Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ετήσια Έκθεση για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα


Ετήσια Έκθεση για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα


Η Πρόταση των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας  (απόσπασμα)

 Σήμερα στην Ελλάδα που η βαθιά οικονομική ύφεση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τα παραδοσιακά ασθενέστερα και πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας αλλά και νέες ομάδες του πληθυσμού που εξωθούνται στα όρια της επιβίωσης, δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής. Μένοντας αβοήθητοι από το υπάρχον σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, τα μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, απευθύνονται στον Κοινωνικό Λειτουργό προσβλέποντας σε υποστήριξη και βοήθεια.
 Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι δράσεις της κοινωνικής εργασίας δεν είναι μια πολυτέλεια για τους «αναξιοπαθούντες» πολίτες που κοστίζει στο Κρατικό Προϋπολογισμό. Στην πραγματικότητα η εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας, επενδύοντας στην ευημερία των πολιτών, συμβάλει στη κοινωνική ανάπτυξη και την εξοικονόμηση πόρων.
 Προγράμματα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας (προγράμματα βοήθεια στο σπίτι) και ανεπτυγμένες κοινοτικές κοινωνικές υπηρεσίες είναι δυνατόν να προλάβουν επιβαρύνσεις του πολύ ακριβότερου συστήματος υγείας. Η κοινωνική εργασία με τη διασύνδεση υπηρεσιών/παροχών προς όφελος του πολίτη σε ανάγκη κάνει αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο το σύστημα για τον πολίτη.
 Οι κοινωνικοί λειτουργοί, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στοχεύουν στην πλήρη λειτουργικότητα των ατόμων και των ομάδων και στην επιστροφή τους στην παραγωγική διαδικασία με όφελος για όλη την κοινωνία.
Σε αυτές τις συνθήκες, ο διεκδικητικός ρόλος του ΣΚΛΕ για κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια γίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ. Ο ΣΚΛΕ στέκεται δίπλα στον πολίτη, όπου και αν αυτός βρίσκεται, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των τραγικών κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Καθήκον του είναι να αναδείξει επιστημονικά τις νέες κοινωνικές ανάγκες, τις νέες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να απαιτήσει και να διεκδικήσει μαζί με τους πολίτες την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να διασφαλίσει τα δικαιώματα τους.
 Οι βασικότερες παρεμβάσεις - διεκδικήσεις του ΣΚΛΕ σε αυτή την περίοδο αφορούν σε: ·
 ● Εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες,
 ● Λήψη επειγόντων μέτρων για την υποστήριξη των μελών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση όλων των συνεπειών της κρίσης
, ● Διασφάλιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με έμφαση στην τροφή, τη στέγαση για όλους όσους πλήττονται από την κρίση με μέτρα καθολικού χαρακτήρα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές επείγουσες συνθήκες,
 ● Ενίσχυση όλων των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο.
 Όπως ενισχύθηκαν οι Τράπεζες με οικονομικούς πόρους και προσλήφθηκαν Εφοριακοί, τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
SKLE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου