Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ας φέρνουν τα γράμματα και ας αφήσουν τα φάρμακα!!!!!!

Ας φέρνουν τα γράμματα και ας αφήσουν τα φάρμακα!!!!!!
Φάρμακα στο σπίτι, με αμοιβή 3 ευρώ, θα φέρνει ο ταχυδρόμος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εκτελούν μέσω ταχυδρομείου τις ιατρικές τους συνταγές. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική.
Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των φαρμακοποιών, όσο και τον εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι εκτός των άλλων φροντίζουν και για τη χορήγηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους.
Η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» ν. Αττικής, Σοφία Κολιζέρα, μιλώντας στηνaftodioikisi.gr, χαρακτήρισε απαράδεκτο το εγχείρημα αυτό των ΕΛΤΑ, τονίζοντας πώς στόχο έχει την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων.
«Οι άνθρωποι που εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι» είναι καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες, έρχονται σε προσωπική επαφή με τους ηλικιωμένους και  τα ΑμεΑ γνωρίζουν τις ανάγκες τους,  παρέχουν κοινωνική υποστήριξη και νοσηλευτική φροντίδα και γενικά έχουν το follow up του κάθε εξυπηρετούμενου της δομής.  Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, ανέφερε η κ. Κολιζέρα και πρόσθεσε:
 Για ποιο πρόγραμμα λοιπόν μιλάει ο κ. Βορίδης αφού η  Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς όπως το "Βοήθεια στο σπίτι",  το οποίο υπεύθυνα και   εξειδικευμένα προμηθεύει τα απαραίτητα φάρμακα στις ευπαθείς ομάδες κατόπιν συνεργασίας  με τα φαρμακεία και τους αρμόδιους  γιατρούς  αφού είναι στα πλαίσια της εργασίας τους;
Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου , η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού.
Ο Σύλλογος είναι αποφασισμενος να μην δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια σε περίπτωση που τα ΕΛΤΑ προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων πρακτικών.
Στην επιστολή του ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής:
«Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο την πρόθεση των ΕΛΤΑ ότι μεταξύ των υπηρεσιών με τις οποίες πρόκειται να εμπλουτισθούν οι νέες υπηρεσίες του οργανισμού, θα είναι και η εκτέλεση συνταγών.
Αντιλαμβανόμαστε και επικροτούμε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την όποια προσπάθεια γίνεται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως τους.
Όμως, πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, οι όποιοι χειρισμοί αφορούν το χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσίες ντελίβερι, εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών.
Το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.»
Πηγή: aftodioikisi.gr (Αναδημοσιέυση - το κείμενο έχει υποστεί αλλαγές για παροντικούς σκοπούς ) 20/1/2014

Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για τις delivery παραδόσεις από τον ΠΦΣ

Φαρμακοποιοί: Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για τις delivery παραδόσεις (22/01/2014)

Εξώδικη δήλωση κατά των ΕΛΤΑ κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το θέμα των delivery παραδόσεων φαρμάκων, την οποία μάλιστα κοινοποιεί τόσο στο γραφείο του υπουργού Υγείας, όσο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο ο ΠΦΣ, «Παρά τις σχετικές περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας σας προς ημάς, παρατηρούμε ότι συνεχίζεται η διοχέτευση της είδησης προς τα ΜΜΕ της προθέσεως της εταιρείας σας να συμπεριλάβει στις νέες υπηρεσίες της, την προσκόμιση στα φαρμακεία και την εκτέλεση συνταγών για λογαριασμό των ασφαλισμένων, ως και την παράδοση των φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους μέσω των ταχυδρόμων που υπηρετούν στην εταιρεία σας.

Προφανέστατα δεν επιθυμείτε να αντιληφθείτε ότι τυχόν εφαρμογή εκ μέρους της εταιρείας σας των ανωτέρω είναι απολύτως παράνομη και αντίκειται στο Νόμο, ο οποίος προβλέπει αυστηρώς την δια χειρός φαρμακοποιού χορήγηση φαρμάκων στον ασφαλισμένο. Επίσης οφείλετε να αντιληφθείτε ότι είναι απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους».

Δεν θα επιτρέψουμε, συνεχίζει ο ΠΦΣ, «το φάρμακο να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο και ο Π.Φ.Σ. θα καταγγείλει άμεσα εις τις αρμόδιες Αρχές κάθε ανάλογη απόπειρα. Η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (πχ ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι). Και μάλιστα δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνσή τους…»

Ο ΠΦΣ καλεί την διοίκηση των ΕΛΤΑ τέλος, όπως άμεσα προβεί σε επίσημη διάψευση των εν λόγω πληροφοριών, απέχοντας από οιαδήποτε παράνομη σχετική ενέργεια, σε διαφορετική περίπτωση, ο Σύλλογος, «θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει εις τις αρμόδιες Αρχές κάθε παράνομη ενέργεια που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Πηγή: http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου