Ηλικιωμένους και ανάπηρους που χρήζουν βοήθειας και πληρούν τις νέες προϋποθέσεις του προγράμματος του ΙΚΑ «Φροντίδα κατ οίκον» που διαδέχεται από την ερχόμενη άνοιξη το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», θα αναζητήσουν σε κάθε σημείο της επικράτειας των δήμων τους οι δήμαρχοι και οι δημοτικές υπηρεσίες στην Κεντρική Μακεδονία. Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι να τους καταγράψουν και να τους συμπεριλάβουν στο νέο πρόγραμμα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι, με τις νέες προδιαγραφές του εν λόγω προγράμματος (αυξημένα ηλικιακά όρια και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναπηρίας), δεν θα υπάρξουν πολλοί δικαιούχοι και χιλιάδες ηλικιωμένοι θα βρεθούν εκτός των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τους φόβους αυτούς εξέφρασαν εκπρόσωποι των δήμων κατά τη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Για «τραγικά ασφυκτικές προδιαγραφές» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος εκτίμησε ότι από τους 80.000 δικαιούχους σήμερα, θα μείνουν εκτός προγράμματος οι 65.000. Για το λόγο αυτό απηύθυνε επείγουσα έκκληση στους δημάρχους να αναζητήσουν, με κάθε τρόπο, κάθε περίπτωση ηλικιωμένου που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επιπλέον κάλεσε τα δημοτικά συμβούλια των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας να λάβουν ομόφωνες αποφάσεις υπέρ του πλαισίου διεκδίκησης που ενέκρινε η ΚΕΔΕ για τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «πρόγραμμα κατ οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί δημοσιότητα στο ζήτημα, να διοργανωθούν συνεντεύξεις Τύπου και να γίνουν συναντήσεις με βουλευτές κάθε περιοχής ώστε να προβούν σε διαβήματα προς τα υπουργεία και σε ερωτήσεις στη Βουλή. Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από την πλευρά των δημάρχων προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός ποσοστού από το ΕΣΠΑ είτε από το Ευρωπαϊκό ταμείο ώστε τα σχετικά προγράμματα να θεωρηθούν συγχρηματοδοτούμενα και να εξασφαλιστεί ένα κονδύλιο για την συνέχιση της απασχόλησης των 3.740 στελεχών τους.
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο διεκδίκησης που ενέκρινε η ΚΕΔΕ, αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ορίου ηλικίας των μη αναπήρων από 78 σε 65 έτη, την αύξηση του ατομικού και του οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων, τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50% και την αφαίρεση του κριτηρίου της διαβίωσης το οποίο θέτει ως προϋπόθεση να είναι και οι δύο σύζυγοι άνω των 78 ετών ή να έχουν αναπηρία άνω του 67%.
πηγή:agelioforos,gr