχο Υπουργείο και όχι μόνο ανάμεσα στο δήμο και στην ΚΟΙΝΣΕΠ για το λόγο ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, γραφειοκρατικό, στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ενώ αν γίνει με συμβαλλόμενο και το Υπουργείο ή και τα Υπουργεία, τότε η χρηματοδότηση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι διαδικαστικό μεν αλλά πάρα πολύ σημαντικό και ασφάλεια για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα νιώσουν ότι είναι απευθείας πάροχοι υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους και όχι του δήμου που είναι ενδιάμεσος.
Υπάρχει κι ένα δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης ΑΜΕΑ, ένα θέμα το οποίο πρέπει να δείτε άμεσα. Γιατί;
(GA)
(1XS)
Καταρχήν, υπάρχει το πρόβλημα της μη ανανέωσης των συμβάσεων που έχουν λήξει στις 31/12/2012, για όλους τους εργαζόμενους στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αυτό είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να δείτε.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τη μη χρηματοδότηση –όπως φαίνεται από την τελευταία ανακοίνωση ή πρόσκληση- των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των ΜΚΟ, που δεν είναι ιδιώτες αλλά είναι φορείς και αυτοί των δήμων και προσφέρουν την ίδια υπηρεσία, με τους ίδιους όρους. Η πρόσκληση την οποία έβγαλε η ΕΕΤΑΑ ουσιαστικά δεν τους αφήνει περιθώριο για χρηματοδότηση και κυρίως από την απόφαση να χρηματοδοτηθούν μέσω των ΚΑΠ των δήμων, όπου μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Εκεί θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, ούτως ώστε μέρος των χρημάτων -μέσω των δήμων- να δοθεί για τη χρηματοδότηση των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των δήμων που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες.
Θα θέλαμε να μας πείτε και για πόσο διάστημα εκτιμάτε ότι θα παραταθεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή πόσο προτείνετε εσείς από την πλευρά σας, ως Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί θα ήταν χρήσιμο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι πιστεύω ότι θα νιώσουν μια μεγαλύτερη ασφάλεια ότι γίνεται μια σοβαρή δουλειά συνεργασίας προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα, κάτι που αφορά και τους ογδόντα χιλιάδες ωφελούμενους και τους τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενους.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Όσον αφορά την παράταση, κύριε συνάδελφε, δεν μπορώ να πω ακριβώς το χρόνο διότι αυτό εξαρτάται και από το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασης και συμβασιοποίησης της σχέσης με τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί λειτουργικό κενό και σ’ αυτό συμφωνούμε και τα δύο Υπουργεία.
Μόλις οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας -λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την πρόταση την οποία περιγράψατε προηγουμένως- θα ενημερώσουμε και την Εθνική Αντιπροσωπεία. Δεν θέλουμε, πάντως, σε καμία περίπτωση να διακοπεί το πρόγραμμα, θέλουμε να συνεχιστεί και να έχει πληρότητα κάλυψης και των ωφελουμένων αλλά και των εργαζόμενων.
Θέσατε και το θέμα των ΚΗΦΗ και άλλα ζητήματα. Βεβαίως, δεν είναι αντικείμενο της ερώτησης αλλά με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας πω ότι με το ίδιο θετικό πνεύμα αντιμετωπίζουμε και αυτή την υπόθεση. Συζητούμε την παράταση των ΚΗΦΗ και τη νομική κάλυψη του τριμήνου, το οποίο έχει μείνει κενό θεσμικά αυτή τη στιγμή, για να είναι κατοχυρωμένοι όσοι εργάζονται στη δομή. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η μετεξέλιξη των ΚΗΦΗ θα πάει σε ένα αντίστοιχο μοντέλο, όμως εκεί έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο -επειδή ακριβώς το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο- να δώσουμε μια παράταση, ώστε η προσαρμογή να γίνει ομαλά και πιο ήσυχα χωρίς να δημιουργηθεί πάλι λειτουργικό κενό.
Σε αυτά τα ζητήματα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα και έχουμε πει από την αρχή ότι μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων, γιατί αυτή τη στιγμή σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος της κοινωνίας η οποία δοκιμάζεται και αναπληρώνουν σε πάρα πολλές λειτουργίες τη δυσκολία που έχει το κεντρικό κράτος να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και προσπαθούμε ό,τι πόρους εξοικονομούμε από τους εξορθολογισμούς που κάνουμε μέσα στη διοίκηση και την εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ, να τους διοχετεύουμε εντέχνως στην ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου, το οποίο πρωταγωνιστεί στον πόλεμο κατά της φτώχειας που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εσωτερικών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου