Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄ - ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.10΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223), συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημήτριου Κρεμαστινού, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»». Στη συνεδρίαση παρέστησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η επεξεργασία και η εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζήτησε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο προκειμένου να κάνω μια επεξήγηση νομοτεχνικής φύσεως ιδίως δεδομένων των όσων είπα χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας απαντώντας σε ερώτηση για την παράταση του προγράμματος. Σήμερα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε να κυρώσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ερχόμαστε, στην ουσία, και εκεί στηρίζεται η εξήγηση νομοτεχνικής φύσεως που θέλω να κάνω, να κυρώσουμε την παράταση ενός Προγράμματος η οποία έχει ήδη εκπνεύσει και ως εκ τούτου χρειάζεται καινούργια παράταση. Η παράταση αυτή ανακοινώθηκε από εμένα και τον Υπουργό Εσωτερικών την Παρασκευή, ισχύει μέχρι την 31 Μαρτίου του 2013.
Αυτό είναι δεδομένο, αυτό είναι δηλαδή τετελεσμένο γεγονός λόγω του ότι η Πράξη του Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να συνοδεύεται και από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς συνεπάγεται και δαπάνη για το κράτος αυτή την ώρα ερχόμαστε να κυρώσουμε αυτή, την οποία χρωστάμε και όταν έρθει αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί θα προκύψει τροπολογία σε αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει την παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.
Θα μου πείτε, και το καταλαβαίνω και είμαι απόλυτα σύμφωνος, ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν ήδη να έχει αλλάξει η ημερομηνία σε αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αντί για 30 Σεπτεμβρίου 2012 να λέει κατευθείαν 31 Μαρτίου 2013. Επειδή, όμως, όπως σας είπα πρέπει να συνοδευτεί και από την επιπρόσθετη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθότι έχουμε να κάνουμε με επιπρόσθετη δαπάνη γι' αυτό το λόγο καταφεύγουμε σε αυτό το νομοτεχνικό ελιγμό προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι σε όλα τα επίπεδα.
Η ουσία είναι ότι έχει αποφασιστεί η παράταση, η ουσία είναι ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό και η ουσία είναι ότι σε λίγες μέρες αν δεν κάνω λάθος μέχρι την Παρασκευή κατατίθεται και η τροπολογία και την άλλη εβδομάδα έρχεται στην Ολομέλεια η παρούσα πράξη και όλα αυτά θα αποτελούν νόμο του κράτους και το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Στρατούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΕΚΜ): Κύριε Πρόεδρε, προ ημερήσιας διάταξης θέλω να πω ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο ζητάει να γίνει και από σας ως Πρόεδρο, αλλά θέλουμε και την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού που παρίσταται, να γίνει νέα συνεδρίαση αύριο, εντός 24 ωρών για να υπάρξει ακρόαση των αρμοδίων φορέων. Αρμόδιους φορείς εμείς θεωρούμε την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, θεωρούμε την ΠΟΕ - ΟΤΑ, την Ομοσπονδία των Εργαζομένων και θεωρούμε έτους συλλόγους και σωματεία εργαζομένων «Βοήθειας στο Σπίτι» και για να μη τους φωνάζουμε όλους έχουν κάνει ένα συντονιστικό, θα δώσω στο προεδρείο τα δύο ονόματα που πρέπει να κληθούν.
Νομίζω ότι σημαντικό να υπάρξει παράταση του Προγράμματος και νομίζω ότι έχουν να συμβάλουν πολύ στον να καταλάβουμε όλοι οι βουλευτές και η Βουλή σε τι συνεισφέρει σημαντικά αυτό το πρόγραμμα για περίπου 100 - 130.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες και γιατί πρέπει να στηριχθεί από όλους τους βουλευτές και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις το να παραμείνει και να αναβαθμιστεί αυτό το Πρόγραμμα.
Το δεύτερο που ζητάμε και εφόσον ο Υπουργός διαβεβαιώνει ότι θα έρθει με τροπολογία, προσθήκη στην Ολομέλεια της Βουλής η εξάμηνη παράταση για το τυπικό ζήτημα δεν υπάρχει αντίρρηση, η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρξει αυτή παράταση των έξι μηνών, επομένως την αναμένουμε.
Το τρίτο το οποίο θα ήθελα να σας ενημερώσω είναι ότι στη μία η ώρα θα καταθέσουμε και εμείς στην Επιτροπή με τον τυπικό τρόπο μια τροπολογία – προσθήκη, η οποία βελτιώνει τις ρυθμίσεις που γίνονται για το Πρόγραμμα και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι» και την οποία εμπρόθεσμα θα καταθέσουμε και στην Ολομέλεια της Βουλής τρεις μέρες πριν. Ευχαριστώ πολύ.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ, πολύ. Μήπως εκ’ μέρους των άλλων Κομμάτων επάνω στο θέμα αυτό υπάρχει κάποια τοποθέτηση ή θέση ή οτιδήποτε;
Το λόγο έχει ο κύριος Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής ΠΑ.Σ.Ο.Κ.): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουμε την σημασία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την κοινωνική του προσφορά και πιστεύω ότι όλοι είμαστε ενημερωμένοι, εντούτοις και μια και κατατίθεται πρόταση για ακρόαση φορέων, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Χαϊκάλης.
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε στην πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να έρθουν φορείς και να τους ακούσουμε, γιατί νομίζω ότι θα συμβάλουν περισσότερο στην πιο ομαλή διαδικασία της συζήτησης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς, δεν έχετε αντίρρηση;
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός, κύριος Παναγιωτόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Θα ήθελα να σας πω το εξής: Επί της ουσίας, θα ακουστούν οι φορείς σε κάτι που ήδη έχει αποφασιστεί - σε κάτι το οποίο έχουμε όλοι συμφωνήσει και θα έλεγα κατά παράβαση τις συνηθισμένης νομοθετικής διαδικασίας, όχι ότι το θέμα μας είναι να μην ακουστούν οι φορείς. Οι φορείς και ιδίως ο σύλλογος των εργαζομένων και εάν το γνωρίζετε ό,τι προέβησαν σήμερα σε ανακοίνωση και πραγματικά χαιρετίζουμε αυτή την παράταση και την προσπάθεια που έγινε να συνεχίσει το πρόγραμμα. Όλοι σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτή την ανακοίνωση.
Από κει και πέρα, όπως καταλαβαίνετε, η ακρόαση φορέων προβλέπεται στο τρίπτυχο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, δηλαδή, σχέδιο νόμου, συζήτηση στην Επιτροπή, κατ' Άρθρον, επί της Αρχής, ακρόαση φορέων, β΄ ανάγνωση κατ' άρθρον. Τώρα, εδώ πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δηλαδή, για μία διαδικασία εξπρές. Η οποία, βέβαια εκ των πραγμάτων, μόνον εξπρές δεν προέκυψε, αλλά εν πάση περιπτώσει, επειδή πρόκειται για δύο άρθρα, επί της ουσίας για μία ημερομηνία, νομίζω ότι υπερβάλλουμε. Δηλαδή, οι θέσεις όλων είναι γνωστές. Δεν θα έρθουμε να κάνουμε κάποια αντιπαράθεση μέσα από αυτή τη συζήτηση, γιατί όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να παραταθεί. Ας αφήσουμε το πεδίο ανάπτυξης εν πάση περιπτώσει αντιδικιών και διαφορετικών απόψεων, για εκεί που πραγματικά υπάρχει τέτοιο πεδίο. Εδώ είναι μία διαδικασία καθαρά τυπική, της οποίας επαναλαμβάνω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει ως έχει.
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Υπουργέ, απλώς, είναι θέμα ότι τα δύο προγράμματα, το κατ’ οίκων βοήθεια στο σπίτι του Ι.Κ.Α. και το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα τρέξουν παράλληλα, που σημαίνει ό,τι έχουν έννομο συμφέρον να δουν οι άνθρωποι το τι πρόκειται να γίνει και ειδικά να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Αυτό, είναι, το μεγάλο πρόβλημα και νομίζω ότι θα πρέπει να ακουστούν, γιατί θα τρέξουν παράλληλα και τα δύο. Στις 31 Μαρτίου θα λήξει και μετά τι θα κάνουν; Πρέπει κάποιος να τους ενημερώσει, τι είναι αυτό το πρόγραμμα - να δουν τι είναι αυτό το πρόγραμμα το οποίο τρέχει, για να έχουν μία εικόνα. Νομίζω ότι έχουν μία άποψη και είναι πρέπον.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μανδρέκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΝΑ (Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Σήμερα, συζητάμε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, το οποίο, είναι νομικό - τυπικό. Συζητάμε, για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που με πολύ απλές κουβέντες, πρέπει να κυρωθεί ή να πάρει παράταση διάρκειας του χρόνου. Δηλαδή, από 31 Μαρτίου 2012, παρατάθηκε μέχρι 30 Ιουνίου του 2012 και τίποτα άλλο.
Βεβαίως, στα θέματα επί της ουσίας, όπως αυτό που προηγούμενα ανέφερε ο συνάδελφος, ο κ. Χαϊκάλης, είναι πάρα πολύ σημαντικό και όλοι συμφωνούμε να συζητηθεί, όπως και πάρα πολλά άλλα θέματα που αφορούν τόσο τους απασχολούμενους - όσο και τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα.
Όμως, νομίζω ότι η παρούσα συζήτηση, δεν έχει αυτό το αντικείμενο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας παρακαλούσα να δώσω τον λόγο για να εκφραστούν και τα άλλα κόμματα και στην συνέχεια δώσω και σε εσάς το λόγο.
Το λόγο έχει ο κύριος Κουκούτσης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, φυσικά και είμαστε υπέρ, δηλαδή, να στηρίξουμε το παρόν σχέδιο νόμου και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να μακρηγορήσω. Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή οι φορείς, να μιλήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, βέβαια, πρέπει να κληθούν κάποια στιγμή και μιλάω φορτισμένα, γιατί ζω αυτό το καθημερινό πρόβλημα λόγω του πατέρα μου, ο οποίος είναι ανάπηρος πολέμου και είναι ακρωτηριασμένος και πιστέψτε με ότι ζούμε καθημερινά αυτό το πρόβλημα.
Είναι μεγάλη πραγματικά η βοήθεια, αλλά υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα, για τα οποία ίσως έπρεπε να γίνει κάποια συζήτηση με όλους αυτούς τους φορείς και με τα ΑμεΑ. Παραδείγματος χάριν, ο πατέρας μου είναι υπερήλικας και ήταν υπάλληλος του δημόσιου και σήμερα είναι συνταξιούχος δημόσιου και εδώ και τρία χρόνια έχει τεχνητό μέλος, για το οποίο δεν είχε πληρωθεί από το κράτος, δηλαδή, δεν έχει πληρωθεί τίποτα - δεν του έχει δοθεί τίποτα.
Υπάρχει εγκύκλιος αυτή την στιγμή από το Ι.Κ.Α., η οποία λέει, κατήργησε τη συμμετοχή στον ακρωτηριασμένο στα άνω άκρα. Μα το 85% των ανθρώπων αυτών, δηλαδή που έχουν πρόβλημα στα άνω άκρα, είναι από εργατικά ατυχήματα. Και σε ότι αφορά τα κάτω άκρα, δίνουν πλέον το 40% με 50 %. Τώρα, έχω την εντύπωση ότι το Ι.Κ.Α. το έκανε γύρω στο 70% Δηλαδή, είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Όμως, λέμε, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν άκαιρο, να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ό,τι δεν πρέπει να έχουμε επαφή με αυτούς τους φορείς.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.   
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Λαμπρούλης.




ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ(Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ): Επί της αρχής δεν είμαστε ενάντια στη δυνατότητα να έχουν  οι επιτροπές της Βουλής  την δυνατότητα επαφής  και συζήτησης με τους φορείς για  τις αρμοδιότητες των θεμάτων που συζητάμε.  Στη συγκεκριμένη πρόταση το αντιμετωπίζουμε θετικά, αλλά  θα συζητήσουμε για μια πτυχή του όλου ζητήματος,  τις εργασιακές σχέσεις που είναι σημαντικότατο κομμάτι.  Ήδη έχει ψηφιστεί ένας νόμος, έχουν κανονιστεί  οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος και  όλοι ξέρουμε πού οδηγείται το πράγμα σε ό,τι αφορά τους αποδέκτες των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νέο πρόγραμμα. Δεν έχουμε αντίρρηση να έρθουν οι φορείς και να εκθέσουν τις απόψεις τους, όποτε το κρίνει απαραίτητο. Μπορεί, ενδεχομένως, λόγω πίεσης χρόνου να μην είναι εφικτό για αύριο, αλλά κάποια στιγμή σε κάποια άλλη συνεδρίαση να γίνει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. υφυπουργός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ(Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):Θα πρότεινα το εξής: Συμμερίζομαι τις αιτιάσεις των συναδέλφων ότι εδώ πρόκειται για μετάβαση σε ένα καινούργιο πρόγραμμα. Είναι εύλογο να υπάρχουν απορίες στους εργαζόμενους, στους δικαιούχους και σε όλους τους εμπλεκόμενους για το καινούργιο πρόγραμμα και νομίζω ότι θα πρέπει όντως να υπάρξει μια ενημερωτική κίνηση εκ μέρους του υπουργείου. Όμως, δεν είναι της παρούσης. Σήμερα καλούμαστε να αποφανθούμε κατά πόσον συμφωνούμε να παραταθεί το παλαιό πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι  κατά έξι μήνες.
Προτείνω στους συναδέλφους να υπάρξει στο μέλλον, όταν βγει η ΚΥΑ των παρόχων που θα αποσαφηνίζει πολλά επιμέρους ζητήματα, διότι δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη για την πρόσκληση του Ι.Κ.Α. και όλα τα σχετικά με το πεδίο των δικαιούχων, να αναλάβουμε εμείς, ως υπουργείο, την πρωτοβουλία σύγκλησης της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και να καλέσουμε τότε τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν, όταν πλέον θα είναι ώριμη η συζήτηση, διότι το εξάμηνο σημαίνει μεταβατική περίοδο από τη μια κατάσταση στην άλλη. Να υπάρξει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και να μην καθυστερήσουμε, μια συνολική ενημέρωση από πλευράς υπουργείου προς τη βουλή και φυσικά με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων, των φορέων για τους οποίους έγινε λόγος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά. Σήμερα όμως ας περιοριστούμε στο τυπικό της παράτασης της διάρκειας του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που εκπνέει, για επιπλέον έξι μήνες, προκειμένου αυτό το διάστημα να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική περίοδος για όλους. Και εμείς θέλουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει καλύτερα ο μηχανισμός και φυσικά οι εργαζόμενοι που απολύουν πρώτα απ' όλους για τη συνέχεια τις εργασιακής τους σχέσης, καθώς και οι δικαιούχοι.
Αυτή την πρόταση υποβάλω στο Σώμα και να προχωρήσουμε σήμερα στο τυπικό και ιδιαίτερα θα είμαστε σε επαφή, για να προσδιορίσουμε την ενημερωτική συνεδρίαση για το πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδα των συνταξιούχων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Ψύρρας.
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ( Ειδικός Αγορητής της ΔΗΜΑΡ): Δεν έχουμε αντίρρηση να κληθούν οι φορείς, αλλά έχω την αίσθηση ότι μάλλον θα κωλυσιεργήσουμε. Είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε την εργασία και εν συνεχεία να κληθούν ενημερωτικά για αυτά που πρόκειται να συμβούν από τον Μάρτιο και μετά, για να ξέρουμε τι γίνεται. Αυτούς τους ανθρώπους τους ενδιαφέρει το μέλλον και όχι τα όσα έχουν γίνει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Κουρουμπλής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Δεν νομίζω ότι διεκδικεί κανείς τη μοναδικότητα στην αναγνώριση και στη στήριξη αυτού του προγράμματος. Όταν αναφέρομαι σε αυτό, νιώθω μια συναισθηματική φόρτιση, διότι έχει μια καταξιωμένη πορεία στην ελληνική κοινωνία. Είναι από τα λίγα προγράμματα που εκπονήθηκαν και η ίδια η ζωή θα έχει στερεώσει στη συνείδηση του κόσμου και πραγματικά πρέπει κανείς να αγνοήσει ότι όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν το ίδιο ενδιαφέρον να στηρίξουν ένα κοινωνικό θεσμό που αποτελεί άμυνα και η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας ανθρώπων πραγματικά, λόγω της ηλικίας τους ή της ιδιαιτερότητας τους, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα κοινωνικά τους δικαιώματα σε μια περίοδο, όπου κατεδαφίζονται τα πάντα.
Ωστόσο, το επιχείρημα ότι σήμερα συζητάμε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν ευσταθεί με την έννοια ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο τον τελευταίο καιρό παρά να φέρνει κάποια σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δηλαδή, ουσιαστικά, επιλογή και καταργείται το Κοινοβούλιο, το οποίο δεν είναι όργανο της κυβέρνησης. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, ότι είναι διαφορετικός θεσμός η κυβέρνηση και διαφορετικός θεσμός το κοινοβούλιο. Η λογική του ότι παραχώρησαμε και παραχωρούμε λόγω μιας ανοχής, συνεχώς τέτοιου είδους δικαιώματα, οδηγεί σε λανθασμένους δρόμους.
Πρέπει να συζητήσουμε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα. Θεωρούμε όλοι θετικό το θέμα του εξάμηνου και θα το ψηφίσουμε, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Είναι ένα πρόγραμμα που πραγματικά πρέπει να στηρίξουμε και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και να διαβουλευτούμε. Αυτός είναι ο ρόλος του κοινοβουλίου, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε, καλή τη πίστη, στήριξη στην κυβέρνηση, αρκεί να δείξει διάθεση ή για να βρεθεί οριστική λύση ένα πρόγραμμα που δεν αντέχει πολιτική κατανάλωση από κανέναν, αλλά εξυπηρετεί την κοινωνία. Όλοι εδώ έχουμε την ίδια άποψη σ' αυτό το ζήτημα. Ας κάνουμε ένα διάλογο και με τους ενδιαφερόμενους και ας ακούσουμε αυτούς ανθρώπους που με 600 € κάνουν πράγματα που δεν είναι εύκολα να γίνουν από έναν άνθρωπο. Να νιώσουν και αυτοί οι άνθρωποι ότι η Βουλή τους ακούει. Δεν πρέπει να κολλήσουμε στο τυπικό του θέματος. Έχουν γίνει εδώ υπερβάσεις και οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν υπερβεί Κανονισμό και Σύνταγμα ουκ ολίγες φορές.
Κύριε πρόεδρε, εσείς ειδικά, επειδή στην περίοδο που ήσασταν στην πολιτική ηγεσία είχει ξεκινήσει το πρόγραμμα, πρέπει να επιδείξετε από την πλευρά σας στήριξη στην πρόταση που έχουμε καταθέσει και νομίζω ότι όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν συναινέσει στην εύρεση μιας τέτοιας διαδικασίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Γνωρίζετε τις προσωπικές μου απόψεις από το θέμα, αλλά ως πρόεδρος πρέπει να λαμβάνω υπ' όψιν τις θέσεις των κομμάτων και του υπουργού. Πλην του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τα άλλα κόμματα συμφωνούν με τη συζήτηση, όχι με το θέμα. Τίθεται το θέμα αποκλειστικά από πλευράς κυβέρνησης του κατά πόσον μπορεί αύριο ο υπουργός να ανταποκριθεί σε μια τέτοια συζήτηση. Δηλαδή, εάν μπορεί να βρει υπουργός να είναι εδώ, χωρίς να τεθεί βέτο από τα άλλα κόμματα.
Το λόγο έχει ο κ. υφυπουργός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ(Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε Κουρουμπλή, η τοποθέτησή σας ήταν σαν να είπα ότι δεν πρέπει να γίνει διάλογος. Είπα ότι εν ευθέτω χρόνο θα κάνουμε μια συζήτηση, όπου βεβαίως θα ακουστούν όλοι, αρκεί να είμαστε έτοιμοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση και να κληθούν οι εργαζόμενοι, αλλά όταν με το καλό έχουμε και κάποια πράγματα να πούμε παραπάνω και να εξηγήσουμε ως προς τη λειτουργία του διαδόχου συστήματος. Σήμερα εδώ παρατείνουμε το παλιό κατά έξι μήνες, δεν νομοθετούμε το καινούργιο. Το καινούργιο έχει προβλεφθεί, αλλά ακόμη χρειάζονται κάποιες κινήσεις βελτίωσης του όλου οικοδομήματος, εξ ου και το εξάμηνο της παράτασης. Σήμερα η συζήτηση έχει να κάνει με την παράταση του παλιού. Για να είμαστε έτοιμοι για το καινούργιο, βάζουμε το εξάμηνο, ώστε όλοι να μπορούμε να βελτιώσουμε και να εξοπλίσουμε καλύτερα τις ειδικές προτάσεις μας.


 (Συνέχεια ομιλίας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
Θα προκύψει η ΚΥΑ των παρόχων εντός των ημερών και αύριο θα κατατεθεί τροπολογία για το παλιό Πρόγραμμα. Ας δώσουμε αυτήν την ευκαιρία σε όλους μας, να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο προετοιμασμένοι στη συζήτηση για το καινούργιο Πρόγραμμα. Όμως, ας αποφασίσουμε την παράταση του παλιού Προγράμματος.
Συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. Δεν διαφωνούμε καθόλου, δεν έχουμε καμία απόκλιση. Πρέπει να γίνει συζήτηση, για να κληθούν και οι εμπλεκόμενοι, όταν είμαστε έτοιμοι, για να παρουσιάσουμε το νέο διάδοχο Πρόγραμμα του «Βοήθεια στο Σπίτι», το «Κατ’ Οίκον Βοήθεια Συνταξιούχων». Υπάρχουν, ακόμη, λεπτομέρειες που θέλουν επεξεργασία και από τη νομοπαρασκευαστική ομάδα του Υπουργείου και από τους φορείς που  εμπλέκονται στο Πρόγραμμα, ιδίως από το ΙΚΑ.
Εντός των ημερών θα έχουμε την ΚΥΑ των παρόχων. Αν δεν την έχουμε, τι να συζητήσουμε αύριο; Σας λέω ότι πρέπει να γίνει. Το αντικείμενο αυτής της συζήτησης, όμως, είναι η παράταση των έξι μηνών για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να κληθούν και οι φορείς, αλλά όταν είμαστε έτοιμοι. Γι’ αυτό βάζουμε και αυτό το μεταβατικό στάδιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Λέτε να γίνει μία συζήτηση, αλλά όχι αύριο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Εάν ο Υπουργός δεσμεύεται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι μέχρι τα τέλη Οκτώβρη και με βάση το άρθρο 36 του Κανονισμού, θα έρθει να ενημερώσει την Επιτροπή και τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς, γιατί καλούνται και αυτοί, όπως γίνεται και στον τομέα της Υγείας με τον κ. Λυκουρέντζο, θα συμφωνήσουμε, αν και εμείς λέμε ότι έπρεπε να γίνει αύριο μία συνεδρίαση. Μπορεί να προκύψει μία συνθετική λύση, στην οποία θα συμφωνήσουμε όλα τα Κόμματα και να ενημερώσουμε και τους αρμόδιους φορείς και να γίνει αυτή η συζήτηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εάν, κύριε Υπουργέ, δεσμεύεστε, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορούμε να την ορίσουμε και τώρα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Σε τρεις- τέσσερις εβδομάδες περίπου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Και με  τη συνηγορία τη δική σας και με τη δυνατότητα στους τρεις αυτούς φορείς να μας ενημερώσουν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εννοείται.
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής «Ανεξάρτητων Ελλήνων»): Κύριε Πρόεδρε, η όλη ένσταση γίνεται, γιατί στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει το ΙΚΑ να συλλέγει υπογραφές και αιτήσεις για τους δικαιούχους στο νέο Πρόγραμμα, που σημαίνει ότι θα αρχίσει να τρέχει το δεύτερο Πρόγραμμα ταυτόχρονα. Κανονικά είναι από 1/10/2012.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Αυτό το εξάμηνο, δηλαδή, από τώρα μέχρι τις 31/3/2012 αφορά στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και μόνο. Όμως, επειδή θέλουμε, να μην χαθεί ούτε μία ημέρα, να υπάρξει, δηλαδή, ομαλότατη μετάβαση και στις 31/3/2013 να τελειώσει το «Βοήθεια στο Σπίτι» και την 1/4/2012, την Πρωταπριλιά χωρίς ψέματα, να ξεκινήσει το «Κατ’ Οίκον Βοήθεια Συνταξιούχων»,  θα πρέπει να έχουν, εντωμεταξύ, γίνει αρκετές ενέργειες σε ότι αφορά στο στήσιμο του νέου Προγράμματος.
Είπαμε ότι το «τρέχει» το ΙΚΑ και ξεκαθαρίζουμε κάποια ζητήματα με τους δικαιούχους. Προχθές, το ΙΚΑ ανήρτησε την πρόσκληση και από 15/10, όπως πολύ σωστά λέτε, δέχεται αιτήσεις ενδιαφερομένων, αν είναι δικαιούχοι. Θέλει συζήτηση το θέμα των δικαιούχων και συμφωνώ και εγώ μαζί σας, αλλά αρχίζει να «τρέχει» το διάστημα της πρόσκλησης και φυσικά, δεν τελειώνει σε δύο ημέρες. Γίνονται, δηλαδή, όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, για να υπάρξει ομαλή μετάβαση, αλλά από 1/10/2012 μέχρι 31/3/2013, υπάρχει μόνο το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ):Μήπως πάμε μέχρι 15 Οκτώβρη την προθεσμία; Και πριν αρχίσει το νέο Πρόγραμμα να γίνει μία νέα συζήτηση;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα θιγεί κανείς και δεν θα μείνει κανείς δικαιούχος εκτός του Προγράμματος. Η ενημέρωση θα είναι πλήρης και εμπεριστατωμένη. Πλην, όμως ,δεν μπορεί να υπάρξει τώρα. Ας βάλουμε το χρονοδιάγραμμα και νομίζω ότι όλοι θα είμαστε μέσα. Να ξέρετε ότι αυτό το εξάμηνο είναι η διοικητική χρηματοδοτική και λειτουργική υποστήριξη του διάδοχου Προγράμματος, αλλά σε ότι αφορά στην προετοιμασία τους. Τώρα μιλάμε μόνο γα το «Βοήθεια στο Σπίτι».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Με βάση αυτά που είπε ο κύριος Χαϊκάλης να γραφεί στα Πρακτικά μέχρι τις 15 Οκτώβρη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μανδρέκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ (Εισηγήτρια της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον της παρούσας Επιτροπής το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Συγκεκριμένα, πρόκειται για την από 14 Ιουνίου 2012, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα την «Παράταση διάρκειας του Προγράμματος», η οποία δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 135/14-6-2012 ΦΕΚ, τεύχος Α΄.
Ειδικότερα, με το ανωτέρω σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελείται από δύο άρθρα, προτείνεται να κυρωθεί η προαναφερθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρατάθηκε ως την 30/9/2012 η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και αντίστοιχα οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου στο εν λόγω Πρόγραμμα προσωπικού, όπως η διάρκεια αυτή προηγουμένως ορίζονται στις περιπτώσεις α και β, της παρ. 6, του άρθρου 2 της από 31/12/2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία στη συνέχεια κυρώθηκε με το άρθρο 2, του ν. 4047/2012, ήτοι μέχρι την 30/6/2012.
Η ρύθμιση της παράτασης της διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη, καθόσον κατά το χρόνο λήξης του Προγράμματος αυτού, ήτοι κατά την 30/6/2012, υφίστατο αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής του διάδοχου Προγράμματος «Πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων». Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν υπήρχε η άμεση πρόνοια παράτασης της λειτουργίας του εν θέματι Προγράμματος από το διαθέτων τη σχετική εμπειρία προσωπικό του, θα προέκυπτε όχι μόνο πρόβλημα, αλλά και σπουδαίος κίνδυνος για τα ωφελούμενα από το Πρόγραμμα αυτό άτομα.
Τα άτομα αυτά ανήκουν σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που χρήζουν βοήθειας τρίτου προσώπου, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και εκείνα χωρίς επαρκείς οικονομικούς πόρους για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Ο βαθμός, εξάλλου, της έκτακτης παρούσας και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης που θα προέκυπτε για τις προαναφερόμενες  κοινωνικές ομάδες στην περίπτωση μη παράτασης του Προγράμματος, επιτείνεται στο μέγιστο βαθμό από τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πρωτοφανούς και οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές, ότι υπήρξε κίνδυνος και άφευκτη ανάγκη η οποία επέβαλλε τη ρύθμιση της κατάστασης με την από 14/6/2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κατά συνέπεια, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η Κύρωση της δια της νομίμου διαδικασίας.
Περαιτέρω, πρέπει να αναφερθεί ότι στο άρθρο 2 της ανωτέρω Πράξης που προτείνεται να κυρωθεί ως έχει, δηλαδή, το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, ορίζεται ότι για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση κατά τη διάρκεια της παράτασης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου στο Πρόγραμμα αυτό προσωπικού για το έτος 2012 και ως την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος «Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 138, του ν.4052/2012, είναι δυνατή η μεταφορά πόρων από το λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, στο επονομαζόμενο ΑΚΑΓΕ.
Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των συνταξιούχων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που ωφελούνται από το ανωτέρω Πρόγραμμα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών προσδιορίζεται το ύψος των μεταβιβαζομένων πόρων, η διαδικασία μεταφοράς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.




(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΜΑΝΔΡΕΚΑ, Εισηγήτριας της Ν.Δ.)
Η διαχείριση των πόρων, καθώς και οι υποχρεώσεις υλοποίησης του προγράμματος, καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση, που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της ελληνικής εταιρίας τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης Α.Ε..
Όπως προκύπτει, εξάλλου, από την υπ. αριθμ. 124/1/2012 σχετική έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Α.ΚΕ.ΓΕ. ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, από την παράταση κατά τρεις μήνες επιπλέον του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Γίνεται μνεία, ότι τις διατάξεις που εφαρμόζουν σχετικοί φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που υλοποιούν ήδη το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τη διαχείριση των πόρων, θα την αναλάβει η ελληνική εταιρία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι από την κύρωση των εν λόγω διατάξεων, που επιβεβαιώνουν την βούληση της πολιτείας για προάσπιση, αλλά και αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, επηρεάζονται οι εξής κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Πρώτον, οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληγαν την 30/6/2012, ενώ με τις προτεινόμενες διατάξεις, παρατείνεται μέχρι και την 30/9/2012. Πρέπει να τονισθεί ότι, οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι ανέρχονται στους 3500 περίπου, καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 70.000 ωφελούμενους. Μάλιστα, από προσωπική πείρα, μιας και έχω θητεύσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ανήμπορος συνανθρώπους τους, με περισσή διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, εξαντλώντας πολλές φορές τις σωματικές και κυρίως τις ψυχικές τους δυνάμεις, παρότι έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα, που προκύπτουν από την μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους και της εν γένει εργασιακές τους συνθήκες, αλλά και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει για το μέλλον του προγράμματος στο οποίο απασχολούνται.
Δεύτερον, με την προκαλούμενη διάταξη μεταφέρονται πόροι από το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών(Α.ΚΕ.ΓΕ.) για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Ωφελούμενοι τυγχάνουν οι συνταξιούχοι όλων των φορέων κύριας ασφάλισης. Πρόκειται για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας και είναι άτομα ηλικιωμένα που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως ή είναι απολύτως εξαρτώμενα από τη βοήθεια τρίτου, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Συνήθως αυτά είναι μοναχικά με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τα καθιστούν ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης τους. Εξάλλου, μπορεί να είναι άτομα που δεν διαθέτουν καθόλου ή διαθέτουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους, άτομα που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητα ζωής τους. Μπορεί ακόμα, να συνυπάρχουν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία δεν δύνανται για διάφορους λόγους να τους παρέχουν τις αναγκαίες φροντίδες, με κατάληξη τις περισσότερες φορές να οδηγούνται σε κέντρα ηλικιωμένων και ιδρύματα.
Κατ' ακολουθία, σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, καθώς και των ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα, η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η παραμονή τους στο οικείο φυσικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας.
Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά. Οι παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των επωφελούμενων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαίας ακόμα και για την επιβίωση κάποιων από αυτούς, ειδικότερα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην κοινωνία μας και όλοι γνωρίζουμε.
Είναι αναμφισβήτητη η σημαντικότητα του εν λόγω προγράμματος, το οποίο αντικειμενικά επιτελεί το ρόλο, για τον οποίο δημιουργήθηκε. Η αναγκαιότητα συνέχισης του επιβάλλεται από την αποτελεσματικότητα του σε σχέση με τους βασικούς σκοπούς του, αλλά σαφέστατα υποδηλώνεται και από την θετικότατη στάση απέναντι σ' αυτό, τόσο των ωφελούμενων ευπαθών ομάδων, όσο και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Κατά συνέπεια, είναι συμβατή με όλα τα ανωτέρω και η βούληση της ελληνικής πολιτείας, η οποία θέτοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση συνέχισης - παράτασης του αναγκαίου για το προνομιακό μας σύστημα προγράμματος, εξέδωσε την από 14/6/ 2012 πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δίχως άλλο πρέπει να κυρωθεί.
Μάλιστα, στα ίδια πλαίσια εξακολουθεί να κινείται και σήμερα η Κυβέρνηση, δια της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και ο Υφυπουργός εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, την 28/9/2012 ανακοίνωσαν την περαιτέρω παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μέχρι την 31/3/2013. Η ανακοίνωση αυτή έτυχε θερμής υποδοχής, τόσο από τους εργαζόμενους του προγράμματος, οι οποίοι ελπίζουν στην οριστική άρση της εργασιακής τους αβεβαιότητας, όσο και κατά κύριο λόγο αυτό τους ωφελουμένους του προγράμματος, δηλαδή τους ανήμπορους γέροντες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και τις οικογένειές τους.
Ενημερωτικά και μόνο αναφέρεται στην παρούσα εισήγηση, ότι η θετικότατη αυτή εξέλιξη συμβαδίζει με το εξαγγελθέν πρόγραμμα με την ονομασία «Κατ’ οίκον  φροντίδα συνταξιούχων», το οποίο θα αποτελέσει το διάδοχο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», στο οποίο θα απασχοληθεί το έμπειρο, υπάρχον προσωπικό και το οποίο θα στηρίζεται στις ευχέρειες των νέων εργαλείων της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να ενσωματώσει στη δομή του τους φορείς που το υλοποιούν μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά τους εργαζόμενους και τους δήμους. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την ευθύνη χρηματοδότησης του προγράμματος, κατά την παραταθείσα περίοδο για το πρώτο τρίμηνο του 2013, με ποσόν ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, καταβλήθηκαν από το ίδιο Υπουργείο 10 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι θα εξοφληθούν μέχρι τέλος του έτους.
Από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, ήδη εκπονείται σχέδιο για την ορθή λειτουργία και τη βιωσιμότητα του διαδόχου προγράμματος, του οποίου φορέας υλοποίησης θα είναι πλέον το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Έχει ήδη συσταθεί στη γενική διεύθυνση  ασφαλιστικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, ξεχωριστή διεύθυνση  με την ονομασία «Διεύθυνση  κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων»,  η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διαχείριση  του προγράμματος αυτού.
 Δεδομένου, ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι αναμφισβήτητη η αξία του αναφερόμενου προγράμματος και σημαντικότητα του, στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής  δικαιοσύνης, που επιτάσσει η δημοκρατία, ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός, οφείλουμε  όλοι να συμβάλουμε, ο καθένας από τη θέση του στην διασφάλιση της  ύπαρξης, αλλά και της βιώσιμης και αποτελεσματικής συνέχισης του προγράμματος και εφόσον αυτό είναι δυνατόν, της διεύρυνσης του επ’ ωφελεία τόσο των δικαιούχων των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και των απασχολουμένων στο πρόγραμμα αυτό. Θεωρώ ότι είναι χρέος μας.
Για την έκδοση της εν λόγω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τηρήθηκαν τόσο οι τυπικές όσο και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1 του Συντάγματος. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους και αιτίες, εισηγούμαι προς την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, την κύρωση με νομοσχέδιο της από 14/6/2012 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παράταση διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», που δημοσιεύτηκε νόμιμα στο υπ. αριθμ. 135/2012 ΦΕΚ τεύχος Α΄, με την οποία παρατάθηκε έως την 30/9/2012 η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και αντίστοιχα οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου στο εν λόγω πρόγραμμα προσωπικού, όπως η διάρκεια αυτή οριζόταν στις περιπτώσεις α και β της παρ. 6 του άρθρου 2 της από 31/12/2011 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία εν συνεχεία κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4047/2012, δηλαδή την 30/6/2012. Καθόσον υφίστατο κατά τον ανωτέρω χρόνο έκτακτη περίπτωση, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, ώστε να μην διακοπούν οι υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εξαρτώμενοι ηλικιωμένοι πολίτες και ΑΜΕΑ, που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας, ειδικά κατά τη σημερινή περίοδο πρωτοφανούς και οξείας κρίσης που διανύει η χώρα. Γίνεται μνεία, ότι στην παρούσα εισήγηση προσαρτώνται και αποτελούν ενιαίο σύνολο με αυτήν, η αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου, κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παράταση διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και το σχέδιο νόμου. Η υπ. αριθμ. 124/1/2012 έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.1 του Συντάγματος, καθώς και η από 1/8/2012 ειδική έκθεση των Υπουργών Οικονομίας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.3 του Συντάγματος. Σας ευχαριστώ πολύ.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Στρατούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ): Κύριε Πρόεδρε, να πω ότι είναι σημαντικό που κάνουμε αυτή τη συζήτηση σήμερα. Έτσι και αλλιώς γνωρίζουμε όλοι ότι το 2012 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργής Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, με στόχο όπως διακηρύσσεται να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση των ευπαθών ομάδων και να διατηρούνται στον οικείο χώρο τους ή σε κοινωνικές δομές με αξιοπρεπή διαβίωση.
Όσον αφορά στην παράταση του Προγράμματος κατά τρεις μήνες, όπως προτείνεται, συν έξι που έχει δεσμευθεί ο Υπουργός ότι θα έρθει με τροπολογία προσθήκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του παρόντος νομοσχεδίου και της παρούσας επικύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κανείς δεν έχει αντίρρηση. Τη ζητούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, παίρνουν μια ανάσα οι ίδιοι και παίρνουν και μια βαθιά ανάσα και οι ωφελούμενοι του προγράμματος, που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες θα αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλο πρόβλημα, αν αυτό διακόπτονταν, χωρίς όμως ωστόσο η παράταση αυτή να λύνει τα προβλήματα.
Άποψη μας είναι ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να στηριχθεί. Είναι το ελάχιστο, το οποίο υπάρχει στη χώρα μας, από πλευράς κοινωνικών πολιτικών για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ, παρά τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει. Τα προβλήματα ήταν πολλά, όπως ότι δεν υπήρχε σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο, κύριε Πρόεδρε, ότι συζητάμε αυτή τη στιγμή την τρίτη παράταση αυτού του προγράμματος μέσα στο 2012. Υπάρχει θεσμική αβεβαιότητα και για τους εργαζόμενους σ’ αυτό, που είναι 3800 και για τους 130.000 επίσης ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτό το πρόγραμμα.
Είναι απίστευτο ότι ειδικά φέτος δόθηκε παράταση από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου, πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που συζητούμε σήμερα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, που ήδη έχει παρέλθει, και θα έρθει και η προσθήκη - τροπολογία για νέα εξάμηνη παράταση. Υπάρχει, λοιπόν, μια θεσμική αβεβαιότητα σ’ αυτό.
Από οικονομικής άποψης μέχρι τώρα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αποσπασματικότητα, διότι στην αρχή ξεκίνησε να επιδοτείται από το ΕΣΠΑ, μετά επιδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και από τους ΚΑΠ, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τώρα προτείνεται να πάει από το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών. Υπήρχε, λοιπόν, μια αβεβαιότητα και ως προς τη χρηματοδότηση και ήταν ένα από τα ζητήματα που απέτρεπαν στον να έρθει έγκαιρα σχέδιο νόμου για να υπάρξουν οι παρατάσεις και να μην έρχονται την τελευταία στιγμή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Παρά, όμως, αυτά τα προβλήματα και παρά το ότι οι ανάγκες για κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ σήμερα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερες από αυτές που κάλυπτε το «Βοήθεια στο Σπίτι», και είναι μεγαλύτερες και εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών πολιτικών οι οποίες εφαρμόζονται, οι οποίες, αν ήταν μια φορά με μεγάλα προβλήματα οι ηλικιωμένοι και οι ΑΜΕΑ σήμερα με αυτές οι πολιτικές, εάν περάσει και το νέο πακέτο των κατεδαφιστικών μέτρων, το οποίο συζητάει η Κυβέρνηση με την Τρόικα, θα περιέλθουν σε πλήρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
Επομένως, εάν χθες ήταν αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές για αυτά τα στρώματα, εάν είχε μια συμβολή βοήθειας αυτό το πρόγραμμα, τώρα χρειάζονται 100 φορές πιο ενισχυμένες κοινωνικές πολιτικές, 100 φορές πιο ενισχυμένα κονδύλια για να ενισχυθούν αυτές οι ευπαθείς ομάδες. Βεβαίως, πρώτα απ' όλα χρειάζεται, κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που κάνουν εξαθλιωμένους τους ηλικιωμένους και τους ΑΜΕΑ.
Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα - και γι' αυτό επιμένουμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί και να χρηματοδοτηθεί ακόμα περισσότερο - η εκτίμηση που έχουν οι ίδιες οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και έρευνες που έχω υπόψη μου από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και από την έρευνα της ΚΕΔΚΕ δείχνουν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι το πιο δημοφιλές σ' αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες που εντάσσονταν μέχρι τώρα σ' αυτό και ότι είναι ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα.
Η άποψή μας, επίσης, θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, είναι ότι εμείς δεν συμφωνούμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θεσπίστηκε με το ν.4052/2012 και συγκεκριμένα με το άρθρο 138 για τη «Βοήθεια στο Σπίτι». Δεν βελτιώνει την κατάσταση, αντίθετα την υποβαθμίζει και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, διότι το θεσμικό πλαίσιο, που ο Υπουργός είπε ότι μετά την παράταση και από 1η Απριλίου 2013 η Κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση να εφαρμόσει, έχει πολύ μεγάλα προβλήματα και έχουμε και εμείς ριζικές διαφωνίες, με βάση αυτά τα προβλήματα.
Το πρώτο είναι ότι πια το βάρος πέφτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι καταβάλλουν και ασφαλιστική εισφορά για να στηριχθεί αυτό πρόγραμμα.
Δεύτερο ζήτημα είναι ότι αυτό το πρόγραμμα πλέον, αν ισχύσει από 1.4.1013, θα αποκλείσει χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους, γιατί μετονομάζεται σε «Πρόγραμμα Φροντίδας Συνταξιούχων» και αφορά μόνο όσους είναι ασφαλισμένοι. Πολλοί από αυτούς, που μέχρι τώρα ήταν στο πρόγραμμα είτε υπερήλικες είτε ΑΜΕΑ ήταν ανασφάλιστοι και οδηγούνται στην κοινωνική ευθανασία, στον κοινωνικό Καιάδα, δεν θα εντάσσονται σε αυτό το Πρόγραμμα.
Τρίτο και σπουδαιότερο είναι ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το ν.4052/2012, ενώ μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα αυτό υλοποιούνταν από δημόσιες, κατά κάποιο τρόπο, δομές, δηλαδή από δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά κύριο λόγο από τις κοινωφελές επιχειρήσεις των δήμων, με κεντρικό έλεγχο και συντονισμό της ΕΕΤΑΑ, τώρα δίνεται η δυνατότητα με σαφή και ρητή νομοθετική διάταξη που ήδη έχει εγκριθεί, να δίνονται και σε αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.λπ..
Αυτό, πρώτον, ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί μια κοινωνική πολιτική πάρα πολύ σημαντική για αυτά τα στρώματα, και όπως καταλαβαίνετε οι αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα εμπλακούν στο πρόγραμμα για να στηρίξουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες, αλλά για το σκοπό που έχουν, δηλαδή να βγάλουν κέρδη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτό, γιατί και σε αβεβαιότητα θα μπει η απασχόληση των 3800 εργαζομένων, διότι πλέον ή πρέπει να κάνουν συνεταιρισμούς ή πρέπει να προσληφθούν από ιδιωτικές εταιρείες, όταν οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται εννέα με δέκα χρόνια σ' αυτές τις κοινωνικές δομές, είναι έμπειροι, γνωρίζουν πώς μπορούν να ασκήσουν αυτή την κοινωνική υπηρεσία και δραστηριότητα. Κυρίως, όμως, θα υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τις ευπαθείς ομάδες που θα επωφελούνταν από το πρόγραμμα, εκτός από το τι θα συμμετέχουν μόνο οι ασφαλισμένοι, αφού αποκλείονται οι ανασφάλιστοι, έχουν θεσπιστεί και τέτοιες προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος το πρόγραμμα, δηλαδή ηλικία 78 χρόνων, που στην ουσία αποκλείει ακόμα περισσότερες χιλιάδες και το κάνει ανεφάρμοστο.
Επομένως, υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να ισχύσει, ό,τι γίνει πρέπει να ακουμπήσει το παλιό πλαίσιο, να περάσουν αυτές οι δομές σε διευθύνσεις των δήμων, όπως προβλέπει και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, να εξακολουθήσει να ασκείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τακτοποίηση αυτού του προσωπικού που έχει προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και οι περισσότεροι όπως είπα, είναι 9 με 10 χρόνια και με γενναία χρηματοδότηση από φορείς, δημόσιους ή Κοινοτικούς. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε τη διαφωνία μας στην μετονομασία και τη μετάλλαξη του περιεχομένου του προγράμματος, στην ιδιωτικοποίησή του και στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων από όσους σήμερα από τις ευπαθείς ομάδες δραστηριοποιούνται.


(Συνέχεια ομιλίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ)

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, έχουμε καταθέσει επισήμως σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τροπολογία-προσθήκη την οποία κάνουμε και η οποία θα κατατεθεί και εμπρόθεσμα στη Βουλή τρεις ημέρες πριν την Ολομέλειά της - θα σας την παρουσιάσουν επόμενοι συνάδελφοί μου Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μιλήσουν μετά από εμένα - με την οποία προσπαθούμε να λύσουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι να παραμείνει, να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί αυτό το πρόγραμμα μέσα από δημόσιες δομές, δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης και με δημόσια και κοινοτική χρηματοδότηση, για να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις ευπαθείς ομάδες και να διευρυνθούν και οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτές οι δομές. Δεύτερον, από την αγωνία μας και από την πολιτική μας βούληση, θέλουμε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες και οι 130.000 ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ που μέχρι σήμερα εντάσσονταν σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά και πολύ περισσότεροι, που, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της κρίσης, βρίσκονται στην ίδια δύσκολη κατάσταση.
Βεβαίως, από την αγωνία μας, την ανησυχία μας και την πολιτική μας βούληση, θέλουμε να υπάρξει τακτοποίηση των 3.800 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι 9 με 10 χρόνια με ετήσιες συμβάσεις - με την ανανέωση των προγραμμάτων ανανεώνονταν και οι συμβάσεις τους - και όσοι εργάζονταν σε δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παίρνουν 600  ευρώ και μιλάμε για ελάχιστο μισθό. Κάνουν απίστευτα πράγματα αυτές οι δομές. Κάθε δομή είναι ευέλικτη. Αποτελείται από ομάδες και κάθε ομάδα αποτελείται από έναν κοινωνικό λειτουργό, από μια νοσηλεύτρια και από δύο οικογενειακούς βοηθούς και καλύπτουν εκατοντάδες από αυτές τις ευπαθείς ομάδες.
Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που είναι σε αυτό το πρόγραμμα έχουν να πληρωθούν από 1η Ιανουαρίου και πρέπει να το δείτε με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι απλήρωτοι 9 μήνες και χρειάζεται μια παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να αποδεσμευτούν χρήματα και να μπορέσουν να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν πράγματα που ούτε θα τα φανταζόμασταν ως Βουλευτές και στηρίζουν τους ενταγμένους στο πρόγραμμα. Ψωνίζουν για λογαριασμό τους, τους συνοδεύουν στα νοσοκομεία, πάνε στα φαρμακεία να κάνουν τις συνταγές τους, πλένουν ακόμη και τις τουαλέτες, ακόμη καθαρίζουν και το σπίτι. Δηλαδή, ουσιαστικά πολλές φορές, είναι σαν οικιακοί βοηθοί τους. Χωρίς αυτούς δεν μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι και απομονωμένοι, που είναι και στη μοναξιά τους, που είναι και εγκαταλειμμένοι και που είναι ακόμη πιο φτωχοί λόγω εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει αυτό το πρόγραμμα να παραμείνει, να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί, να χρηματοδοτηθεί μέσα από δημόσιες δομές. Πρέπει να συνεχίσει να ισχύει για τους 130.000 και να γίνει και για άλλους. Πρέπει να τακτοποιηθούν οι 3.800 και γι' αυτό, κ. Πρόεδρε, σας έχουμε καταθέσει και την τροπολογία-προσθήκη, με την οποία λύνουμε πολλά από αυτά τα ζητήματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ): Για αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που έρχεται νομίζω ότι δε χρειάζεται να μακρηγορήσει κανείς, γιατί φαντάζομαι ότι, ως αδήριτη αναγκαιότητα, θα ψηφιστεί ομοφώνως. Για δε την ιστορία του προγράμματος ίσως χρειάζεται να πει κάποιος δυο λέξεις παραπάνω, με την έννοια ότι είναι ένα πρόγραμμα που καταξιώθηκε κοινωνικά, ότι έχει ταυτότητα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ότι, σε αυτές τις φτωχές και δύσκολες εποχές, παρέμεινε ένας βασικός υποστηρικτής των ανθρώπων  που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αν μάλιστα προέρχεσαι από την περιφέρεια, που έχει απομονωμένα και απομακρυσμένα ορεινά χωριά και έχεις μιλήσει και με τους εργαζόμενους και με τους ωφελούμενος, τότε έχεις πλήρη γνώση της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς αυτού του προγράμματος.
Οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία, έχουν καταξιωθεί οι ίδιοι κοινωνικά και θεωρούνται στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας και πάνω από 80.000 ωφελούμενοι είναι εκείνοι που επιβεβαιώνουν κάθε φορά την ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Θα ξέρετε ίσως ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απαίτησε, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το 2011, να υπάρξει μια μόνιμη δομή, η οποία θα έχει τις δικές της διαδικασίες και θα προσδιόριζε τους ωφελούμενος και τους παρόχους. Αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος που ψηφίστηκε το σχετικό άρθρο του νόμου που προβλέπει το πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας των συνταξιούχων.
Από την προδιαδικαστική συζήτηση που έγινε, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα, τα οποία ελπίζω και φαντάζομαι ότι, όταν θα έρθει, όπως δεσμεύτηκε, ο Υπουργός σε 15, 20 ή 30 μέρες, θα είναι έτοιμος να τα απαντήσει, διότι, με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει με τον αρμόδιο Επίτροπο, αλλά και με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου που έχει ψηφιστεί, από 1/10 έπρεπε να λειτουργεί η καινούργια δομή και γνωρίζω πολύ καλά ότι το Ι.Κ.Α. ήδη έχει συστήσει και έχει στελεχώσει την αρμόδια διεύθυνση. Έχουν εκδοθεί αρκετές διοικητικές πράξεις - δεν έχω πλήρη εικόνα και μάλλον υπάρχει σημαντική υστέρηση - και θα ήθελα να ξέρω αν αυτή η υστέρηση στην έκδοση διοικητικών πράξεων και στην υλοποίηση του νόμου με βάση τα έσοδα που προβλέπει, δηλαδή το 0,2% των ασφαλιστικών φορέων, οφείλεται σε κλασικές αδυναμίες της διοίκησης, τις οποίες τις ξέρουμε όλοι ή υπάρχει σκέψη στην ηγεσία του Υπουργείου να γίνουν αλλαγές. Αν κατάλαβα από τα λεγόμενα του Υπουργού, σε αυτό αποσκοπεί ενδεχομένως η παράταση κατά 6 μήνες. Θα ήταν σωστό, κατά τη διαδικασία της παράτασης, να ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι σκέψεις και τι αλλαγές προτίθεται να κάνει.
Η δική μου άποψη είναι ότι, έτσι όπως είναι ο νόμος, δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε όλο το εύρος των ωφελούμενων σταδιακά και με μια σχετική ευελιξία - υπάρχουν πρόνοιες στο θεσμικό οικοδόμημα αυτό - και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε την απασχόληση των 4.000 εργαζομένων, διότι αυτή η διαδικασία μιας αέναης και διαρκούς παράτασης, που καθιστά τους εργαζόμενους έωλους και σε πλήρη ανασφάλεια, 3 μήνες, 6 μήνες ή 1 χρόνο, τελικά δημιουργεί διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χώρα μας από αυτούς που εγκρίνουν τη χρηματοδότηση ενός μέρους του προγράμματος από κοινοτικούς πόρους και, δεύτερον, ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι συνεχώς με την ανασφάλεια τού αν η Πολιτεία, εν προκειμένω εμείς δηλαδή, θα εγκρίνουμε μια καινούργια παράταση του προγράμματος. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο, σταθερό και αξιόπιστο σύστημα παροχής αυτής της υπηρεσίας.
Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτά που είπε ο κ. Στρατούλης ότι δε συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αν είχαμε τη δυνατότητα των γενναίων χρηματοδοτήσεων, θα είχαμε αντιμετωπίσει και όλα τα προβλήματα. Δε θα κάναμε τόσο δύσκολες ασκήσεις για να βρούμε λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Εν πάση περιπτώσει, θα περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τις απόψεις του, γιατί, αν είχαμε τη δυνατότητα όλα να τα εντάξουμε σε κρατικές δομές με πακτωλούς χρημάτων που δε διαθέτουμε, θα τα έλυναν άλλοι τα προβλήματα πιο εύκολα από εμάς.
Κλείνοντας, νομίζω ότι η κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν και με καθυστέρηση. Όσο αφορά το πρόβλημα που μας παρουσίασε ο κ. Υπουργός, ότι δεν έχουμε σήμερα την έκθεση του Λογιστηρίου και άρα δε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ολοκληρωμένη συζήτηση, αυτή θα έρθει και θα πρέπει να την εντάξουμε στην συζήτηση που συμφωνήσαμε και απεδέχθη και ο Υπουργός, για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των προτάσεων και των θέσεων που έχει το Υπουργείο για τη συνέχιση της ολοκλήρωσης του προγράμματος.


(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Κουτσούκου, Ειδικού Αγορητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Επαναλαμβάνω ότι, το Πρόγραμμα θα έπρεπε από την 1η Οκτωβρίου να λειτουργεί και θα πρέπει είτε να αναζητήσουμε τους λόγους, που δεν λειτουργεί, στις παραδοσιακές αδυναμίες της διοίκησης είτε σε σκέψεις, που έχει το Υπουργείο, για αναθεώρηση ορισμένων από τις ρυθμίσεις και καλό είναι να τις ξέρουμε και πριν ψηφίσουμε την παράταση και για να τοποθετηθούμε σχετικά, όταν έρθει η ώρα. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Χαϊκάλης.
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι, θεωρώ αδιανόητο να μην ψηφίσει κάποιος την παράταση αυτής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά, επίσης, είναι λυπηρό όσο και εξοργιστικό κάθε τόσο να καλούμαστε πολίτες και νομοθετική εξουσία να συζητούμε την αυτονόητη πολύτιμη «Βοήθεια», που, όλα αυτά τα χρόνια, από την έγκριση της χρηματοδότησης το 2002 μέχρι σήμερα, προσφέρει το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Για άλλη μια φορά, αφού μετράμε 12 παρατάσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι» και εργαζομένους που μένουν απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο, ξανά το Υπουργείο καταφεύγει σε μια ακόμη παράταση, ενώ θα έπρεπε, ήδη, να έχει μετατραπεί από Πρόγραμμα σε Υπηρεσία και στην περίπτωση του «Κατ’ οίκον φροντίδα» πάλι σε Πρόγραμμα καταφεύγετε, επειδή μιλάμε για ομαλή μετάβαση. Γιατί; Είχατε νομοθετήσει Υπηρεσία και το ΙΚΑ με προχθεσινή του πρόσκληση αναφέρεται σε Πρόγραμμα.
Ας δούμε, λοιπόν, τώρα, πώς χρηματοδοτείται αυτό το Πρόγραμμα, για το οποίο έχει ψηφιστεί το άρθρο 2 του ν. 424/2011, το οποίο προβλέπει 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το ΑΚΑΓΕ, δηλαδή, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Στο ΑΚΑΓΕ έχουν συσταθεί και λειτουργούν με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια δύο ειδικοί λογαριασμοί, ο λογαριασμός εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, ο οποίος καλύπτει, ήδη, από 1.1.2011 μέχρι 31.12.2014 τα ελλείμματα των κλάδων κύριας σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ο λογαριασμός ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος καλύπτει από 1.9.2011 μέχρι 31.12.2014 τα ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης. Αυτός ήταν ο στόχος του ΑΚΑΓΕ κατά τη σύστασή του, δηλαδή, να χρηματοδοτεί τις συντάξεις, ώστε να συνεχίζει το κράτος να τις καταβάλλει απρόσκοπτα.
Σήμερα, δεν πέρασε σίγουρα κανενός από το μυαλό ότι, τότε, όταν φτιαχνόταν το ΑΚΑΓΕ, λίγα χρόνια μετά το ΑΚΑΓΕ θα επέστρεφε ποσοστό των εσόδων του πίσω στο ΙΚΑ. Αλαλούμ. Αντί, λοιπόν, να απλουστεύουμε τα πράγματα, τα κάνουμε πιο περίπλοκα.
Άξιο προσοχής, επίσης, είναι και το άρθρο 30 του ν.4075/2012, μόλις λίγους μήνες μετά το ν.4052/2012, με τον οποίο συστάθηκε το Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα», γίνεται παρέμβαση με την οποία θεσμοθετείται η παροχή ποσοστού επιπλέον εισφοράς 0,20% επί των συνολικών εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ του ΙΚΑ. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος, αλλά και, από την άλλη μεριά, τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός των προβλημάτων που, ήδη, έχουν, αναγκάζονται να καλύψουν τις αστοχίες και τις παραλείψεις των προηγούμενων νομοθετημάτων.
Τι άλλο καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα; Σύμφωνα με την εξαγγελία σας η νέα παράταση στο «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι 31.3.2013, με παράλληλη εφαρμογή του Προγράμματος, τελικά, δεν είναι παράλληλη, αλλά είναι ομαλή μετάβαση από Πρόγραμμα, θεσπίστηκε ως υποστήριξη της νέας παροχής. Πώς η παροχή γύρισε πάλι σε Πρόγραμμα δεν μπορώ να το καταλάβω. Τέλος πάντων.
Λογικά ένα Πρόγραμμα, όπως κατέληξε το «Κατ’ οίκον φροντίδα», χρηματοδοτούμενο από το ΑΚΑΓΕ και από τη νομοθετημένη εισφορά του 0,2%, που σας προανέφερα, θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να αυξάνει τον αριθμό των δικαιούχων. Εδώ, όχι απλώς δεν τον αυξάνει, αλλά τον μειώνει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο Βόρειο Αιγαίο τα άτομα, που εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα από το Πρόγραμμα αυτό και όλα τα άλλα, που θα μείνουν, με την εφαρμογή του νέου Προγράμματος από την ομαλή, όπως είπατε, μετάβαση, από σύνολο, λοιπόν, 2.970 ατόμων θα καταλήξουν στο τέλος στο Πρόγραμμα «Φροντίδα κατ’ οίκον» να είναι 46 άτομα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι γίνεται.
Επίσης, από έρευνα που έχουν κάνει οι υπάλληλοι στην Κρήτη – αναφέρω συγκριτικά – 25.000 είναι αυτοί οι οποίοι ωφελούνται και έχουν εξυπηρετηθεί από το Πρόγραμμα από το 2008 – 2010. Πόσοι θα πάνε τώρα, αφήστε το. Άρα, σε εκείνο που θέλω να καταλήξω είναι ότι οι 3.800 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα βρεθούν ξαφνικά με μικρότερο όγκο εργασίας και χωρίς καμία διασφάλιση της εργασίας τους μέχρι τη νέα παράταση.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να με διαβεβαιώσετε προσωπικά εάν η εξαγγελία του κ. Στυλιανίδη για την ανεύρεση 15 εκατομμυρίων από 1.1.2013 για την παράταση του Προγράμματος και την συνέχειά του και θέσεων εργασίας, εάν, λοιπόν, αυτά συμβαδίζουν. Έχει εγγραφεί αυτό στο Σχέδιο Προϋπολογισμού; Βέβαια, είναι θετική η πρωτοβουλία σας, κυρώνοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να προνοείτε για το μεταβατικό στάδιο, έχουμε, όμως, μια βαθιά ανησυχία ότι κανείς δεν είναι ξεκάθαρος ούτε οι δήμοι ούτε οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ούτε οι ελεγκτές του ΙΚΑ, πολύ χειρότερα ούτε οι δικαιούχοι για το τι πρόκειται να γίνει. Μιλήσατε για ομαλή μετάβαση. Τα κριτήρια που έχετε θέσει στο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα» δεν έχουν καμία σχέση με το «Φροντίδα στο Σπίτι» και αφού εξαφανίσατε ως δια μαγείας τους ανασφάλιστους, ΑΜΕΑ, ανήμπορους και άλλες κατηγορίες, τελικά ο δικαιούχος συνταξιούχος πρέπει να είναι τουλάχιστον 78 ετών, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή με άλλο πρόσωπο, που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις, το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ, η κατάσταση της υγείας του λόγω ασθένειας, χρόνιας ή πρόσκαιρης, να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή του και να μην λαμβάνει επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από ασφαλιστικό φορέα.
Ας υποθέσουμε, δηλαδή, ότι ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, δεν είναι λογικό να μην θελήσει να ενταχθεί στο «Κατ’ οίκον φροντίδα», εφόσον το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί, ήδη, στο δήμο του; Εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Εάν, βέβαια, τον εντάξουν στο καινούργιο Πρόγραμμα. Δηλαδή, εδώ, ο κ. Κουτρουμάνης μας το φέρνει σαν Πρόγραμμα, το οποίο είναι συνέχεια στο «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο δεν έχει καμία σχέση. Συγνώμη, αλλά ήμουν τόσα χρόνια κωμικός και εδώ άλλοι λένε τα αστεία. Δεν έχει βάση αυτό.
Σε όλο αυτό το διάστημα και συγκεκριμένα από 1.5.2012 οι συνταξιούχοι πληρώνουν και από πάνω το ποσοστό των 0,20% των εισφορών κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, του δημοσίου και του ΝΑΤ, με ισόποση μείωση των κωδικών εξόδων των προϋπολογισμών των φορέων που αφορούν, κυρίως, παροχές ασθένειας κ.λπ..
Συμπερασματικά, λοιπόν, έχουμε δύο νόμους, το ν. 4052 και τον ν.4075, την σημερινή Κύρωση και την παράταση μέχρι 31.3.2013 στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ως μεταβατική περίοδο και το νέο Πρόγραμμα του ΙΚΑ μόνο για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Περιμένουμε να δούμε την συνέχεια.
Σας έχουν ενημερώσει, εντός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τι χρειάζεται ο συνταξιούχος για να προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ; Μόλις πριν λίγες εβδομάδες σε αυτή την Αίθουσα είχαμε εκθέσει την απίστευτη ταλαιπωρία που περνάνε οι άνθρωποι από Επιτροπές στο ΚΕΠΑ. Αυτό αυτόματα χρήζει άμεσης προσοχής και θεραπείας, το να μπορεί αυτή η αίτηση να είναι σε ισχύ και παράλληλα να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν χρήση του «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί, αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι είναι στον αέρα, το, δε, απαιτούμενο δικαιολογητικό νούμερο 6 θα το χαρακτήριζα νούμερο από μόνο του. Δεν μπορεί να σοβαρολογεί το ΙΚΑ απαιτώντας στον συνταξιούχο να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση στην οποία να φαίνεται ότι διαβιώνει μόνος του ή με άλλο πρόσωπο, το οποίο, επίσης, πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα. Δεν γίνεται.
Κύριε Υπουργέ, σκύψτε πάνω από τους μεγάλους, αλλά και μικρότερης ηλικίας ανθρώπους, που δοκιμάζονται από κάποια ασθένεια ή έχουν υποστεί ατυχήματα και, λόγω της ολέθριας οικονομικής κατάστασης, που έχουν περιέλθει, ζουν υποχρεωτικά με τους γονείς τους, τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους, που τους προσέχουν και τους περιθάλπουν.
Άλλωστε, στην πρώτη απόφαση του 2002 για την εφαρμογή του «Βοήθεια στο Σπίτι» και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 για τις δράσεις προβλέπεται και επιδιώκεται η διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών, που είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην επίτευξη της εναρμόνισης του επαγγελματικού και οικογενειακού βίου. Άρα, ως χρηματοδότης, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται από την αρχή του Προγράμματος να υποστηρίζει τον τεράστιο αγώνα που δίνουν καθημερινά μέλη των οικογενειών αυτών των ανθρώπων για να τους φροντίζουν. Θα ήθελα να ξέρω σε πόσες οικογένειες αυτό έγινε πραγματικότητα.
Να δούμε, λοιπόν, τώρα, τι πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος για να κριθεί ωφελούμενος. Όσον αφορά την πρόσκληση του ΙΚΑ και ειδικότερα στο σκέλος της αξιολόγησης των αιτήσεων, η αίτηση θα ολοκληρώνεται εφόσον υπάρχει πάροχος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του συνταξιούχου, με τον οποίο το ΙΚΑ έχει συνάψει σύμβαση.
Να δούμε και τις λεπτομέρειες για τον πάροχο. Σύμφωνα με το άρθρο 138 του ν.4052/2012 το ΙΚΑ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους, με τις οποίες θα αναλαμβάνουν έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον. Οι πάροχοι αυτοί δύναται να απευθυνθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στον σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη, την πρόνοια κ.λπ.. Ουσιαστικά, δηλαδή, δίνουν τη δυνατότητα - γιατί εκεί θα καταλήξουμε - και αυτό το κομμάτι να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες.
Στην πρόσκληση διαβάζουμε, επίσης, ότι μεταξύ του ωφελουμένου και του παρόχου θα συνάπτεται και δεύτερο συμφωνητικό συνεργασίας για το είδος των υπηρεσιών, π.χ., νοσηλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού, οικιακής βοηθού κ.λπ..       



(Συνέχεια ομιλίας κ. ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ, Ειδικού Αγορητή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

Είναι δυνατόν ένας μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος να χρειάζεται μέχρι και νομική συμβουλή για να ξέρει τι υπογράφει με ένα ιδιώτη πάροχο; Έχετε σκεφτεί να απορροφήσετε τους 3.800 έμπειρους εργαζόμενους από το «Βοήθεια στο Σπίτι» οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι από 31/3/2013; Επειδή από την ιστοσελίδα του Ι.Κ.Α. παροτρύνονται οι συνταξιούχοι να ελέγξουν ηλεκτρονικά σχέδιο συμφωνητικού συνεργασίας ωφελουμένου - παρόχου, σας ενημερώνω ότι από τη δική μου εμπειρία, οι συνταξιούχοι δεν νομίζω ότι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το ίντερνετ.
Τέλος, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σύμφωνα με το άρθρο 3 της σχετικής υπουργικής απόφασης 11/4/2012, ο ωφελούμενος υποχρεούται στην αρχή κάθε έτους να προσκομίζει στο Ι.Κ.Α. ξανά τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ότι συνεχίζει να πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμένει δικαιούχος. Ο συνταξιούχος τελικά εκτός από νομικός και λογιστής θα έχει και καθήκοντα τακτικού διοικητικού υπαλλήλου. Αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να το επιτρέψετε. Επίσης, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», στο άρθρο 84, ακόμη και σε ένα συμβούλιο τοπικής κοινότητας έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων, ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς επίσης και η απαλλαγή δημοτικών υποχρεώσεων για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα όπως και τα πρόσωπα που χρήζουν βοήθειας στο σπίτι. Δηλαδή, ο νομοθέτης του «Καλλικράτη» έθεσε σε λειτουργία τα κοινωνικά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών. Το αρμόδιο Υπουργείο γιατί δεν νομοθετεί την αυτονόητη συνέχεια της βοήθειας στο σπίτι; Όχι ως πρόγραμμα, αλλά ως υπηρεσία.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δένονται συναισθηματικά και ψυχολογικά με τους ανθρώπους που τους φροντίζουν και τους συνδράμουν. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ελέγχονται και είναι υπόλογοι. Πώς θα ελέγχουμε τον πάροχο ως ιδιώτη; Γίνεται φανερό πως το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα» βρίθει ελλείψεων και παραλείψεων. Άνεργοι, κατάκοιτοι ηλικιωμένοι μεν, αλλά όχι συνταξιούχοι, καθώς και ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται τη φροντίδα του κράτους. Πρόκειται για εξόφθαλμη κοινωνική αδικία και είναι φανερό ότι ένα μεγάλο κομμάτι της μερίδας του λέοντος θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες και όλοι γνωρίζουμε τι θα σημάνει αυτό για τους εργαζόμενους. Αντί λοιπόν να καταδικάσετε χιλιάδες άτομα στην ανεργία, φροντίστε να εξασφαλίσετε τα 55 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία όλων των δομών και δώστε πίσω στο κράτος το κοινωνικό του πρόσωπο. Γνωρίζω τις ευαισθησίες και τα ερωτηματικά που έχετε και εσείς ο ίδιος για την κατάληξη αυτών των νομοθετημάτων. Πέρα από τις άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι οδηγούμαστε σε συρρίκνωση, αν όχι σε εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας. Η θετική προσπάθεια που κάνατε να «συντηρήσετε» μέχρι 31/3/2013 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα απέδιδε πολύ περισσότερα, εάν την καθιερώνατε ως αναπόσπαστη λειτουργία των δήμων. Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν είναι να δημιουργηθούν διευθύνσεις κοινωνικής πολιτικής στους οργανισμούς των δήμων, όπως άλλωστε προβλέπει και ο «Καλλικράτης» και να ενταχθούν όλοι οι έμπειροι εργαζόμενοι σε αυτή την υπηρεσία. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται συνεχόμενα και χωρίς διακοπή για σχεδόν δέκα χρόνια με τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο να είναι απλήρωτοι.
Τα κριτήρια για τους ωφελούμενους θα πρέπει να τροποποιηθούν και να διευρυνθούν προβλέποντας περισσότερες κατηγορίες αναξιοπαθούντων άνευ ορίου ηλικίας και φυσικά των ανασφάλιστων. Ως εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε αυτή την Επιτροπή, ζητώ τη δικαίωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμη διοικητική δομή και παρουσία εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων αλλά και την αδιάλειπτη προσφορά στους συνανθρώπους μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, απλά στις οικογένειές μας. Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουκούτσης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ (Ειδικός Αγορητής Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ περιττό να εκφράσω τη στήριξη του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή στο παρόν σχέδιο νόμου και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να μακρηγορήσω. Η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία, τόσο λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που υπάρχουν στη χώρα όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες συμπολίτες μας, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ, εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του προγράμματος αυτού, ικανοποιώντας βασικές τους ανάγκες τις οποίες ουσιαστικά δεν θα μπορούσαν να καλύψουν από μόνοι τους. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη νοσηλευτική μέριμνα, τη φροντίδα, την καθαριότητα, τη φροντίδα στην υγιεινή που γίνεται στο σπίτι, του νοικοκυριού, την πληρωμή των λογαριασμών αλλά κυρίως και είναι πιστεύω το σημαντικότερο απ' όλα, την συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη των ανθρώπων που συνδράμουν στο πρόγραμμα αυτό. Όπως προαναφέρθηκε από άλλους συναδέλφους, είναι μεγάλο το συναισθηματικό δέσιμο που έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ΑΜΕΑ, οι άνθρωποι που δέχονται τις φροντίδες των εργαζομένων του προγράμματος και το βλέπουμε όλοι και κυρίως εμείς που είμαστε από την περιφέρεια.
Πληροφορηθήκαμε λοιπόν με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την περαιτέρω παράταση. Πρόκειται για μια ορθή ενέργεια που κινείται στην κατεύθυνση της παροχής της αναγκαίας βοήθειας σε ανήμπορους συνανθρώπους μας, ενώ παράλληλα ανακουφίζει έστω και προσωρινά - και εδώ είναι το πρόβλημα - τους εργαζόμενους συμβασιούχους στο πρόγραμμα αυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει έντονες κοινωνικές ευαισθησίες, άλλωστε είναι από τα λίγα προγράμματα που έχουν ένα ψήγμα κοινωνικής ευαισθησίας. Ειπώθηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ταυτότητα ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα όμως να πω ότι κανένα πρόγραμμα σε αυτή τη χώρα δεν έχει ταυτότητα οποιουδήποτε κόμματος, αλλά είναι προγράμματα του λαού μας. Εμείς, από την πλευρά μας θα θέλαμε να θέσουμε δύο συγκεκριμένα ζητήματα: Πρώτον, όσον αφορά τους δικαιούχους θα πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αύξησης του αριθμού. Δυστυχώς, λόγω του μνημονίου υπάρχουν καινούργιες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει ένα καινούργιο τοπίο φτώχιας στη χώρα μας. Δεύτερον, οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει για το ζήτημα των απασχολούμενων στο πρόγραμμα αυτό. Θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των διαδοχικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου παράτασης του προγράμματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί ένα θεσμό προνοιακού χαρακτήρα απαραίτητο για ένα πολιτισμένο κράτος και ευελπιστούμε εξίσου αποτελεσματικά και ακόμα ανωτέρων ποιοτικά και ποσοτικά παροχών, να υπάρξουν και στο πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας των συνταξιούχων. Εμείς, ως Έλληνες εθνικιστές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού μας και ειδικά των πιο αδύναμων τμημάτων του και θα στηρίξουμε κάθε κίνηση που θα συνάδει με τις κοινωνικές μας αντιλήψεις και θα αποτελεί θέση και του δικού μας πολιτικού προγράμματος. Ως εκ τούτου, υπερψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου και απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη αντίστοιχων μέτρων κοινωνικού προσανατολισμού. Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κ. Μάρκου.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια Δημοκρατικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Στην Ελλάδα, μετά από δυόμισι χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, λίγες δομές και θεσμοί έχουν απομείνει που να συνιστούν αυτό που λέμε κοινωνικό δίκτυ προστασίας. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από τα πιο σημαντικά ακριβώς γιατί διευκολύνει την καθημερινότητα μέσα και από την ανθρώπινη επαφή. Δεν «πετάμε» απλά χρήματα για να λύσουμε ένα πρόβλημα. Για τους χιλιάδες ωφελούμενους από το πρόγραμμα ηλικιωμένους, συνταξιούχους και άτομα με ειδικές ανάγκες, η «βοήθεια στο σπίτι» έχει βοηθήσει στη δημιουργία πραγματικών ανθρωπίνων σχέσεων. Σαφώς και πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και άκουσα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας την περασμένη Παρασκευή για την περαιτέρω επέκταση του μέχρι τον Μάρτιο του 2013 και το μετασχηματισμό του σε πρόγραμμα βοήθειας για τους συνταξιούχους, από εκεί και πέρα. Θέλω να πιστεύω ότι η πρόθεση διατήρησης είναι ειλικρινής και ότι έχουν δεσμευτεί οι απαραίτητοι πόροι. Θα ήθελα όμως να δούμε και το θέμα της κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υπάρχει η πρόθεση να ανατεθεί από το 2013 και μετά η εκτέλεση του προγράμματος μέσω των δήμων σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Θα ήθελα να μας ενημερώσει ο κ. Υπουργός εάν ο νόμος για την κοινωνική οικονομία, ο 4019, μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι τότε. Απ' ό,τι γνωρίζω το μητρώο παραμένει χειρόγραφο, το ειδικό ταμείο κοινωνικής οικονομίας που έχει εξαγγελθεί δεν έχει συσταθεί ακόμα και γενικότερα υπάρχουν εκκρεμότητες. Έχει δοθεί κάποια καθοδήγηση στους εργαζόμενους για τον τρόπο δημιουργίας μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης; Πόσο έτοιμοι είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι για την μετατροπή αυτή; Τέλος, θα ήθελα να μας διαβεβαιώσετε ότι θα εξοφληθούν ολοσχερώς τα οφειλόμενα στους 3.800 περίπου εργαζομένους του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους. Έχει υπογραφεί η απόφαση για την πρώτη δόση, αλλά να μας πείτε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή.


(Συνέχεια ομιλίας, κυρίας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΚΟΥ, Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ.)
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Πρέπει επιτέλους να βρούμε τη φόρμουλα που θα επιτρέψει στο σύστημα κοινωνικής προστασίας της χώρας να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες και στους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο εξορθολογισμός της κοινωνικής δαπάνης πρέπει να σημαίνει την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με βάση τις ανάγκες και όχι μόνο την περικοπή. Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Λαμπρούλης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής Κ.Κ.Ε.): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.  Ως Κομμουνιστικό Κόμμα ψηφίζουμε την παράταση, με ένα και μοναδικό κριτήριο. Το κριτήριο είναι η πληρωμή των εργαζομένων του προγράμματος και παράλληλα η παράταση της σύμβασης των εργαζομένων, ως 30/09/2012, δηλαδή  μέχρι την  Κυριακή που μας πέρασε. Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής, αποδεικνύεται ότι δικαιωθήκαμε πλήρως ότι αφορά στη θέση που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή για τον περιορισμένο χαρακτήρα του προγράμματος, για το ότι δεν εξασφαλίζονταν η σταθερή κρατική χρηματοδότηση, ότι συνεχίζονταν και συνεχίζεται η εργασιακή ανασφάλεια - ομηρία των εργαζομένων, αλλά και ότι στα βασικά αυτό το πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης. Οι θέσεις μας αυτές εκφράστηκαν επανειλημμένα, με παρεμβάσεις στη Βουλή και με τη δράση των δυνάμεων μας στο χώρο, για την ανανέωση των συμβάσεων, για την καταβολή των δεδουλευμένων. Σήμερα μετά τη θέσπιση του προγράμματος βοήθειας συνταξιούχων, στο νέο πρόγραμμα, περικόπτεται η όποια κρατική χρηματοδότηση, αφού θα γίνεται μέσω της συνεισφοράς αλληλεγγύης.
Δεύτερον, η υλοποίηση του προγράμματος ανατίθεται έναντι αμοιβής ανά ωφελούμενο σε επιχειρήσεις δήμων, περιφερειών, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας. Επειδή, ακούστηκαν πολλά περί ανάθεσης στους δήμος και υπήρξε ένας υπερθεματισμός για τον Καλλικράτη, θα ήθελα να πω ότι ίσα-ίσα που ο Καλλικράτης δίνει το δικαίωμα στους δήμος να περάσουν αυτές τις δομές στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε επιχειρήσεις, σε ιδιωτικά χέρια.
Τρίτον, το πρόγραμμα με βάση τα νέα κριτήρια θα καλύπτει με υποτυπώδεις υπηρεσίες ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό, μέρος των πιο εξαθλιωμένων συνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Θέλω να εστιάσω στα εξής δύο σημεία σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, αλλά και των αριθμών των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας. Το Υπουργείο αναφέρει ότι επωφελούνταν γύρος στους 60.000 ηλικιωμένοι και άνεργοι, η κεντρική ένωση δήμων έλεγε 80.000, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμά ανεβάζουν τους δικαιούχους στους 120.000, με παράλληλη απασχόληση των 4.000 εργαζομένων. Ενδεικτικό της μέχρι τώρα περιορισμένης έκτασης του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας άνω των 65 ετών είναι 2,5 εκατομμύρια, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 27%. Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο, υπολογίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, οι ομάδες Ελληνικού πληθυσμού, που ζουν εντελώς μόνοι και απαξιωμένοι από υπηρεσίες που θα δικαιούνταν και θα έπρεπε να δικαιούνται. Το δεύτερο που θα ήθελα να βάλω σε αυτό το θέμα είναι το ζήτημα των κριτηρίων. Αναφέρει ότι είναι προϋπόθεση ο συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει το 78ο έτος της ηλικίας του, το προσδόκιμου όριο ηλικίας στους άνδρες στην Ελλάδα είναι 77 έτη και για τις γυναίκες είναι 82 έτη. Δεν θα αναφερθώ σε όλα, ενδεικτικά σας αναφέρω. Όσο αφορά στα ποσοστά αναπηρίας και σε σχέση με τους συνταξιούχους, εντάσσονται στο πρόγραμμα όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, ανεξάρτητα ηλικίας, από αυτούς αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή όποιο άλλο επίδομα από τον ασφαλιστικό φορέα. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω σημαίνει ότι πρακτικά αποκλείονται όλοι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, καθώς και ένας αριθμός με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, διότι παίρνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν οξυμένα πρόβλημα υγείας και έχουν όντως μεγάλη ανάγκη σε παροχή αυτού του είδους υπηρεσιών. Από τους υπόλοιπους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67%-79% αποκλείονται από το πρόγραμμα αυτοί που παίρνουν κάποιο άλλο επίδομα ή το εισόδημά τους είναι πάνω από την κλίμακα παροχής του ΕΚΑΣ. Φανταστείτε για τι αριθμό θα μιλάμε σε λίγους μήνες.
Τέταρτον, μετατοπίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ασφαλισμένους και μάλιστα σε μια περίοδο που τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε πορεία καταρρεύσεις.
Πέμπτον, δεν προβλέπεται τίποτα για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως να απολυθούν. Εδώ, ο Υπουργός μας διαβεβαιώνει ότι θα εργαστούν κανονικά μέχρι 31/3. Τι θα γίνει από 1ης Σεπτεμβρίου; Δεν θα πρέπει αυτό, ενδεχομένως, να ρυθμιστεί από τώρα; Να πώς προδίδετε και από τη σημερινή κυβέρνηση αυτό που λέμε εμείς, δηλαδή, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας, της «Βοήθεια στο Σπίτι», που αφορά μεγάλη μάζα συνταξιούχων και καλύπτει σοβαρές λαϊκές ανάγκες. Αφαιρεί τον όποιο προνοιακό χαρακτήρα είχε αυτό το πρόγραμμα, αφού τη συνδέει με τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και το κόστος των υπηρεσιών. Εμείς σε αυτή τη λογική είχαμε ψηφίσει το άρθ.138, του ν. 4052 του 2012.
Ως Κομμουνιστικό Κόμμα λέμε και υποστηρίζουμε μια πολιτική με κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και όσων άλλων έχουν ανάγκη, χωρίς κανένα αποκλεισμό και καμία οικονομική επιβάρυνση των ιδίων, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων. Πυρήνας αυτής της δραστηριότητας θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι το κέντρο υγείας στην πόλη ή στο χωριό, στο πλαίσιο ενός ενιαίου καθολικού, δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας - πρόνοιας. Σε αυτή την κατεύθυνση εξειδικεύουμε τους στόχους πάλης που αφορούν στην ανάγκη για ιατρική νοσηλευτική, παράλληλα κοινωνική βοήθεια στο σπίτι, εντάσσοντας στο συνολικό πλαίσιο πάλης όλα αυτά τα ζητήματα, στο πλαίσιο διεκδίκησης για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν συστήματος υγείας.
Έχει, λοιπόν, τρία σημεία. Πρώτον, καταγραφή -μέσω αυτών των δομών, με κρατική ευθύνη και συμβολή των δήμων και των δημόσιων υπηρεσιών υγείας- των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που έχουν ανάγκη κατ' οίκον βοήθεια και καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών τους. Δεύτερον, κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου που έχει να κάνει με όλες τις ανάγκες που χρειάζεται ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, ένας υπερήλικας, ένας ηλικιωμένος στο σπίτι του, δηλαδή καθαριότητα, μαγείρεμα κ.ο.κ., μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Παλεύουμε και προβάλλουμε συνεχώς το αίτημα, μέσα από τις δομές αυτές για τους εργαζόμενους, να γίνει η μονιμοποίησή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, παράλληλα με την πρόσληψη και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, οδηγοί, διοικητικοί κ.τ.λ. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της αναγκαίας υποδομής. Νομίζουμε και εκτιμούμε ότι αυτή η υπηρεσία μπορεί και πρέπει να καλύψει και άλλες ανάγκες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας σε κέντρα υγείας, με κρατική χρηματοδότηση και παράλληλα ένταξη των υγειονομικών αναγκών στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Το σημαντικότερο, πλήρη και σταθερή εργασία, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι σε αυτό το σύστημα ή θα ενταχτούν στο μέλλον. Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Βλέπω την επιτακτική ανάγκη παράτασης ενός εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αποτέλεσε καλή πρακτική για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα αυτό φέρνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνούν στην παράταση αυτού του προγράμματος.
Εισερχόμαστε τώρα στο β΄ κύκλο των ομιλητών.
Το λόγο έχει ο κ. Κουρουμπλής.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, o Τιβέριος Γράκχος μιλώντας στο 122 π.Χ. στο δήμο είπε το εξής πάρα πολύ κρίσιμο και ενδιαφέρον που έχει αξία να το αναφέρει κανείς σήμερα με τη σημερινή συγκυρία, ότι η εθνική άμυνα μιας κοινωνίας περνάει από την κοινωνική άμυνα. Δηλαδή, πως η συντεταγμένη πολιτεία συγκροτεί τις προσπάθειες,  τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της ώστε να αιμοδοτεί, να κεντρίζει και να κεντρώνει πρωτοβουλίες που πραγματικά έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας όλων εκείνων των συμπολιτών μας που κάθε φορά λόγω κοινωνικών, οικονομικών συνθηκών, δεν μπορούν να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους και τα κοινωνικά τους δικαιώματα.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που ξεκίνησε το 1995 και πραγματικά αισθάνομαι λίγο φορτισμένος διότι είχα την τιμή να είμαι τότε μαζί με τον κ. Κρεμαστινό και τον κ. Σκουλάκη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, απεδείχθη ότι ήταν μια πολύ καλή σύλληψη γιατί όλοι οι άνθρωποι που ασχοληθήκαν εκ των υστέρων σε αυτό το τομέα αλλά και τα πολιτικά κόμματα στήριξαν αυτή την προσπάθεια γιατί πραγματικά είναι μια καταξιωμένη υπόθεση στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Είναι ίσως από τις λίγες κοινωνικές δράσεις που έχει μια τόσο μεγάλη ευρύτατη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και των θεσμών. Όμως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι μέχρι σήμερα χωλαίνει η όλη στήριξη αυτού του προγράμματος και ενώ αναγνωρίζουμε όλοι πραγματικά την ουσία και ότι πραγματικά είναι από τις λίγες περιπτώσεις που τα χρήματα του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, γιατί έρχονται να στηρίξουν κοινωνικές ομάδες που αν θέλετε οφείλουμε να εκδηλώσουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας και της συντεταγμένης πολιτείας απέναντι τους.  Από την άλλη μεριά βλέπουμε κάθε φορά τα προβλήματα που εμφιλοχωρούν, τα προβλήματα που πραγματικά πληγώνουν την ψυχή όλων εκείνων των ανθρώπων που με 600 € προσφέρουν πάρα πολύ ανθρώπινες υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας.
Το πρόγραμμα αυτό κ. Πρόεδρε, δεν έχει μόνο μεγάλη κοινωνική σημασία. Φοβάμαι  ότι σχεδιάζουν πολλές φορές τα Υπουργεία από τα γραφεία χωρίς να έχουν πραγματική γνώση τι σχεδιάζουν και θα εξηγηθώ. Έχει λοιπόν, θέλω να πω, και οικονομική σημασία. Γιατί; Γιατί, κύριε Πρόεδρε, όπως καλά γνωρίζετε κι εσείς ένας άνθρωπος που στηρίζεται η  παραμονή του στο σπίτι έχει κόστος πολύ λιγότερο για την πολιτεία από έναν άλλο πολίτη που αναγκαστικά αφού δεν έχει καμία στήριξη θα βρεθεί σε ένα ίδρυμα κλειστής περίθαλψης. Ας μπούμε λοιπόν στην πραγματικότητα και να δούμε πόσο κόστος έχουν τα ταμεία ή πόσο κόστος έχει και το ίδιο το κράτος, ο κρατικός προϋπολογισμός, για να στηρίξει την παραμονή ενός ανθρώπου σε ένα ίδρυμα κλειστής περίθαλψης και πόσο λιγότερο κόστος έχει το κράτος ή το ασφαλιστικό ταμείο σε ένα πολίτη που τον στηρίζουμε στο οικογενειακό περιβάλλον και όσοι τέλος πάντων, κ. Πρόεδρε έχουμε ασχοληθεί με αυτό τον τομέα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ξέρουμε ότι το χειρότερο σπίτι είναι το καλύτερο ίδρυμα.
Και έρχεται λοιπόν το ίδιο το πρόγραμμα και δημιουργεί μια φοβερή αντίφαση. Λέει λοιπόν, όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό  επίδομα δεν θα λαμβάνουν αυτού του είδους της φροντίδες. Κύριε Πρόεδρε, γιατί θεσπίστηκε το εξωιδρυματικό επίδομα; Θεσπίσθηκε ακριβώς για να βγάλουμε τους ανθρώπους από τα ιδρύματα και για να ζήσουν καλύτερα, πιο αξιοπρεπή ζωή να έχουν, αλλά και να έχουμε λιγότερο οικονομικό κόστος. Περί αυτού πρόκειται. Και όμως βλέπει κανείς τις εξαιρέσεις που εντάσσονται στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος που πραγματικά εκπλήσσεται. Δηλαδή, έρχεται σήμερα το πρόγραμμα και εξαιρεί έναν άνθρωπο που παίρνουν επίδομα αναπηρίας. Δηλαδή, ένα πρόσωπο με σύνδρομο ντάουν, ένα πρόσωπο με νοητική στέρηση, ένα πρόσωπο με βαριά εγκεφαλική κάκωση που δε πιάνει το ποσοστό με βάση τους κανονισμούς ΚΕ.Π.Α, δεν πιάνει το ποσοστό του 80% και ως εκ τούτου παίρνει ένα επίδομα των 350 € και το εξαιρεί. Νομίζω ότι αυτή η μιζέρια, κ. Πρόεδρε, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και πολύ περισσότερο σε όσους υπηρετούμε το θεσμό της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο και βεβαίως όσοι συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Εμείς ασκώντας την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και βεβαίως απέναντι στο Κοινοβούλιο, καταθέσαμε κύριε Πρόεδρε μια τροπολογία όχι γιατί να το τονίσω πάλι διακατεχόμαστε από την αίσθηση ότι έχουμε την μεγαλύτερη ευαισθησία. Όχι, το έχω πει και στην πρωτοβουλία μου ότι εδώ μέσα όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία για αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Κάποιος όμως πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία. Εμείς καταθέσαμε λοιπόν μια τροπολογία γιατί κύριε Πρόεδρε δεν είναι βασανιστικό για ανθρώπους που δουλεύουν για 600 €, για 3,500, 4000 ανθρώπους που υπηρετούν πάνω από 100.000  συνανθρώπους μας σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους, σε δύσκολες στιγμές που απειλείται η ίδια τους η αξιοπρέπεια και η ίδια τους η ζωή. Λοιπόν, να βρούμε το δρόμο και να εξασφαλίσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας, όταν πραγματικά αποδεικνύεται ότι η συνεισφορά τους αυτή έχει αξία, σημασία και ουσία και κοινωνική αλλά και οικονομική;
Γιατί δηλαδή κάθε τρεις και λίγο πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τους «στραπατσαρίζουμε» αν θέλετε με τη στάση μας και να είναι έρμαια, όμηροι, κάθε φορά ενός πολιτικού συστήματος που τέλος πάντων τους πετάει το εξάμηνο, το τετράμηνο, το τρίμηνο και η ζωή καλά κρατεί; Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση στους πατεράδες μας, γιατί περί αυτών πρόκειται. Οι άνθρωποι στους οποίους προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία ποιοι είναι; Οι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες, μεταπολεμικά και δημιούργησαν αυτές τις συνθήκες της σημερινής Ελλάδος. Οι μόνοι που δεν φταίνε για όσα σήμερα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι αυτοί οι άνθρωποι.
 Ε λοιπόν, ας σταθούμε μια φορά έτσι αποφασιστικοί  ως Κοινοβούλιο και να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση μαζί με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Να λειτουργήσουμε ως Κοινοβούλιο, και να πούμε λοιπόν ένας θεσμός καταξιωμένος στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού, αφορά τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται από την ακραία φτώχεια και το κοινωνικό αποκλεισμό και ας τις στηρίξουμε. Νομίζω ότι θα είναι μια πανέμορφη ειλικρινά και το λέω μέσα από την ψυχή στιγμή για όλους μας, για όλο το κοινοβούλιο, για την ελληνική δημοκρατία, για την κοινωνική μας δημοκρατία. Σας ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):Τον λόγο έχει ο κ. Κωνσταντινίδης.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ακούγοντας κάποιους εκπροσώπους των κομμάτων και τον συνάδελφο τον κ. Κουρουμπλή, κατάλαβα γιατί θέλανε   να έρθουν οι φορείς, γιατί οι φορείς που ζητούσαν να έρθουν μπήκαν στην ουσία της επόμενης συζήτησης και όχι αυτού του θέματος που συζητάμε σήμερα, γιατί όλοι και ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσουμε σίγουρα το πώς θα γίνει και πως θα στηθεί το καινούριο πρόγραμμα και πρέπει να συζητηθεί και πρέπει να έρθουν οι φορείς και πρέπει να τους ακούσουμε.
Σήμερα όμως εδώ συζητούσαμε κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση και μάλιστα του τριμήνου που έχει παρέλθει ήδη. Αλλά εκείνο που έπρεπε να συζητήσουμε και να ζητήσουμε από τον Υπουργό είναι να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα μέχρι να κατατεθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, η πρόταση νόμου, να περάσει αυτή η τροπολογία για το επόμενο εξάμηνο, την οποία μάλλον εξηγήθηκε γιατί δεν ήρθε, αλλά υποθέτω ότι έπρεπε να είχε έρθει, γιατί εδώ μιλάμε για το τρίμηνο που έχει παρέλθει ήδη. Πρέπει να μιλήσουμε και για το επόμενο εξάμηνο.



(Συνέχεια ομιλίας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη)

Ένα είναι αυτό που πρέπει να δείτε για να μην είναι υπό ομηρεία αυτοί οι άνθρωποι για τους επόμενους έξι μήνες ή πώς θα τελειώσει πολύ πιο νωρίς, γιατί σήμερα έχουν δουλέψει ήδη τρεις μήνες χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση και βρίσκονται  εντελώς στον αέρα.
 Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αναφέρθηκε βέβαια, είναι το ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πληρωθεί το 2012 τίποτα. Κάθε ένας συνάδελφος που παίρνει το λόγο λέει για το πόσο επιτυχημένη είναι αυτή η δομή, όλοι συμφωνούμε, όλοι προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο που πρέπει να γίνει, το ότι πρέπει να συνεχίσει. Βεβαίως, εδώ ας κάτσουμε να σκεφτούμε ότι όταν ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, οι δήμοι είχαν δεσμευτεί ότι θα πληρώσουν από ίδιους πόρους δύο χρόνια τη λειτουργία του και ούτε ένας δήμος δεν εκπλήρωσε αυτή την υποχρέωση του. Αλλά, πέραν τούτου, επειδή είναι μια δομή η οποία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και αναγνωρίζουμε την προσφορά της και την προσφορά των εργαζομένων όλοι μας, πρέπει να δούμε τι γίνεται και ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν να πληρωθούν από την αρχή του 2012.
 Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου πείτε εάν όντως θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους όλα τα λεφτά, όπως δεσμεύτηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης και εσείς το είπατε, όμως, χθες στην επίκαιρη ερώτηση ότι θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα μέχρι το τέλος του έτους όλων των εργαζομένων. Πού βρίσκεται η κατάσταση, γιατί περιμένουμε από την ΕΤΑ να κάνει κάποιον έλεγχο εδώ και 15-20 ημέρες που θα πληρώνονταν το πρώτο δίμηνο; Μιλάμε για ανθρώπους που, τουλάχιστον στην περιοχή μου, θα κληθούν αύριο να βάλουν πετρέλαιο για να ζεστάνουν το σπίτι τους και έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2012.
 Αυτά πρέπει να δούμε στη συζήτηση τη σημερινή, όσον αφορά το αν πιστεύω ότι μέχρι τέλος του Οκτωβρίου θα είστε έτοιμοι, ώστε να κάτσουμε να δούμε τον πιο καλύτερο τρόπο και πώς θα εξυπηρετεί καλύτερα και περισσότερους το νέο πρόγραμμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αυγενάκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ συζητάμε για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την παράταση της διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Αρκετοί συνάδελφοι που πήραν το λόγο και Εισηγητές μάλιστα κομμάτων, «έτρεξαν» λίγο πιο μπροστά και έκαναν συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων». Δεν είναι άσχημο, δεν είναι κακό, ωστόσο, όμως, είναι καλό, κατά τη γνώμη μου, επειδή όλο και περισσότερος κόσμος παρακολουθεί πλέον τα τεκταινόμενα στο Κοινοβούλιο και παρακολουθούν αυτά που λέμε και αυτά που δεν λέμε και αυτά που εννοούμε ή αυτά που εννοούνται, αλλά τέλος πάντων παίρνει μηνύματα, είναι καλό να είμαστε πιο ακριβείς σε αυτά που συζητούμε.
 Δηλαδή, βεβαίως και συμφωνώ με την πρόταση του Υπουργού του κ. Παναγιωτόπουλου, που έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και εξαιρετική προετοιμασία μαζί με τον κ. Βρούτση σχετικά με το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» να το συζητήσουμε και θα το συζητήσουμε, όπως δεσμεύθηκαν, σε επόμενη φάση, να συζητήσουμε και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σχετικά με το σημερινό θέμα, την παράταση της διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Δεν νομίζω ότι κανένας εδώ πέρα είναι περισσότερο ευαίσθητος από τον άλλον. Είναι αδιανόητο να δίνουμε ρεσιτάλ ευαισθησίας, όπως άκουσα πριν κάποιο συνάδελφο να ωρύεται. Δεν νομίζω ότι από τον τόνο της φωνής μπορεί κανείς να περιγράψει ή να καταγραφεί ο βαθμός ευαισθησίας του για το ζήτημα το οποίο συζητάμε σήμερα. Αρκετά με αυτού του είδους τους θεατρινισμούς ή τους λαϊκισμούς.
Να συζητήσουμε, λοιπόν, και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την ανάγκη παράτασης του. Είναι τεχνικό το πρόβλημα και το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Όμως, ξέρετε τι περίμενα, αγαπητοί συνάδελφοι; Περίμενα να ακούσω και πέρα από το ότι είναι αναγκαία δομή, πέρα από το ότι χρειάζεται να υπάρχει -που βεβαίως χρειάζεται να υπάρχει- να ακούσω και κάποια σημεία, τα οποία είναι μελανά και πρέπει να τα θίξουμε. Όσο αποφεύγουμε τα προβληματικά σημεία μιας δομής, που ξεκίνησε ως εξαιρετική ιδέα αδιαμφισβήτητα, στην εφαρμογή του μετά -λίγο, αν θέλετε, η ελαστικότητα του Υπουργείου, λίγο η πλαδαρότητα των διαφόρων αυτοδιοικητικών- λίγο χάλασε στην πορεία –όχι όλο- μέρη, σημεία της δομής αυτής, με αποτέλεσμα σήμερα, με αφορμή τη δομή αυτή ή στη δομή αυτή να εργάζονται πολύ περισσότερα άτομα σε κάποιες περιπτώσεις - όχι σε όλες- ή και άτομα, τα οποία δεν έχουν τις ειδικότητες που θα έπρεπε να έχουν ή να ασχολούνται με υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι το αντικείμενο τους ή να μπορούσαμε μέσα από την κουβέντα αυτή -την ουσιαστική, όμως, την πραγματική κουβέντα- να προτείνουμε και την βελτίωση κάποιων υπηρεσιών ή πρόθεση κάποιων υπηρεσιών που θα έπρεπε να υπάρχουν. Δηλαδή, ας είμαστε λίγο πιο ουσιαστικοί και όχι γενικώς να αναδεικνύουμε την ανάγκη ευαισθησίας και ότι «εμείς είμαστε εξαιρετική δομή». Ωραία, σωστά, δεν διαφωνεί κανένας. Υπάρχουν σημεία, όμως, τα οποία οφείλουμε να τα δούμε.
 Οι δομές αυτές βεβαίως δεν μπορούν να μετεξελιχθούν σε υπηρεσίες, όπως κάποιος συνάδελφος είπε, έτσι αβίαστα, εάν δεν κάτσουμε να κάνουμε κουβέντα και να πάρει ο καθένας την ευθύνη του και όλα τα κόμματα με ρεαλισμό, με εντιμότητα και βάσει της εμπειρίας που ο καθένας από εμάς έχει από τη ζωή και από το πεζοδρόμιο και από την περιοχή του, να καταθέσει με καλή διάθεση και διάθεση προσφοράς προς τους ανθρώπους που χρήζουν τη συμπαράσταση της Πολιτείας.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, για μια δομή, η οποία απαιτείται να συνεχίσει να υπάρχει, θα ήθελα να μου πείτε εάν έχει υπάρξει κοστολόγηση των υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονται. Δεύτερον, υπάρχουν άλλες υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να προστεθούν σε αυτές τις δομές προς εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκες; Μπορούν αυτές οι υπηρεσίες να ενισχύσουν το πρόσωπο της οργανωμένης Πολιτείας, του Κράτους απέναντι σε ανθρώπους συμπολίτες μας που βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε έχουν δυσκολία μετακίνησης είτε είναι ΑμεΑ είτε είναι μιας ηλικίας που βεβαίως αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν;
 Επίσης, σχετικά με τις πληρωμές των εργαζομένων, πότε θα έχουμε νέα, πότε θα πληρωθούν και βέβαια, έχει γίνει, αγαπητέ κύριε Παναγιωτόπουλε, αξιολόγηση των δομών, των ειδικοτήτων και του αριθμού των εργαζομένων, έτσι ώστε να κάνουμε μια κουβέντα επί της ουσίας; Εδώ θέλω να παρακαλέσω για άλλη μια φορά όλα τα κόμματα, μιας και το θέμα που συζητάμε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, στην κουβέντα εκείνη που ευελπιστώ ότι θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Υπουργείου –είμαι βέβαιος, γιατί την ευαισθησία πρώτα εσείς τη δείχνετε και μετά εμείς ούτως ή άλλως ενισχύουμε, καθένας με τη δική του θέση, ρόλο και άποψη, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να δώσουμε μια απάντηση και μια λύση, ίσως ιδανικότερη, ίσως καλύτερη, αλλά την τελική πολιτική ευθύνη την έχετε εσείς, κύριε Υπουργέ- να κάτσουμε να συζητήσουμε αν η υπάρχουσα δομή με τυχόν μικρές ή μεγάλες βελτιώσεις πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και αν όλα τα κόμματα ή τα κόμματα με απόλυτη υπευθυνότητα να καταθέσουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει και όχι αυτό που ευχάριστα «χαϊδεύουμε τα αυτιά» κάποιων που αυτή τη στιγμή μας παρακολουθούν. Η δομή πρέπει να υπάρχει; Πρέπει να βελτιωθεί; Πρέπει να βελτιωθεί, το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Πρέπει να αυξομειωθεί η δύναμή της σε κάποιες περιοχές, σε κάποιους δήμους, σε κάποιους νομούς; Ναι, πρέπει, το ξέρουμε όλοι. Είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα και στην ύπαιθρο, αλλά πολύ περισσότερο η οικονομική κατάσταση έχει χτυπήσει και έχει δημιουργήσει πολλούς περισσότερους αδύναμους πλέον να αυτοεξυπηρετηθούν.
 Άρα, λοιπόν , ας κάνουμε μια συζήτηση επί της ουσίας, κύριε Υπουργέ, με αφορμή την κουβέντα για το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» και εκεί ελπίζω και εύχομαι όλα τα κόμματα να έχουν, πέρα από την ευαισθησία, την ευχέρεια και τη διάθεση να μιλήσουν καθαρά, έντιμα, χωρίς πρόθεση απλώς λαϊκισμού και ευχάριστης παρουσίασης- τοποθέτησης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κ. Αυγενάκη και για την άλλη παρέμβαση που κάνει και ιδιαίτερα για τις ποιοτικές ενστάσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
 Το λόγο έχει ο κ. Χριστογιάννης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, άτομα με ψυχική νόσο και νοητική καθυστέρηση. Εξασφαλίζει δε την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Όπως γνωρίζετε το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη των δήμων και βέβαια οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι»  παρέχει συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού -κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε- συντροφιά, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες.
Οι υπηρεσίες παρέχονται σε περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες. Το πρόγραμμα βέβαια απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν εξυπηρετούνται πλήρως.


(Συνέχεια ομιλίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ)
Χρειάζεται, βέβαια, ιδιαίτερη φροντίδα δια βίου μοναχικών που είναι εγκαταλειμμένοι και δεν έχουν επαρκείς πόρους.
Ο στόχος, βέβαια, των υπηρεσιών είναι να παραμένουν μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Το πρόγραμμα, όμως, πρέπει να στελεχώνεται με καταρτισμένα στελέχη και ειδικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικιακούς βοηθούς. Μέσω του προγράμματος, βέβαια, εξασφαλίζεται πάντα στενή συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, το ιατρικό προσωπικό, το νοσοκομείο και τις άλλες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Για όλα αυτά, κύριοι συνάδελφοι, ορθώς έγινε η παράταση της διάρκειας του Προγράμματος, αλλά και πρέπει η χρηματοδότηση και η διάρκεια του Προγράμματος, κύριε Υπουργέ, να είναι συνεχής ώστε να έχουν συνεχή παροχή υπηρεσιών οι δικαιούχοι του Προγράμματος, αλλά και να εξασφαλίζονται έτσι οι θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους. Ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ. Το λόγο έχει η κ. Σταθάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα μιλάμε για ένα παρά πολύ σοβαρό θέμα και σίγουρα δεν κάνει κανείς λαϊκισμό γι’ αυτά που ακούστηκαν σήμερα μέσα στην Επιτροπή και δεν πρέπει να λέγονται τέτοια πράγματα, ότι κάνουμε λαϊκισμό όταν μιλάμε για τους γέροντες, για τις γιαγιάδες και για τους παππούδες μας. Θα αναφέρω το ρητό που έχουν πει σε όλους μας Εκεί που ήσουν, ήμουν και εδώ που είμαι θα έρθεις». Αυτό το λέω για εκείνους που είπαν για λαϊκισμό.
Ένα δεύτερο θέμα που πρέπει να πούμε είναι το εξής. Η αναδιανομή του πλούτου γίνεται με τους εξής τρόπους: πρωτογενώς με το μισθό, δευτερογενώς με τη φορολογία και τριτογενώς με την πρόνοια. Αυτό πρέπει να κάνει το κράτος και είναι υποχρεωμένο να το κάνει.
Άκουσα τον πρώην Υπουργό Εργασίας να λέει, πού θα βρούμε τα λεφτά. Πολύ καλό αυτό που λέει. Ο καθένας εφαρμόζει μια πολιτική με την οποία δίνει κατεύθυνση για το πώς θα μοιράσει την πίτα, εάν θα τη δώσει στους τραπεζίτες ή θα τη δώσει στο λαό. Διαλέγει και παίρνει. Ανάλογα για το πώς θα «εκβιαστεί» περισσότερο, είναι και το πού θα στρέψει τα χρήματα για να πάνε. Είναι υποχρέωσή μας, λοιπόν, αυτές τις δομές, όπως και άλλες προνοιακές δομές όχι μόνο το «Βοήθεια στο Σπίτι», από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι τώρα έχουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέοι οι οποίοι τους προστάτευαν και το κέντρο της οικογένειας, το οποίο είναι πολύ βασικό στην ελληνική κοινωνία έχει εξασθενήσει, διότι παρά πολλοί νέοι αναγκάζονται λόγω της κρίσης να φεύγουν στο εξωτερικό. Σήμερα βλέπουμε πάρα πολλούς γέροντες μόνους στην επαρχία και επειδή προέρχομαι από την επαρχία και το ζω καθημερινά καθώς είμαι και πρόεδρος του κέντρου Λιβαδειάς.
Επίσης, το σωματείο που έχουν συστήσει όσοι εργάζονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και είναι απλήρωτοι, δεν έχουν ούτε να πληρώσουν τη βενζίνη για το αυτοκίνητο και πηγαίνουν και φροντίζουν με τα πόδια τους δικαιούχους του Προγράμματος. Όλα αυτά τα βιώνουμε και δεν είναι λαϊκισμός, είναι η πραγματικότητα και πρέπει αυτή την πραγματικότητα να την δούμε, να την τελειώσουμε και να δώσουμε λύσεις.
Τα χρήματα, τα οποία χρειάζονται για να τα κάνουμε όλα αυτά δεν είναι τεράστια ποσά, σαν αυτά που ζητάει η τρόικα. Είναι πολύ λίγα χρήματα με τα οποία μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο, τη μοναξιά αυτών των ανθρώπων. Σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρούμε λύση και να το δούμε όλοι μαζί, γιατί πάνω απ' όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι και πιστεύω ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε έτσι και δεν διαφωνεί κανένας, μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά όμως πρέπει πραγματικά να δώσουμε όλοι μαζί λύση.
Σίγουρα εκεί όπου υπάρχουν, όπως είπε και ο κ. Αυγενάκης, ότι υπάρχουν δεν έχω δει πουθενά να υπάρξει σε καμία δομή, επειδή γνωρίζω όλη τη στερεά Ελλάδα, τουλάχιστον, δεν υπάρχει πουθενά εργαζόμενος ο οποίος να μην έχει σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλοι έχουμε σχέση, αλλά σίγουρα χρειάζονται και εκπαίδευση, συνεχή εκπαίδευση σε σημεία που πρέπει να γίνονται στον τομέα αυτό. Όπως προβλέπεται από τον κανονισμό χρειάζονται και οι κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και οικιακοί βοηθοί που καθαρίζουν τα δωμάτια των ωφελουμένων και οι οποίοι πηγαίνουν παίρνουν και φάρμακα και τρόφιμα κ.λπ..
Το διά ταύτα, τα χρήματα τα οποία χρειάζονται είναι ελάχιστα, κύριε Υπουργέ και πρέπει άμεσα οι άνθρωποι οι οποίοι παρέχουν αυτή την υπηρεσία, η οποία συνδέεται στο να έχουμε πιο ανθρώπινη κοινωνία, που είναι πάρα πολύ βασικό αυτή τη στιγμή και αυτές τις εποχές που ζούμε το χάνουμε, πρέπει να δώσουμε μεγάλη μέριμνα γι’ αυτούς και να κάνουν περικοπές από κάτι άλλο και να πάνε στο πρόγραμμα τα χρήματα. Μπορούν να το κάνουν από το να πηγαίνουν σε ταξιδάκια και σε διάφορα που ακούγονται είναι προτιμότερο να πάνε στο πρόγραμμα. Μιλάω γενικά και δεν αναφέρομαι μόνο στο Υπουργείο σας και ξέρετε τι εννοώ.
Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι και η τροπολογία που έχουμε καταθέσει ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία λέει να μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε αορίστου χρόνου, να πάνε στους δήμους και να φέρνουν την ευθύνη και οι δήμοι, οι οποίοι γνωρίζουν τα τοπικά ζητήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, να χρηματοδοτηθούν όπως είναι τα χρήματα από την Ε.Ε. και να πιέσουμε για να πάρουμε το μερίδιο διότι αυτή τη στιγμή ξεχνάτε την Ε.Ε. και τα λεφτά που είπε πριν και ο αξιότιμος πρώην Υπουργός, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παίρνει χρήματα υποτίθεται για 31 δισεκατομμύρια και ακόμα δίνουμε στα κοινωνικά ταμεία χρήματα πίσω σαν μέλος της Ε.Ε.. Αυτό το αναφέρω ως ένα παράδειγμα για να δούμε την αντίφαση που υπάρχει. Όλα, λοιπόν, είναι θέμα διαπραγμάτευσης και ευαισθησίας του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αυγενάκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρίνιση μόνο. Αγαπητέ, κύριε συνάδελφε, με όλη την καλή διάθεση δεν είπα αυτό που μεταφέρατε, δεν είπα κάτι τέτοιο και θα ήθελα να το διευκρινίσω για να είμαι απόλυτα σαφής. Είπα, εάν έχει γίνει η κοστολόγηση των σημερινών παρεχόμενων υπηρεσιών από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας. Εάν έχουμε την ανάγκη για νέες υπηρεσίες με το οποίο δεν διαφωνεί κανένας. Εάν υπάρχουν, που υπάρχουν κατά την άποψή μας, μιλήσατε για την Στέρεα Ελλάδα, εγώ μπορώ να σας πω πολλά παραδείγματα που υπάρχουν σημαντικός αριθμός εργαζομένων στις δομές αυτές που είναι πέρα και έξω από το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει με αυτό που κάνουν. Δηλαδή, να γίνει μια σωστή ακτινογράφηση της σημερινής δομής.
Σχετικά με τις ειδικότητες που δεν έχετε δει πουθενά αλλού εάν λειτουργούν. Χαίρομαι εάν στην Στερεά Ελλάδα λειτουργεί τόσο άψογα το Πρόγραμμα και μακάρι να το πάρουμε ως αρχή και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι δεν ισχύει αυτή η κατάσταση την οποία περιγράψατε.
Τέλος, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Επειδή εγώ δεν γνωρίζω πού σπαταλούνται χρήματα για ταξιδάκια που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο λογαριασμό για να πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Εάν γνωρίζετε κάτι θα ήθελα το μάθω και εγώ. Εδώ δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Πραγματικά εάν γνωρίζετε κάτι θα ήθελα κι εγώ να ξέρω, αλλά φαντάζομαι και οι άλλοι συνάδελφοί, που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν χρήματα ικανά για να συνεχίσει να λειτουργεί η δομή χωρίς κανένα πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Χρ. Αυγής): Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη. Με τον κ. Σταθά μας χωρίζουν, παρασάγγας ιδεολογικές διαφορές, ποια είναι η διαφορά όμως. Κάτι πρέπει να γίνει. Μιλούσε τόση ώρα και κάποιοι συνάδελφοί μιλούν μόνο στο τηλέφωνο. Τα αστικά κόμματα ξέρουμε έχουν μεγάλη πελατεία, αλλά ήμαρτον. Κάντε κάτι με τα κινητά τηλέφωνα. Είναι ντροπή να μιλάει κάποιος και να μην τον ακούει κανένας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ: Δεν θέλω να απαντήσω γιατί πρέπει να γνωρίζει τα βασικά του προγράμματος που δεν τα γνωρίζει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Έγινε μια ανοχή από το προεδρείο λόγω του ότι είναι από τις ωραίες στιγμές του Κοινοβουλίου και των Επιτροπών να υπάρχει μια ομόφωνη στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών, αλλά δεν πρέπει να ξεφύγουμε. Θα ήθελα να υπενθυμίσω και στην Επιτροπή ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει ενισχυθεί και με πάνω από 1200 αυτοκίνητα, τα οποίο οφείλουν οι δήμοι να συντηρούν και να παρέχουν και τα αναγκαία καύσιμα. Άρα, λοιπόν ότι πηγαίνουν με τα πόδια…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ: Δεν έχουν χρήματα να βάλουν βενζίνη και βάζουν από την τσέπη τους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Η βασική υποχρέωση των δήμων, τουλάχιστον, εφόσον δεν συμβάλλουν αλλιώς στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα μπορούν σε αυτές τις περιπτώσεις να ενισχύσουν…
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής των ΑΝ.ΕΛ.): Έχουν πάθει τεράστια ζημιά οι δήμοι. Έχουν πέσει τα ποσά των επιδοτήσεων από 50 έως 70% που τους δίνει η Κυβέρνηση. Έλεος. Δεν μπορούν να βρουν πόρους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ της στήριξης ενός προγράμματος το οποίο είναι η αιχμή του δόρατος των δήμων της χώρας σε όλη την Ευρώπη σαν μια πολύ καλή πρακτική και να φτάσουμε στο άλλο άκρο.
Το λόγο έχει η κυρία Χαραλαμπίδου.


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σήμερα, συζητάμε, για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί μεγάλη κατηγορία εργαζομένων και απασχολεί πάνω από τρεις χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όμως απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή, απασχολεί τους ανήμπορους, τους μη έχοντες και τους πιο αδύναμους κοινωνικά.
Οι πρόγονοί μας έλεγαν ό,τι ο πολιτισμός μιας χώρας, φαίνεται, από το πώς το κάθε κράτος - κάθε χώρα συμπεριφέρεται στους μεγαλύτερους. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ήρθε να καλύψει μία μεγάλη κοινωνική ανάγκη απέναντι στους γηραιότερος από εμάς, στους παππούδες και τις γιαγιάδες, στους πιο αδύναμους οικονομικά, στους μη έχοντες και μη κατέχοντες. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, επιχειρήθηκε, και σε ένα βαθμό χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, να πραγματοποιηθεί  - να ασκηθεί η κοινωνική πολιτική, δηλαδή να παραχθούν σε αυτές τις κατηγορίες των παππούδων και για των γιαγιάδων μας ουσιαστικά - των ανήμπορων, όπως είπα, μία σειρά από υπηρεσίες πάρα πολύ χρήσιμες.
Εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το δηλώσαμε και προηγουμένως, και με τον Εισηγητή μας τον κ. Στρατούλη και με τον κ. Κορουμπλή, και θα ψηφίσουμε την εξάμηνη παράταση του προγράμματος, αλλά θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι για εμάς δύο βασικά ζητήματα είναι κρίσιμα. Το πρώτο, είναι, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, και από δω και πέρα, δηλαδή και μετά από τις 31 Μαρτίου του 2013, η αναβάθμιση των καθηκόντων, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και επίσης, να μην πεταχτούν έξω από το πρόγραμμα μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων του προγράμματος.
Θα ήθελα επάνω σε όλο αυτό που προανέφερα να σας αναφέρω δύο τρία παραδείγματα: Πρώτον, τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α.; Δεν καθορίζεται με σαφήνεια ότι δεν θα βγουν έξω από το πρόγραμμα και παρόλο που λέει ότι όλοι οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί θα είναι δικαιούχοι, υπάρχει επάνω σε αυτό μία μεγάλη ασάφεια. Παρόλο που είμαι βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης κατάγομαι από επαρχία και συγκεκριμένα από το Κιλκίς, θέλω να σας πω ότι αυτά κύριε πρώην Υπουργέ Υγείας ότι αυτά τα αυτοκίνητα που είπατε ότι διαθέτει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ξέρετε ότι σε πολλά χωριά που κατοικούν μόνον γέροντες και η ηλικία τους είναι πάνω από 70 ή 75 ετών ό,τι αυτά τα αυτοκίνητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ο μόνος σύνδεσμος για μέρες ολόκληρες των κατοίκων των χωριών, εκτός από την τηλεόραση, με την υπόλοιπη κοινωνία; Πέρα από το γεγονός, το τι φροντίδα παρέχουν οι εργαζόμενοι; Το τι εξυπηρετεί και με ποιον τρόπο εξυπηρετεί το πρόγραμμα ό,τι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι ο σύνδεσμος, πέρα από την τηλεόραση, δηλαδή είναι ο μοναδικός σύνδεσμος των ανθρώπων αυτών που είναι στο κρεβάτι - που δεν μπορούν να κινηθούν καλά-καλά, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το διπλανό σπίτι στο χωριό και είναι ο μοναδικός τους σύνδεσμος. Άρα, νομίζω, ότι αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε σαν κράτος, είναι αυτό το πρόγραμμα, να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Και από πού πρέπει να το ενισχύσουμε; Κοιτάξτε να δείτε, μια ζωή σε αυτή τη χώρα η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής γίνεται με χρήματα των ασφαλισμένων και αναφέρομαι στο Ι.Κ.Α. και σε άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επιτέλους, αυτό, πρέπει να αλλάξει. Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, δεν μπορεί να γίνεται μονίμως από τα χρήματα των ασφαλισμένων. Δεν μπορεί. Πρέπει, επομένως, στον προϋπολογισμό και στον εκάστοτε προϋπολογισμό, μεγάλο κονδύλιο και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα, ιδιαίτερα σε περιόδους που έχουμε μαζική ανεργία, όπως σήμερα, ιδιαίτερα σε περιόδους που έχουμε μετανάστευση όπου φεύγουν παιδιά όχι μόνο νέα - φεύγει μεσαία ηλικία των 40 και 50 ετών γιατί δεν μπορεί να βρει δουλειά και αφήνουν τους γέροντες στα χωριά τους. Ιδιαίτερα, λοιπόν, σε τέτοια περίοδο, εμείς οφείλουμε σαν κράτος να ενισχύσουμε με σημαντικό ποσοστό αυτού του είδους τα προγράμματα και το βασικό ζήτημα, είναι, ποιός θα διαχειρίζεται όλη αυτή την ιστορία. Μέσα από τον Καλλικράτη, που εμείς ως κόμμα το καταψηφίσαμε, έχει προβλεφθεί, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής. Άρα, πρέπει να περάσει εκεί.
Το δεύτερο, δεν μπορεί να ασκηθεί και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, να ασκείται κοινωνική πολιτική από ιδιωτικές εταιρείες ή από ιδιώτες. Δηλαδή, πουλάμε τα πάντα. Την κοινωνική πολιτική, θα την πουλήσουμε και αυτή σε ιδιώτες; Όλα αυτά είχα να σας πω και σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Χαραλαμπίδου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τα αυτοκίνητα που διαθέτει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και επειδή ίδρωσα κυριολεκτικά για να τα εντάξω στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κάποτε και για να μπουν στον κρατικό προϋπολογισμό και τα 1260 αυτοκίνητα αυτά, πληρώθηκαν, όχι από ασφαλιστικές εταιρείες αλλά από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τα αυτοκίνητα αυτά αλλά και άλλες δράσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που ενισχύθηκε κατά το παρελθόν και από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως επίσης θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου οι εργαζόμενοι αυτού του προγράμματος θεωρήθηκαν παράδειγμα εργαζομένων Burnout. Οι οποίοι, πραγματικά δίνουν την ψυχή τους, τον εαυτό τους και έχουν καεί κυριολεκτικά στον καθημερινό αγώνα που δίνουν και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματικά είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση στον κοινωνικό χώρο. Απλά, όλα αυτά θα πρέπει να τα υπενθυμίζουμε για να τα γνωρίζουμε όλοι και πρώην και νυν και οι επόμενοι. Σας ευχαριστώ πολύ.
 Το λόγο έχει ο κύριος Ξανθός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι συμφωνούμε απόλυτα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα υψηλής κοινωνικής ανταγωνιστικότητας και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, οι οποίες, βεβαίως, οφείλονται στο φιλότιμο, στον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα των ανθρώπων και οι οποίοι, πολύ καλά, είπατε, προσφέρουν εξαιρετική υπηρεσία και μάλιστα με αντίξοες συνθήκες αμοιβής. Όπως, με παρατεταμένες περιόδους απλήρωτης εργασίας κ.λπ.. Άρα, με την έννοια αυτή, το ότι εξασφαλίζουμε με την τροπολογία αυτή μία προσωρινή παράταση του προγράμματος και διασφαλίζεται η εργασιακή θέση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι μία θετική εξέλιξη. Όμως, νομίζω ότι δεν είναι εκ’ του περισσού η ανάγκη να συζητήσουμε ακριβώς σήμερα για να δούμε τα επόμενα βήματα και να πούμε κάποιες σκέψεις, μπορεί να μην ήταν ακριβώς αυτή η ημερήσια διάταξη, αν όμως δεχτούμε αυτό, δεν είχε νόημα καθόλου η συζήτηση. Έπρεπε να έρθουμε εδώ και να δηλώσουμε αν ψηφίζουμε την τροπολογία, δηλαδή ναι ή όχι και να φύγουμε. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι καλώς γίνεται η συζήτηση. Εδώ, προφανώς κανείς δεν κάνει εδώ – δεν διαγκωνιζόμαστε για την κοινωνική μας ευαισθησία και ούτε θεατρινίζουμε όπως είπε προηγουμένως ο συνάδελφός και νομίζω ότι με πολύ άκομψο  τρόπο, αναφερόμενος μάλιστα σε παρεμβάσεις ανθρώπων που έχουν δώσει στίγμα στους αγώνες για την κοινωνική πολιτική στη χώρα.
Αυτό, το οποίο μάλιστα οφείλουμε να κάνουμε, είναι, να κάνουμε πολιτικές επισημάνσεις. Και οι πολιτικές επισημάνσεις, είναι: Πρώτον, ότι έχουμε μία τάση διαρκούς αποκλεισμού δικαιούχων από αυτό το πρόγραμμα. Αναφέρθηκαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, και το θέμα των ανασφάλιστων και το θέμα του ορίου ηλικίας και το θέμα των συμβιούντων μελών που δεν μπορούν να είναι άνεργα για να είναι στο πρόγραμμα και που ενδεχομένως αυτοί οι αποκλεισμοί, απομακρύνουν ίσως αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη από αυτή τη φροντίδα.
Δεύτερο θέμα, είναι το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Εδώ, υπάρχει, ένα δομικό πρόβλημα. Όταν γίνεται διά των ασφαλιστικών εισφορών, σε μία φάση που καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα λόγω της εκτεταμένης ανεργίας και της ανασφάλειας της εργασίας, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ναρκοθέτει τη βιωσιμότητα αυτής της παροχής και μοιραία, ήδη αυτό έχει προετοιμασθεί νομοθετικά, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μία ιδιωτικοποίηση και άρα εμπορευματοποίηση αυτής της κοινωνικής φροντίδας.



                         Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ

Ένα τελευταίο θέμα είναι η εργασιακή ομηρία χιλιάδων ανθρώπων που, πραγματικά, έχουν σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως είπε ο πρόεδρος. Το ερώτημα είναι το εξής: Θέλουμε κοινωνική πολιτική για τους αδύναμους στη χώρα; Το ερώτημα έχει πολιτική απάντηση και για μας είναι ότι σήμερα οφείλουμε, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, να υπάρξει ένα σύστημα καθολικής κοινωνικής προστασίας, ανεξαρτήτως της εργασιακής, ασφαλιστικής ή εισοδηματικής θέσης του κάθε ανθρώπου. Επιμένουμε στο δικαιωματικό πυρήνα του κοινωνικού κράτους, το οποίο οφείλει με καθολικό τρόπο να προσφέρει τις παροχές, με βάση βεβαίως καταγεγραμμένες, επιβεβαιωμένες και τεκμηριωμένες ανάγκες. Αυτό το νόημα έχει η πρόταση που καταθέτουμε, έτσι ώστε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπάρξει η διασφάλιση της βιωσιμότητας. Αυτό προϋποθέτει και μια άλλη πολιτική χρηματοδότησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, η διασφάλιση της λειτουργίας των σημερινών δομών και όχι μόνο του προγράμματος στο σπίτι, αλλά και συνταγματικών δομών, όπως είναι τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, που επίσης συνεισφέρουν σημαντικά σ' αυτή την βοήθεια προς αδύναμες και ευάλωτες μερίδες του πληθυσμού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. υφυπουργός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ(Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συνεισφορά τους στη συζήτηση, με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, οι οποίες φυσικά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, εν όψει της συζήτησης που θα ακολουθήσει διά το διάδοχο πρόγραμμα Φροντίδα κατ’ Οίκον Συνταξιούχων.
Προφανώς δεν κατάλαβαν όλοι ότι εδώ οι συζητήσεις για να κάνει μια απειλή κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της λειτουργίας του παλαιού προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Επειδή ήδη έχει παρέλθει από το χρονικό διάστημα, εξήγησα ότι έχουμε αποφασίσει την παράταση του προγράμματος μέχρι 31 Μαρτίου 2013 και την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα έρθει τροπολογία- προσθήκη σ' αυτή την κύρωση, προκειμένου να εισαχθεί στη συζήτηση στην ολομέλεια, όπως είναι νόμο τεχνικά ορθό, ώστε όταν ψηφιστεί στην ολομέλεια, να περάσει και η τροπολογία που οριστικοποιηθεί το ζήτημα της παράτασης μέχρι 31 Μαρτίου 2013, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει το υπουργείο εργασίας μαζί με το υπουργείο εσωτερικών.
Όλοι συμφωνούμε ότι αυτό το πρόγραμμα καλώς υπάρχει. Είναι πάρα πολύ κοινωνικά ωφέλιμο και πρέπει να συνεχιστεί, τουλάχιστον για έξι μήνες ακόμη, ώστε αυτό το διάστημα να χρησιμοποιεί ως μεταβατικό στάδιο για να πάμε στη διαδοχή μορφή του.
Θα ήθελα να απαντήσω σε ερωτήματα που ανέκυψαν από τη συζήτηση, ότι προβληματίζουν συναδέλφους.. Καταρχάς, γιατί πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Θυμίζω ότι τον Ιούλιο 2012 το πρόγραμμα ήταν περίπου στον αέρα. Είχε λήξει το πρώτο διάστημα λειτουργίας μέχρι 30 Ιουνίου. Υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ανασφάλεια και ανησυχία στους εργαζόμενους του προγράμματος. Ο κ. Στρατούλης μίλησε για θεσμική αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Μακάρι όλα τα ζητήματα θεσμικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας και να αντιμετωπίζονταν με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αυτό. Αλλά, όντως, υπήρχε τον Ιούλιο 2012 μεγάλη ανησυχία ότι πραγματικά δεν ξέραμε τίποτε για την επόμενη μέρα. Σας θυμίζω ότι βάσει της αρχικής συμφωνίας της τότε υπουργού, κυρίας Κατσέλη, που συμφώνησε την υλοποίηση του προγράμματος μαζί με τον επίτροπο εργασίας της Ε.Ε., προκειμένου να πάμε στην συγχρηματοδότηση, την διότι έτσι ήταν η πρώτη μορφή του προγράμματος. Η ημερομηνία λήξης ήταν 30 Ιουνίου. Θυμίζω επίσης ότι είχαν προηγηθεί οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου, οι οποίες εξέτρεψαν εκτός προγράμματος όλες τις διαδικαστικές και διοικητικές παράξενες που θα δρομολογηθεί μέχρι τότε, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Η καθυστέρηση δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Το χρονικό διάστημα από Μάρτιο μέχρι Μάιο δεν έγινε ουσιαστικά τίποτε από όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει σε επίπεδο διαδικαστικών και διοικητικών πράξεων για την παράταση του προγράμματος και μετά τις 30 Ιουνίου 2012. Φτάσαμε την ψυχή στο στόμα να έχουμε μπροστά μας μια κατάσταση που έπρεπε να ρυθμίσουμε. Μέσα στον Ιούλιο πήραμε τις αποφάσεις να δώσουμε μια αρχική παράταση μέχρι την 1η Οκτωβρίου και από κει και πέρα να κάνουμε λόγο για μετάβαση σε ένα άλλο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων. Προέκυψε  ζήτημα διασφάλισης της χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος, διότι δεν είχαμε μόνο το δεδομένο ότι από 1η Οκτωβρίου και μετά έπρεπε τα χρήματα να βρεθούν από κρατικούς πόρους, αλλά ήταν στον αέρα και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το 2011 από την Ε.Ε., ύψους 60  εκατομμυρίων ευρώ. Θα ήταν εγκληματική ο να αφήναμε ελαφρά τη καρδία να χαθεί ένα κονδύλι θα πήγαινε σε μια βασική δράση κοινωνικής πολιτικής.
Πώς θα διασφαλίζαμε τα 60 εκατ. από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του 2011; Θα έπρεπε στην λήξη της προθεσμίας να έχουμε καταθέσει ένα βιώσιμο σχέδιο συνέχισης αυτού του προγράμματος από αποκλειστικά πλέον κρατική χρηματοδότηση. Έτσι, οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου εργασίας, του υπουργείου εσωτερικών και του υπουργείου οικονομικών έπρεπε να συνεργαστούν πάρα πολλές φορές υπό την δική μας εποπτεία, προκειμένου να εκπονηθεί αυτό το σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας στις επόμενες φάσεις του προγράμματος. Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι η Ελλάδα θα έβαζε τα χρήματα και δεν θα υπήρχε σε χρηματοδότηση. Στη λήξη της προθεσμίας κοινοποιήθηκε αυτό το σχέδιο από την αρμόδια υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έπρεπε να περάσει και από διαδικασία έγκρισης και από την τρόικα του, διότι υπήρχε θέμα εκταμίευσης κοινωνικής δαπάνης και, επομένως, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου μνημονιακών υποχρεώσεων να εγκριθεί και από τους ελεγκτές. Αυτό έγινε και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Από κει και πέρα ξεκινήσαμε με την δημοσιοποίηση της συνέχισης αυτού του προγράμματος.
Καταλαβαίνω ότι οι εισηγήσεις πάρα πολλών από σας έχουν να κάνουν με το διάδοχο πρόγραμμα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα το συζητήσουμε. Φυσικά αποτελεί δέσμευση και θα γίνει. Υπάρχουν σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις. Άκουσα το ζήτημα της διεύρυνσης του πεδίου των δικαιούχων. Εδώ οφείλω να διευκρινίσω ότι σύμφωνα με την προκήρυξη, δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι όλων των φορέων ασφάλισης, όχι μόνο του Ι.Κ.Α.. Βεβαίως, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες του Ο.Γ.Α.. Επομένως, το ζήτημα είναι με τους ανασφάλιστους που λαμβάνουν μόνο προνοιακά επιδόματα και αυτό το δούμε. Πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων, έτσι και αλλιώς η παροχή των υπηρεσιών θα πάει σ' αυτούς. Αν υπάρξει σε κάποιο ορεινό χωριό ένα σπίτι, όπου κατοικεί ανασφάλιστος υπερήλικας, δεν νομίζω ότι οι πάροχοι που θα συνεχίζουν να παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες, θα το διαγράψουν από το δρομολόγιο τους. Ό,τι μπορούμε να διασφαλίσουμε νομοθετικά, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε, φυσικά και με τη δική σας συνδρομή.


(Συνέχεια ομιλίας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)
Αυτά μέχρι στιγμής για το Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Τα υπόλοιπα θα τα πούμε εν ευθέτω χρόνο.
Θα δώσω, ακόμη, κάποιες απαντήσεις σχετικά με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τη διάρκεια του οποίου παρατείναμε μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2013 και μην το ξεχνάτε αυτό.
Σε ότι αφορά στην πληρωμή των εργαζομένων που τέθηκε από πολλούς συναδέλφους, να σας πω ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη, όμως, έχει ανακοινωθεί από τον Υπουργό ότι καταβάλλεται η πρώτη δόση του 2012 και έχει υπογραφεί και η σχετική απόφαση. Αναλήφθηκε, επίσης, απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών για πλήρη εξόφληση μέχρι το τέλος του έτους και πρέπει να σας πω ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών για το α΄ τρίμηνο του 2013, ύψους δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ. Η πληρωμή, βεβαίως, έχει να κάνει και με τις ταχύτητες, με τις οποίες θα προχωρήσει η εκταμίευση οφειλών προς το Δημόσιο τις επόμενες ημέρες, αν τα πράγματα  εξελιχθούν ομαλά, όπως θεωρώ ότι θα γίνει.
Σχετικά με το θέμα, που έθεσε η κυρία Μάρκου της ΔΗΜ.ΑΡ., αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, προφανώς, η κοινωνική οικονομία ως θεσμός είναι κάτι που τώρα μπαίνει στην βασική πολιτική δημόσια συζήτηση στη χώρα. Θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει. Θεωρώ, επίσης, ότι η μορφή της κοινωνικής συνεταιριστικής οργάνωσης, μίας νέας εταιρικής μορφής στα οικονομικά πράγματα της χώρας, είναι κάτι το οποίο τώρα σιγά- σιγά γίνεται αντιληπτό ως προς την κοινωνική του χρησιμότητα.
Εκτιμώ ότι στην ΚΥΑ των παρόχων θα προβλεφθεί το δικαίωμα του παρόχου αυτών των υπηρεσιών να μην είναι μόνο σε Δήμους. Οι Δήμοι έχουν πρόβλημα οικονομικής αδυναμίας, γι’ αυτό ανέκυψε και το ζήτημα του ποιος συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα. Οι Δήμοι έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια. Μακάρι, να προσφερθούν και να αναγγελθούν ως πάροχοι, αλλά, νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την οικονομική τους δυνατότητα, γι’ αυτό είμαστε και απαισιόδοξοι. Τουλάχιστον, αυτές τις ενδείξεις λαμβάνουμε από την πλευρά των Δημάρχων.
Από ‘κει και πέρα πρέπει να αναπτυχθούν και νέες μορφές παρόχων αυτού του είδους υπηρεσιών και δεν αφορά κατά ανάγκη μόνο ιδιώτες. Μπορεί να αφορά σε κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει και μία αυτοοργάνωση, μία αυτενέργεια από την πλευρά των εργαζομένων. Μπορεί όμως να γίνει, γι’ αυτό δίνουμε και έξι μήνες μεταβατική περίοδο, ώστε να δούμε και εμείς και εκείνοι, πως μπορούμε να τους εξοπλίσουμε με τα εργαλεία που χρειάζονται, για να συνεχίσουν να «τρέχουν» αυτό το Πρόγραμμα. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι στη θέση του, οι θεσμοί, δηλαδή, της κοινωνικής οικονομίας, αλλά από κει και πέρα πρέπει να γίνει η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.
Σε ότι αφορά στην κοστολόγηση των υπηρεσιών και την αξιολόγηση των δομών που έθεσε ο κύριος Αυγενάκης, ήδη, αυτό το ζήτημα είναι στα χέρια της Ε.Ε.Τ.Α.Α., της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που βάση προγραμματικής σύμβασης ήταν αρμόδια για να εκπονήσει το Πρόγραμμα. Αυτή αποφαίνεται σχετικά με την ποιοτική αξιολόγηση του Προγράμματος μέχρι τώρα και τα πορίσματά της τα περιμένουμε. Όταν έρθει η ώρα να τα συζητήσουμε στην ειδική συζήτηση που θα κάνουμε, θα κληθεί ως φορέας, για να τοποθετηθεί και η Ε.Ε.Τ.Α.Α., που ξέρει περισσότερα για την υλοποίηση του Προγράμματος στην πράξη και στην καθημερινότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τα υπόλοιπα για τη συζήτηση που θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα σχετικά με το Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Να συγκρατήσουμε ότι είναι το διάδοχο Προγραμμα. Το βασικό ήταν να ξεπεραστεί το θέμα της χρηματοδοτικής και της διοικητικής του κάλυψης. Η χρηματοδότηση προέκυψε βάση νόμου με το διπλό σύστημα από το ποσοστό του 0,2% των εισφορών των σφαλισμένων συν το πάγιο ποσό των τριάντα πέντε εκατομμύριων μέσα από το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Αυτό διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του Προγράμματος σε ετήσια βάση εφεξής, εφόσον βρίσκονται αυτά τα χρήματα. Η διοικητική λειτουργία καλύπτεται μέσα από τις δομές του ΙΚΑ, περιλαμβάνει, όμως, και ασφαλισμένους και άλλων ταμείων. Μένει να δούμε, βέβαια, τι θα γίνει με τους μη ασφαλισμένους.
Δίνουμε, λοιπόν, έξι μήνες παράταση, για να ολοκληρωθεί το ένα Πρόσραμμα που έφθασε μέχρι εδώ με τη μορφή της χρηματοδότησης και να πάμε στο άλλο Πρόγραμμα χωρίς να χαθεί ούτε μία ημέρα λειτουργίας προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των δικαιούχων.
Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους και κρατάμε τα όσα ειπώθηκαν εδώ ως μία πολλή χρήσιμη προεργασία ενόψει των τελικών ρυθμίσεων που θα σας παρουσιάσουμε για το Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Αυτή δεν είναι μία γενική συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της χώρας, αλλά είναι μία συζήτηση για ένα πολύ συγκεκριμένο Πρόγραμμα, για το οποίο όλοι συμφωνούμε, ότι καλώς θεσπίστηκε, καλώς υπήρξε και κλαώς πρέπει να συνεχιστεί. Σας ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Επομένως, η Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση διάρκειας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», γίνεται δεκτή επί της αρχής, κατ’ άρθρο και στο σύνολο της ομόφωνα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο σημείο αυτό έληξε η συνεδρίαση μας.
Στο σημείο αυτό γίνεται η γ’ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της επιτροπής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.: 

Τέλος και περί ώρα 13:50 έληξε η συνεδρίαση.

         Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
            
          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ                                             ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου