Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 16/12/2011 ΓΙΑ ΒΣΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΝΒ΄
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αθήνα, σήμερα στις 16 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.12΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
………………………………………………………………………………………………………
Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 310/18/13.12.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
Κύριε Χαλβατζή, έχετε το λόγο για να μας παρουσιάσετε σύντομα την ερώτησή σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι γνωστό το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αν θυμάστε, είχαμε τυμπανοκρουσίες από τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, όταν καθιερώθηκε και εντάχθηκε στους δήμους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε τότε επισημάνει την περιορισμένη χρονική διάρκεια του Προγράμματος, καθώς και τη λειψή χρηματοδότηση από το κράτος για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Η σημερινή πραγματικότητα και οι προθέσεις της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει αυτό το Πρόγραμμα, χωρίς καμμία υπερβολή, κύριε Υπουργέ, θα έχει τραγικές συνέπειες και επιπτώσεις και στους εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα και σε αυτούς που δέχονται τις υπηρεσίες τους.
Πιο συγκεκριμένα. Πρώτον, θα έχει τραγικές επιπτώσεις σε βάρος όλων αυτών των ανθρώπων, χρονίως πασχόντων, ΑΜΕΑ, σε όλους αυτούς στους οποίους παρέχει μια ορισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και κάποιες εξυπηρετήσεις οι οποίες είναι εντελώς αναγκαίες για αυτούς, που τους ανακουφίζουν στις πολύ μεγάλες δυσκολίες της ζωής τους.
Ειδικά σήμερα με τη βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δυνατότητα, αφού δεν μπορούν άλλωστε να έχουν τα οικονομικά μέσα να τους προσφέρονται οι υπηρεσίες και πολλοί δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Το δεύτερο και πολύ σημαντικό αφορά τους περίπου τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται οδηγούνται στην απόλυση και στην ανεργία. Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, με όλους αυτούς; Σημειωτέον ότι οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν έξι μήνες. Τέσσερις χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν να μην έχουν τα προς το ζην.
Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μας είναι συγκεκριμένη και σαφής και θα θέλαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση: Πρώτον,  ώστε η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχιστεί χρηματοδοτούμενη κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό; Τι θα γίνει; Θα αναπτυχθεί πλήρως από το κράτος και να καλύπτει όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
Δεύτερον, θα πάρετε την απόφαση να νομιμοποιήσετε όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Θα τους καταβληθούν τα μέχρι σήμερα δεδουλευμένα; Θα πάρετε πρόσθετο προσωπικό, που είναι εντελώς απαραίτητο για την πανελλαδική ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών;
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Στην ερώτηση του κ. Χαλβατζή θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):  Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω, όπως πάντοτε, με ειλικρίνεια και πολύ συγκεκριμένα στο θέμα που θέσατε.
Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα καταξιωμένο πρόγραμμα στην κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας μας και το υπηρετούν με αίσθημα υψηλής ευθύνης και ευαισθησίας οι τέσσερις περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Υπήρξαν δύσκολες διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι και να συνεχιστεί το πρόγραμμα το 2011 με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Προαπαιτούμενο για να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση και για να εξασφαλιστούν οι πόροι προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αλλά και να έχουν την κάλυψη, τη φροντίδα οι περίπου εβδομήντα χιλιάδες ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήταν να υπάρξει ένα βιώσιμο πλαίσιο για το «Βοήθεια στο Σπίτι» με εθνικούς πόρους, δηλαδή από 1-1-2012 και μετά να μην χρειάζεται συγχρηματοδότηση.
Το πρώτο που κάναμε, είναι να διασφαλίσουμε τους πόρους για το 2011. Το δεύτερο που κάναμε τον τελευταίο μήνα μετά από συνεννόηση και με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Γιαννίτση, ήταν να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα –εννοώ το πλαίσιο της χρηματοδότησης- έτσι ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να ψυχορραγούμε εάν θα υπάρχουν τα χρήματα για να στηριχθεί ή όχι το πρόγραμμα, εάν θα υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Έτσι, λοιπόν, έχουμε εξασφαλίσει εθνικούς πόρους μέχρι σήμερα ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 45 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από πόρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τα 35 εκατομμύρια προέρχονται από το ΑΚΑΓΕ, είναι ο λογαριασμός αλληλεγγύης.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν για να καλύψουν το Πρόγραμμα, όπως έχει μέχρι σήμερα.
Όμως, θα προστεθούν και άλλοι πόροι και υπάρχει μία συζήτηση και με το Υπουργείο Υγείας για να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι. Θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν το τέλος του χρόνου, να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο χρηματοδότησης αυτού του Προγράμματος.
Πρέπει να σας πω ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνάντησα την Παρασκευή τον κ. Γιούγκερσεν, ο οποίος ήταν ο αποσταλμένος του κυρίου Άντολφ στη χώρα, γι’ αυτό το θέμα. Υπήρξε ενημέρωση για το σχεδιασμό που κάνουμε. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ουσιαστικά, έχουμε εξασφαλίσει αυτό, το οποίο τόσα χρόνια απασχολούσε το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, δηλαδή τη χρηματοδότηση.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν -και θα επανέλθω στη δευτερομιλία μου- είναι διασφαλισμένο το Πρόγραμμα με εθνικούς πόρους και θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συγχρηματοδότηση, έστω και συμβολική -και αυτό το ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς, δηλαδή να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι εργαζόμενοι γι’ αυτό το Πρόγραμμα, γιατί χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους δεν μπορούμε πραγματικά να στηρίξουμε το Πρόγραμμα της «Βοήθειας στο Σπίτι».
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαλβατζής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Δεν αμφισβητούμε, κύριε Υπουργέ, την ειλικρίνειά σας. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι το 2011 λήγει σε δεκαπέντε ημέρες. Το θέμα είναι αν οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη θέση τους, αν είναι πλήρως εξασφαλισμένο αυτό και δεύτερον, οι εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εξυπηρετούνται, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, δεν θα βρεθούν «επί ξύλου κρεμάμενοι».
Με την ευκαιρία θέλουμε, κύριε Υπουργέ, να τονίσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υποστήριζε πάντα και υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική, με κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρική φροντίδα στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις πιεστικές ανάγκες των εργαζόμενων, των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων, των αναπήρων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ειδικά σήμερα, στα πλαίσια, όπως σας είπα και προηγούμενα στην πρωτομιλία μου, της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν δυνατότητες να επιβιώσουν μόνοι τους, όχι απλώς αυξάνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται,.
Εμείς θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό.
Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό, να έχουν επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλα αυτά τα προγράμματα. Το αν μπορέσετε να εξασφαλίσετε και άλλους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι μια άλλη πτυχή.
Βεβαίως, αυτές οι υπηρεσίες και αυτό το προσωπικό, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να ανήκει, να εντάσσεται στο αρμόδιο Υπουργείο και όχι στους δήμους.
Με την ευκαιρία, θέλουμε για άλλη μια φορά να καλέσουμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να αγωνιστούν για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες.
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση, να αγωνιστούν, να παλέψουν κι ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, γιατί πρέπει να προλάβουμε και τα χειρότερα, ειδικά στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.
Και οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει τις μέρες που πλησιάζουν, τις μέρες των γιορτών, να μην είναι με χαμηλωμένα και σκυθρωπά πρόσωπα, αλλά να ξέρουν ότι και την καινούρια χρονιά θα πάνε στη δουλειά τους και θα προσφέρουν αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν στο σύνολό τους σχεδόν με αυτοθυσία, με αξιοπρέπεια, με αισθήματα αγάπης και φροντίδας στους πάσχοντες, σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ και πάλι, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να σας ενημερώσω, κύριε Χαλβατζή, ότι συνομιλώ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να έχουν οριστική απάντηση όχι για το αν θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα –γιατί αυτό θα γίνει- αλλά για το χρονοδιάγραμμα και το σχεδιασμό που έχουμε μπροστά μας.
Στο σχεδιασμό μας είναι όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά να αναπτύξουμε παραπέρα το Πρόγραμμα και οι ωφελούμενοι από εβδομήντα χιλιάδες που είναι σήμερα το πρώτο εξάμηνο του 2012 να φθάσουν στις εκατόν πενήντα χιλιάδες. Στον προγραμματισμό μας είναι να μην υπάρξει ούτε μία μέρα που δεν θα λειτουργήσει αυτό το Πρόγραμμα, ούτε μία μέρα που δεν θα συνεχίσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές.
Βεβαίως, για να γίνουν όλα αυτά έχουμε κάνει μία –θα έλεγα- σοβαρή προετοιμασία, για να φθάσουμε στο σημείο σήμερα να μπορούμε να δεσμευτούμε. Το πρώτο και βασικό ήταν η χρηματοδότηση. Και όπως σας είπα και από τα στοιχεία που σας παρουσίασα, για πρώτη φορά δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο τέτοιο που εξασφαλίζει την προοπτική του συγκεκριμένου Προγράμματος, όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά και της διεύρυνσής του, γιατί η κοινωνική προστασία –και έτσι πρέπει να το δούμε- δεν πρέπει να έχει τα στοιχεία της φιλανθρωπίας, αλλά πρέπει να είναι συνιστώσα της ανάπτυξης σε μία χώρα που θέλει να λέγεται προοδευτική, σε μια χώρα που πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών.
Πέρα, λοιπόν, από τη χρηματοδότηση, υπήρχαν και άλλα ζητήματα που έπρεπε να λύσουμε. Ποιος είναι ο φορέας που εποπτεύει; Γιατί αυτήν τη στιγμή πρέπει να συνεργαστούν τρία-τέσσερα Υπουργεία, προκειμένου να έχουμε απαντήσεις για ένα σχέδιο που πρέπει να γίνει.
Εμείς, ως Υπουργείο Εργασίας, προτιθέμεθα –και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε- να αναλάβουμε την εποπτεία και τη διαχείριση του Προγράμματος μέσα από το ΙΚΑ ή τον ΕΟΠΥΥ –θα δούμε εναλλακτικά και θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες- τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα σε σχέση με τους ασφαλισμένους. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε και με το Υπουργείο Εσωτερικών, για να καλυφθεί μέσα από την ίδια δομή και το Πρόγραμμα για τους ανασφάλιστους. Άρα, θα έχουμε συγκεκριμένους φορείς, οι οποίοι θα εποπτεύουν, θα παρακολουθούν, θα διαχειρίζονται το Πρόγραμμα.
Δεύτερον, έχουμε μία αξιόλογη δομή αυτήν τη στιγμή στους δήμους, στην οποία είναι εκπαιδευμένοι άνθρωποι, κάνουν, όπως είπα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους. Αυτό φαίνεται και αποτυπώνεται στους ίδιους τους ωφελούμενους, οι ίδιοι το εκφράζουν. Άρα, θέλουμε αυτήν τη δομή να τη διατηρήσουμε.
Ταυτόχρονα, βέβαια –και αυτό δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση με το έργο που μπορεί να κάνει κάθε δήμος- πρέπει να αναπτύξουμε σε τοπικό επίπεδο τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Αυτό δεν αφορά το «Βοήθεια στο Σπίτι», αφορά συνολικά ένα πρόγραμμα που πρέπει να αναπτυχθεί, ένα πρόγραμμα που πρέπει να αξιοποιήσει το κενό που υπάρχει σήμερα, για να μπορέσει να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες και στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου.
Έχουμε, λοιπόν, ψηφίσει το νόμο για την κοινωνική οικονομία. Μπορούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις –το τονίζω- είναι κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται στην εργασία ατόμων με αναπηρία και ειδικών ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να γίνουν και άλλα συμπληρωματικά προγράμματα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στον προγραμματισμό μας υπάρχει ειδικά γι’ αυτές τις νέες επιχειρήσεις –βεβαίως και για τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει παραπέρα ο κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης- ο μηχανισμός του «voucher», δηλαδή της επιταγής κοινωνικής μέριμνας, θα έλεγα, όπου ο ωφελούμενος θα έχει μία επιταγή. Δεν μπορούμε να το κάνουμε καθολικό το σύστημα, με την έννοια να μπουν όλοι σ’ αυτό το σύστημα, γιατί υπάρχουν προτεραιότητες. Πρέπει να δούμε –και βλέπουμε- εκείνους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, για να ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Όμως, θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Μέσα απ’ αυτό το σύστημα, ο ωφελούμενος θα μπορεί να επιλέξει και το φορέα ο οποίος θα μπορεί να του προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες. Σε πολλές περιπτώσεις, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι δήμοι έχουν το προβάδισμα, γιατί έχουν πολύ καλές υπηρεσίες. Σε άλλες περιοχές δεν έχουν αναπτυχθεί, γιατί δεν έχουν κινηθεί με την απαραίτητη ταχύτητα. Όμως, ακόμα και εκεί μπορούν να κινηθούν έστω και αυτή τη στιγμή, καθώς θα υπάρχει χρηματοδότηση. Όμως, και μέσα από τη δημιουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί παραπέρα το πρόγραμμα.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου