Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΔΕ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΔΕ
Κινήσεις αποπροσανατολισμού, ίδια πολιτική
Σε μία ανούσια αντιπαράθεση, τουλάχιστον, από τη σκοπιά των πολλαπλών προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών, αναλώθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ). Εχοντας ως δεδομένη τη σύμπραξή τους στην αντιλαϊκή πολιτική που επιβαρύνει συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που στερεί από τις λαϊκές οικογένειες βασικά αγαθά και υπηρεσίες, οι δυνάμεις της ΚΕΔΕ εστίασαν σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού για το ποιος υπερασπίζεται το θεσμό της Τοπικής Διοίκησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης (ΝΔ), έκανε λόγο για οπισθοχώρηση των προηγούμενων διοικήσεων στην υποβάθμιση του ρόλου των δήμων, όταν υπάρχει μια απόλυτη συνέχεια στην πολιτική που θέλει την Τοπική Διοίκηση να «ξεφορτώνεται» κοινωνικές δαπάνες και να τις μεταφέρει στα λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να συμπράττει με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την υλοποίηση έργων και υπηρεσιών. Ο δε δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απ. Κοιμήσης (ΠΑΣΟΚ), θυμήθηκε ότι η συγκυβέρνηση κατάργησε φόρους υπέρ των δήμων, ξέχασε όμως τις αντίστοιχες κινήσεις επί ΠΑΣΟΚ, ενώ κάλεσε το Σώμα να απαιτήσει η Τοπική Διοίκηση να μην είναι πρώτη στη σειρά περικοπών που προβλέπει ο «κόφτης», αλλά τρίτη ή τέταρτη... Ο δε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, ήταν αποκαλυπτικός, κάνοντας λόγο για επιστημονική φαντασία το να ζητά η αυτοδιοίκηση πόρους. «Αν δεν βγούμε από την επιτροπεία, δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το παιχνίδι εντυπώσεων που παίχτηκε στην αίθουσα της ΓΣ, η Ελπ. Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το μόνο σίγουρο είναι η στενή στήριξη της ΚΕΔΕ στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. «Υπάρχει συνδιαχείριση με την κυβέρνηση» τόνισε, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» μετέχουν όλοι οι τρεις παραπάνω επικεφαλής. Στηλίτευσε τη λογική «τα κεφάλια μέσα» που διατύπωσε ο Δ. Μπίρμπας, αλλά και τη στάση όλων που, ενώ συμφωνούν με το μονόδρομο της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνουν ότι βρίσκονται και δίπλα στους εργαζόμενους...
Η ΚΕΔΕ συνδράμει στην αντιλαϊκή επίθεση
Η ίδια στην ομιλία της υπογράμμισε: «Ο ρόλος και η πολιτική της ηγεσίας της ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει αυτό που σταθερά αναδείχνουμε ως ΚΚΕ και εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ότι η Τοπική Διοίκηση είναι αναπόσπαστο όργανο του αστικού κράτους και ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Εχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης και σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».
Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελπ. Παντελάκη σημείωσε μια σειρά άρθρων που «δίνουν ώθηση ώστε οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης να ανοίξουν το δρόμο και να συνδράμουν τα νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, εστιάζοντας στη συγκέντρωση πόρων του ΕΣΠΑ σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, με τη ληστρική αξιοποίηση και της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, όπως γίνεται με όλη την κρατική περιουσία, με την παραπέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης για την ενσωμάτωση των ανέργων, εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων, τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ενιαία σχεδιάζει και στηρίζει το αστικό σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό στο κέντρο και την περιφέρεια».
Η Ελπ. Παντελάκη κάλεσε όσους από τους αιρετούς «κατανοούν την κρίσιμη κατάσταση που περνά ο λαός μας, όσους κατανοούν ότι είναι αντίφαση που πρέπει να λυθεί υπέρ του λαού και των αναγκών του, τούτος ο τόπος να κατατάσσεται και μέσα στην καπιταλιστική κρίση στις 30 πιο πλούσιες χώρες και ο λαός της κατά τα 2/3 να προσεγγίζει ή να έχει περάσει τα όρια της φτώχειας. Οσους πιστεύουν και θέλουν να συνδράμουν στην αντίσταση και οργάνωση του λαού για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με βάση τις δικές του ανάγκες, να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις του ΚΚΕ και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, ώστε μαζί με το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα να διεκδικήσουμε, ανάμεσα σε άλλα:
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου ("Καλλικράτης" - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, των ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών.
  • Επαρκής στελέχωση των βρεφικών - παιδικών σταθμών, "Βοήθεια στο Σπίτι", ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΑμεΑ, ΚΑΠΗ, κ.λπ. με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά».
πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου