ΚΕΔΕ: «Φεύγουν» λουκέτα, παραιτήσεις - Έρχονται δικαστικές προσφυγές
Με πρόταση για μια κινητοποίηση, έξω από τη Βουλή, την ημέρα που θα συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση (σε εφαρμογή του μνημονίου 3) «κατεβαίνει» η ΚΕΔΕ αύριο στο Έκτακτο Συνέδριό της, το οποίο αρχίζει στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο «Divani Caravel». Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την πρόταση, ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και στους κεντρικούς δήμους της χώρας με ευθύνη των κατά τόπους ΠΕΔ.
Αυτό αποφάσισε πριν από λίγο το δ.σ. της ΚΕΔΕ, το οποίο συνεκλήθη για να διαμορφώσει τις προτάσεις του για το αυριανό Συνέδριο. Η πρόταση για παραιτήσεις δημάρχων φαίνεται πως φθίνει καθώς μόνον οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας που μετέχουν στο δ.σ. της ΚΕΔΕ (πρόεδρος ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Αμπελοκήπων-ΜενεμένηςΛάζαρος Κυρίζογλου, Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου) ενέμειναν σε αυτό.
Πέραν των παραιτήσεων δημάρχων που ως ενδεχομένο αποκρύνθηκε, το ίδιο συνέβη και με τα λουκέτα στους δήμους. Δεν πρόκειται να κλείσουν, καθώς -όπως θεωρούν, με προεξάχοντες τους δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη- μια τέτοια ενέργεια επιβαρύνει τους πολίτες.
Ενωμένοι, όμως, ως μια γροθιά, λένε «όχι» στην Εποπτεία, και μάλιστα -όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης- με το που θα μπει ο πρώτος δήμος «στο πλάνο», αμέσως θα προσφύγουν στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, διότι το Παρατηρητήριο ΟΤΑ αποτελεί κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.
Δικαστικά, όμως, πρόκειται να κινηθεί η ΚΕΔΕ και κατά των νέων αρμοδιοτήτων που θα πάρει από το 2013, στηριζόμενη σεαπόφαση του ΣτΕ υπέρ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία μπαίνει στοπ στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς και τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων. Στο ΣτΕ, θα προσφύγει και κατά υπουργικής απόφασης που απαγορεύει σε δήμαρχο να κάνει απευθείας ανάθεση για έργο άνω των 50.000 ευρώ (χρειάζεται άδεια του υπουργείο), στηριζόμενη σε θετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ του Δήμου Βριλησσίων· το ΣτΕ στην απόφασή του την κρίνει αντισυνταγματική, καθώς η υπουργική απόφαση καταργεί και στρέφεται εναντίον της αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Μια διαφορετική πρόταση κατέθεσε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, διά μέσω του επικεφαλής της παράταξης στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχου Καισαριανής Σπύρου Τζόκα, ο οποίος πρότεινε κινητοποιήσεις σε τρία στάδια: την πρώτη εβδομάδα, κλείσιμο των δήμων μία ημέρα και συγκέντρωση σε όλες τις πόλεις, την επομένη εβδομάδα, πάλι κλείσιμο των δήμων για μία ημέρα και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, και στο τέλος -εάν δε καταφέρουν τίποτε- ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Να σημειωθεί πως κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο των δήμων ήταν πολλοί δήμαρχοι,
Έτερη πρόταση που κατατέθηκε από το δήμαρχο ΧαϊδαρίουΔημήτρη Μαραβέλια και τη στήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ακουστεί η βάση-Συνέδριο, και από τη στιγμή που θα υπάρχουν καλές προτάσεις να τεθούν και αυτές σε ψηφοφορία, δεν εισακούστηκε επίσης από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
ΠΗΓΗ : www.aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου