Γιατροί: Πρωτοβουλία μέσω ΙΣΑ για τη φαρμακευτική περίθαλψη 1500 ανασφάλιστων ασθενών
Πληθαίνουν καθημερινά στη χώρα, οι άνθρωποι εκείνοι, που έχουν χάσει ένα από τα πιο βασικά αγαθά για μια αξιοπρεπή ζωή. Το δικαίωμα στην εργασία και ταυτόχρονα στην ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι μακροχρόνια άνεργοι, τα προστατευόμενα μέλη τους ή ακόμα και εκείνοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι, ζουν με το φόβο μιας πιθανής ασθένειας, που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν όχι ιατρικά αλλά οικονομικά.
Σε αυτήν την καινούργια κατάσταση, με την οποία έχει να παλέψει η κοινωνία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, συμπράττει με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και προχωρούν σε μια πρωτοβουλία στήριξης «της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων πολιτών, προκειμένου να μην μείνει κανένας χρόνιος ασθενής ακάλυπτος από φαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα φάρμακά του. Αρωγός σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου «πρόκειται για ένα πρόγραμμα υιοθέτησης των ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων ασθενών στην Αττική καθώς και στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που έχει δημιουργήσει ο ΙΣΑ με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η διαδικασία, ο τρόπος και οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό περιγράφονται αναλυτικά στο Σύμφωνο Συνεργασίας που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ. Ενώ, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 καλύπτοντας σε πρώτη φάση, 1.500 ανασφάλιστους και ανέργους μηνιαία και τελεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ, διασφαλίζει το ποιοτικό της μέρος και τροποποιεί τον τρόπο χορήγησης παγίων δωρεών, προκειμένου, για τους σκοπούς της δράσης, να γίνονται με την απλούστερη δυνατή διαδικασία έγκρισης».
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δήμους και παραμεθόριες περιοχές. Στόχος όμως, είναι η επέκτασή του σε όλη τη χώρα. Σε κάθε δήμο και ενορία – από τον δήμαρχο, την κοινωνική υπηρεσία ή τον εφημέριο αντίστοιχα – θα πιστοποιείται η οικονομική αδυναμία και η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης των δικαιούχων της βοήθειας. Η πιστοποίηση θα συνοδεύεται από την ιατρική συνταγή της χρόνιας αγωγής κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια, βάσει της συνταγής του θεράποντα ιατρού που έχει εξετάσει τον ασθενή, θα ετοιμάζονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποτελούν την αγωγή (κατά μέσο όρο υπολογίζονται 3 σκευάσματα ανά άτομο σε μηνιαία αγωγή) και θα αποστέλλονται στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των Δήμων από τον ΙΣΑ.
Τα φάρμακα θα παραλαμβάνονται με ένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής από την κοινωνική υπηρεσία ή τον προϊστάμενο της ενορίας. Θα παραδίδονται από τον εθελοντή ή εργαζόμενο γιατρό ή φαρμακοποιό στον εκάστοτε ασθενή, με ευθύνη του δημάρχου ή του προϊσταμένου της ενορίας αντίστοιχα.
Για τους δήμους, το κόστος μεταφοράς των φαρμάκων θα βαραίνει κάθε δήμο, ενώ για τις ενορίες την ευθύνη της μεταφοράς θα αναλάβει ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή η ίδια η ενορία ανάλογα με το ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη 30 δήμων της Αττικής, των 10 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των 20 νησιωτικών και ηπειρωτικών παραμεθόριων περιοχών, τις οποίες έχει επισκεφθεί επιτελείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στα επτά οδοιπορικά Υγείας.
Για την κάλυψη των αναγκών, εκτιμάται ότι απαιτούνται 4.000 έως 4.500 σκευάσματα σε μηνιαία βάση, τα οποία αναλογούν σε 1.000 έως 1.500 ασθενείς. Ανάλογα με την πορεία του προγράμματος, θα υπάρξει επέκταση και σε άλλες περιοχές.
ΠΗΓΗ: EXELIXEIS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου