ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ
Η Βοήθεια στο Σπίτι όπως γνωρίζετε είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει οριστικά στης 31/12/2012.
Επειδή όμως, είναι πρόγραμμα με δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει υπηρεσία, επειδή οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν προσληφθεί από ΑΣΕΠ, αλλά και επειδή έχει αναδειχθεί σαν η πιο αποδεχτή και πιο αποτελεσματική δράση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και αναγκαία λόγω της οικονομικής ανέχειας που καλπάζει, η πολιτεία στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχει τόσο απέναντι στην Ε.Ε. όσο και απέναντι στους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ της χώρας, έχει ξεκινήσει μια σειρά από διεργασίες ώστε να διασφαλίσει το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι μέσω των σωματείων τους έχουν συνεχή επικοινωνία και συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα αυτό αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να υπάρξει πίεση για να προχωρήσουν τα πράγματα μιας και εμπλέκονται τέσσερα συναρμόδια υπουργεία και δημιουργούνται καθυστερήσεις αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο και τη μορφή που θα έχει αυτή η διασφάλιση του προγράμματος και όλων των εργαζομένων. Αυτή η διασφάλιση περιλαμβάνει δύο σκέλη:
1. Την εξασφάλιση όλων των δαπανών που απαιτούνται (περίπου 75 εκ. Ευρώ) για να λειτουργούν όλα τα ΒσΣ από 1/1/2012 από εθνικούς πόρους πλέον.
2. Την κατοχύρωση όλων των εργαζομένων που ήδη εργάζονται σε αυτά.
Μέχρι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο έχει διασφαλιστεί είναι:
· 35 εκ. Ευρώ από το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης των συνταξιούχων
· 10 εκ. ευρώ από την εργατική εστία
· Τα υπόλοιπα από το υπουργείο Εσωτερικών και από την αναδιανομή των ΚΑΠ προς τους Δήμους.
Έχουν δηλαδή βρεθεί τα χρήματα ώστε τα ΒσΣ να λειτουργήσουν από 1/1/2012 απρόσκοπτα. Μένει ανοιχτό το θέμα των εργαζομένων γιατί σύμφωνα με τον Νόμο για τις προσλήψεις, για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνει προκήρυξη κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι χρειάζεται περίπου ένα οκτάμηνο για να προετοιμαστεί.
Η πολιτεία προσπαθεί σε αυτό το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων μας, με δύο τρόπους να βρει λύση:
1. Να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατεξαίρεση και για μια σειρά από λόγους (αντισταθμιστικό μέτρο, εξοικονόμηση πόρων κ.λπ.), να υπάρξει συμβολικά (δεδομένου ότι τα χρήματα υπάρχουν όλα από την Ελληνική πολιτεία), μια εκ νέου συγχρηματοδότηση με ένα ελαχιστότατο ποσό ώστε να γίνει ανανέωση των συμβάσεών μας. Αυτό θα το έθετε ο κ. Κουτρουμάνης την Τρίτη 13/12/2011 στον αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκεται στη χώρα μας.
2. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει έγγραφο στον ΑΣΕΠ, όπου ζητάει την γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ πάνω στο Νόμο 2190 σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων εφόσον το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάτι που στη περίπτωσή μας συμβαίνει. Από εκεί περιμένουν επίσημη απάντηση την Πέμπτη 15/12/2012.
Σε περίπτωση που ούτε το ένα επιτευχθεί ούτε το άλλο, τότε το Υπ. Εσωτερικών καλείται να περάσει την Διάταξη Νόμου που έχει εισηγηθεί η ΚΕΔΕ ώστε να μην υπάρξει κόλλημα. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει.
Εφόσον κάτι από τα δύο θα επιτευχθεί και εξασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, θα λογιστεί ως μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο το Υπ. Εσωτερικών και Απασχόλησης θα πρέπει να συντάξουν σχέδιο βιωσιμότητας για τα ΒσΣ και τους εργαζόμενους για μόνιμη κ οριστική λύση που θα μπει σε λειτουργία αμέσως μετά το τέλος αυτής της παράτασης.
Ως προς αυτό, με ποια μορφή και πως θα λειτουργούν μόνιμα τα ΒσΣ και οι εργαζόμενοι, υπάρχουν δύο τάσεις-απόψεις:
1. Πρόταση του Υπ. Εσωτερικών (κ. Κουκουλόπουλου απάντηση στη Βουλή) για ένταξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με προκήρυξη τύπου ΚΕΠ κάτι το οποίο έχει να «αντιμετωπίσει» περιορισμούς τρόικας και μνημονίου
2. Πρόταση του Υπ. Απασχόλησης για ένταξη στην Κοινωνική Οικονομία όπου το κάθε φυσικό πρόσωπο (και οι εργαζόμενοι) θα μπορεί να συστήνει κοινωνική επιχείρηση για να παρέχει υπηρεσίες. Σε ένα περιβάλλον όπου οι Ιδιώτες δεν θα μπορούν να αποκλείονται. Δηλαδή θα μπορούν Επιχειρήσεις στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης τους να χρηματοδοτούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε όποιον αυτοί προτιμούν με αποτέλεσμα η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους της χώρας μας και των ΑΜΕΑ να ακροβατεί στην αβεβαιότητα που ένα τέτοιο καθεστώς επιβάλει. Δεν αρμόζει σε μια τόσο ανθρώπινη υπηρεσία να αφεθεί στον κανιβαλισμό του Ιδιωτικού επιχειρείν.
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την υποστήριξή σας ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν και όχι να διακινδυνέψουμε για άλλη μια φορά ως χώρα να κάνουμε πράγματα που μετά από λίγο θα τα βρούμε μπροστά μας όπως γινόταν μέχρι τώρα φτάνοντάς μας σε αυτή τη κατάσταση που είμαστε.
Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πίεση ώστε και όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν με κάθε τρόπο (βλ. παραπάνω: 1,2, και πρόταση ΚΕΔΕ στην έσχατη λύση), αλλά και όταν θα συσταθεί η βιώσιμη λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά, να είναι η σωστή. Και αυτή δε μπορεί παρά να είναι, η υπηρεσία ΒσΣ να λειτουργεί απρόσκοπτα σαν παροχή από την πολιτεία (υπό την «ομπρέλα» άμα θέλετε του Υπ. Υγείας σαν αρμόδιου Υπουργείου για την πρόνοια) και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μακριά από Κοινωνικές Οικονομίες και Κοινωνικές Επιχειρήσεις που το μόνο που θα κάνουν θα «διαλύσουν» σταδιακά τα ΒσΣ και τους Εργαζόμενους αφού μεγάλες εταιρίες θα έχουν την ευχέρεια να χρηματοδοτούν για δικούς τους λόγους ο καθένας όποια «Κοινωνική Εταιρία» κρίνουν, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με πεντάμηνα αλλά και ιδιωτικές εταιρίες αφού δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Με βάση τα παραπάνω και θεωρώντας ως δεδομένη την ευαισθησία σας απέναντι στο πιο πετυχημένο πρόγραμμα της χώρας, τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια έχουν βάλει «πλάτη» για να λειτουργήσει, (σε κάθε Περιφέρεια), αλλά και τους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ της χώρας που περιμένουν από την πολιτεία (και όχι από κάποια εταιρία) να θεσμοθετήσει το πρόγραμμα αυτό και τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια τους φροντίζουν, ζητάμε:
Να τεθεί το θέμα στην επικείμενη σύσκεψη των περιφερειαρχών της χώρας και να υπάρξει ψήφισμα κοινό που θα κοινοποιηθεί σε Υπ. Εσωτερικών κ. Γιαννιτση, Υπ. Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ρέππα, Υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλο, Υπ. Υγείας κ. Λοβέρδο και θα προτάσσει:
1. Να συνεχίσουν οπωσδήποτε όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους
2. Στο μεταβατικό στάδιο να συσταθεί βιώσιμη λύση που θα θεσμοθετεί την υπηρεσία και τους εργαζόμενους στη πολιτεία και την τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές εταιρίες διασφαλίζοντας έτσι μόνιμα την παροχή φροντίδας προς τους ηλικιωμένους και άπορους της χώρας μας και ΑΜΕΑ.
Για τα παρελθόντα λάθη δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μπορούμε όμως για θέματα που είναι σε εξέλιξη, με αποφασιστικότητα να επιβάλουμε να ξεπεραστούν οποιαδήποτε εμπόδια υπάρχουν και τάσεις που για άλλη μια φορά θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, ώστε να «χτίσουμε» για τη χώρα μας αυτό που επιτέλους της αξίζει.
Με εκτίμηση
ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ‘ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ’ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ,
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!! ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου