Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΊΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΎ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ


(ΙΚ) Τώρα από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα όσα είπατε στην ουσία της ερώτησής σας. Ξέρετε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εμπλέκονται και ιδιώτες στο «Βοήθεια στο σπίτι». Μάλιστα, από τον Προϋπολογισμό του 2011, το 20%, δώδεκα εκατομμύρια περίπου, απορροφήθηκε από ιδιωτικούς φορείς. Στο νέο πρόγραμμα, δηλαδή το αυτοχρηματοδοτούμενο, όχι το συγχρηματοδοτούμενο και από ευρωπαϊκά κονδύλια όπως ήταν το προηγούμενο «Βοήθεια στο σπίτι», αυτό δηλαδή που θα αρχίσει από 1-4-2013, οι δικαιούχοι έχουν ήδη προσδιορισθεί με κάποια υπουργική απόφαση, η οποία έχει περιγραφεί από το ΙΚΑ.  
Στη νέα πρόσκληση δικαιούχων και παρόχων για το νέο πρόγραμμα, λοιπόν, προβλέπεται ότι στο Μητρώο Παρόχων δύνανται να ενταχθούν επιχειρήσεις δήμων, επιχειρήσεις περιφερειών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, για τους οποίους είναι λιγότερο συμφέρον να ενταχθούν με τις νέες χρηματοδοτικές προβλέψεις για την κάλυψη των δαπανών απ’ τους δικαιούχους. Εισέπρατταν 2.000 ευρώ ανά δικαιούχο με την παλιά μορφή του προγράμματος οι ιδιώτες. Σήμερα, στη νέα μορφή, θα εισπράττουν 1.200 ευρώ ανά δικαιούχο. Επομένως, είναι λιγότερο συμφέρον γι’ αυτούς να ενταχθούν. Αποτελεί αντικίνητρο για τους ιδιώτες να ενταχθούν και πραγματικά είναι μικρό το ενδιαφέρον μέχρι τώρα από ιδιώτες.  
Τέλος, στο Μητρώο Παρόχων δύνανται να ενταχθούν και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας του Νόμου 4019/2001. Όταν λέω «έλλειμμα ενημέρωσης» εννοώ ότι ο κόσμος, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή αυτήν την κινητικότητα για να διατηρήσουν όπως είναι φυσικό τις θέσεις εργασίας τους, δεν έχουν ενημερωθεί, δεν έχουν εξοικειωθεί με τον θεσμό της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.  
Εμείς είπαμε ότι για να είναι και οι δήμοι μέσα στο παιχνίδι αυτό ως συνεργοί, θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί μια ΚΟΙΝΣΕΠ ανά Δήμο, όπου ένα μερίδιο θα ανήκε σε αυτόν τον δήμο, ο οποίος θα αναλάμβανε να εισφέρει αυτά που εισέφερε μέχρι πρότινος, δηλαδή τις υλικοτεχνικές του υποδομές, αυτοκίνητο, γραφείο κλπ. -αυτά συνήθως παρέχουν οι δήμοι στο «Βοήθεια στο σπίτι»- και να αναλάβει και αυτός να μπει σ’ αυτό το εταιρικό σχήμα μέσα απ’ το οποίο θα υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα.  
Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της μονιμοποίησης. Και δεν είναι, κύριε συνάδελφε, ζήτημα η προσέγγισή μας στο ποιος φταίει, αν φταίει ο τάδε Υπουργός ή ο δείνα Υπουργός. Δεν είναι ζήτημα φταιξίματος. Είναι θέμα του ότι θεωρούμε πως και το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή την ώρα έχει μια υποχρέωση να δώσει αυτές τις εξηγήσεις, δεδομένου ότι αυτό κάνει. Μέσα από τις δομές του Υπουργείου Εσωτερικών γίνονται οι περισσότερες διαδικαστικές πράξεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της υλοποίησης αυτού του προγράμματος.  
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το μπαλάκι στην αριστερά της δεξιάς δηλαδή… 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Όχι, καθόλου. Θα τα πούμε, εξάλλου, σε λίγο μαζί. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ μη διακόπτετε. 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Να το κλείσουμε. Πρώτον, συμφωνούμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. 
Δεύτερον, η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο με τις υπάρχουσες δυνατότητες και αυτός ο τρόπος έχει βρεθεί, αφού στύψαμε τα μυαλά μας στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βάλουμε σε λειτουργία αυτό το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών που θα χρηματοδοτεί αύριο το Πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων.(1ML)
Μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης των δικαιούχων και μία ενημερωτική καμπάνια –θα έλεγα- έτσι ώστε όλη η Ελλάδα να λάβει ενημέρωση. Ήδη από την επόμενη βδομάδα στελέχη των δύο Υπουργείων θα εμφανιστούν σε κάθε έδρα περιφέρειας. Εννοείται ότι σε μορφή ηλεκτρονικής απάντησης έχουν δοθεί ήδη εξηγήσεις σε όποιους τις ζητούν. Βέβαια, την Τρίτη που μας έρχεται θα γίνει μία κρίσιμη –κατά την άποψή μου- σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας, της ΚΕΔΕ για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στο Πρόγραμμα. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει συνεδρίαση. Καθόμαστε κάτω. Μερικοί είστε ανάποδα προς την Έδρα. Σας παρακαλώ πολύ, καθίστε, κάνετε ησυχία, για να τελειώνουμε. Έχουμε αρκετές ώρες ακόμα συνεδρίασης.  
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, τελειώνετε.  
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κλείνω με μία φράση, η οποία νομίζω ότι έτσι και αλλιώς πρέπει να συντομευθεί από αυτήν τη διακοπή.  
Την Τρίτη θα γίνει μία σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Εργασίας, ΚΕΔΕ και εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα, προκειμένου να εξηγήσουμε τις λύσεις που έχουμε στα χέρια μας για να συνεχιστεί με αξιώσεις και προοπτική βιωσιμότητας αυτό το Πρόγραμμα το οποίο όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου