ΑΘΗΝΑ, 4/3/2011
ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΟΜΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων σωματείων βσς και στελεχών του Υπουργείου εργασίας με σκοπό την βιωσιμότητα των δομών βσς μετά το 2011. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου προκειμένου να συζητήσουμε πιθανά μοντέλα εφαρμογής με απώτερο σκοπό τη παγίωση και συνέχιση των δομών από 1/1/2012. Από πλευράς Υπουργείου μετείχε ο μελετητής κ. Αμίτσης στον οποίο έχει αναθέσει το Υπουργείο την αξιολόγηση του συστήματος και ζητήθηκε η εμπειρία μας ως εργαζόμενοι, καθώς και οι προτάσεις των Σωματείων για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και μόνιμου μοντέλου.
Από τη πλευρά των Σωματείων αποκλείστηκε τελείως η σύνδεση του βσς μέσω κοινωνικών επιχειρήσεων όπως μας είχαν προβάλλει σε προηγούμενη συνάντηση και κατατέθηκε προσωρινά και το υπόμνημα με τα πάγια αιτήματά μας. Το θετικό ήταν ότι υπήρχε και από τη πλευρά του μελετητή κατεύθυνση προς το δημόσιο χαρακτήρα των δομών. Επίσης ανέφεραν ότι η Ευρωπαική Ένωση για να χρηματοδοτήσει το έτος που διανύουμε δηλ. το 2011 πέρα από τους όρους περί ανεργίας και τα σχετικά που γνωρίζουμε θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να καταθέσει και βιώσιμο μοντέλο των δομών για το έτος 2012 και μετά.
Ήδη γίνεται δειγματοληπτική έρευνα σε όλες τις περιφέρειες με τηλεφωνική επικοινωνία.
Όσον αφορά τους άξονες που πρέπει να κινηθούμε και να καταθέσουμε προτάσεις μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη(10/3/2011) το αργότερο είναι οι εξής:
Φιλοσοφία και στόχοι του βσς
Θεσμικό Πλαίσιο
Οργάνωση του Συστήματος
Ποιότητα των Υπηρεσιών
Χρηματοδότηση.
ΟΙ προτάσεις για κάθε άξονα θα πρέπει να είναι το λιγότερο δύο σελίδες.
Οποιαδήποτε θετικά ψηφίσματα για το βσς από φορείς όπως συνομοσπονδία Αμέα , σωματεία συνταξιούχων, δημοσιεύσεις , ημερίδες , συνέδρια, έρευνες που έχουν γίνει καλό είναι να συμπεριληφθούν. Με λίγα λόγια θα πρέπει να αποδείξουμε πόσο αναγκαίοι είμαστε και αυτό πρέπει να προβάλλουμε με κάθε τρόπο. Στη συνέχεια οι προτάσεις μας θα πάνε για διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων και θα αναρτηθούν ως παράρτημα στο ίντερνετ, αλλά και σε διαβούλευση σε ευρωπαικό επίπεδο. Είναι κάτι που πρόκειται να γίνει και από άλλες χώρες της Ευρώπης μέσω των Σωματείων εργαζομένων βσς . Στη πορεία θα ζητηθεί και η άποψη καθώς και προτάσεις της ΚΕΔΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε οι πρώτοι που ήρθαν σε επαφή κι αυτό γιατί θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μέσα από την εμπειρία τους θα αναδείξουν την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα των δομών βσς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου