Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Μια «κρυφή» συνάντηση για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Μια «κρυφή» συνάντηση για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Επανήλθε πάλι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για τη μοναξιά της ΛΑ.Σ. στην αντιμετώπιση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Κάπως έτσι θα είχαν τα πράγματα, αν:  
α) η δημοτική αρχή δεν είχε παγώσει κάθε της κίνηση επί του θέματος, ακόμα και στη ΔΕΥΑΝΧ, στην οποία η σύμβαση με την «ΑΚΜΗ» δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί,
β) αν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων δεν είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο ανάπτυξης της συνεργασίας τους με το Δήμο.
Ο λαλίστατος, κατά τα λοιπά, διαχειριστής της «ΑΚΜΗΣ» έχει λησμονήσει ένα μήνα τώρα να δημοσιοποιήσει μια πολύ σημαντική συνάντηση που έλαβε χώρα περίπου προ μηνός. Την προκάλεσαν οι υφιστάμενες και οι υπό σύσταση Κοινωνικές Επιχειρήσεις του νομού, ζητώντας να ενημερώσουν αλλά και να ενημερωθούν από τις δυο μη μετέχουσες στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο παρατάξεις.
Εκπρόσωποι της «Χιακής Συμπολιτείας» και της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο» άκουσαν τις θέσεις τους, κι όταν ήρθε η σειρά να τους μεταφέρουν και τις δικές τους, που μάλλον συνέπλεαν σε μεγάλο βαθμό, τις … κακοκάρδισαν.
Διότι ναι μεν τάχθηκαν σαφέστατα υπέρ της επιχειρηματικής τους μορφής, διευκρίνισαν ότι δεν αντιμετωπίζουν αφοριστικά την παρουσία τους, τους έδωσαν όμως ταυτόχρονα να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν με την παρασιτική λειτουργία τους.
Τι πάει να πει αυτό; Επικροτούν την άνθηση της κοινωνικής οικονομίας, διαφωνούν όμως και με τον τρόπο μεθόδευσης τους από τη δημοτική αρχή και κυρίως με την εντύπωση που επιβάλλεται ότι όποιος αποφασίσει να δημιουργήσει μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αυτοδίκαια ο Δήμος θα τρέχει ξωπίσω του να του δημιουργεί αντικείμενο και να του διασφαλίζει απασχόληση.
Εξήγησαν στους εκπροσώπους των Επιχειρήσεων ότι, ακόμα και να το ήθελαν, τα οικονομικά του Δήμου δεν το επιτρέπουν και κάπου εκεί τελείωσε η κουβέντα, με τις παρατάξεις να είναι καθαρές και ξάστερες για τη θέση τους, τους δε εκπροσώπους των Επιχειρήσεων να αντιλαμβάνονται ότι κακώς θρέφονται από υποσχέσεις ότι το δημοτικό χρήμα είναι γι αυτές ανεξάντλητο. Για να επιβιώσουν θα πρέπει πρωτίστως να στραφούν σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και μόνο επικουρικά, όπου του είναι πραγματικά απαραίτητο, ο Δήμος να συνεργάζεται μαζί τους. Κι αυτός είναι ο ορθός δρόμος.
Εδώ συστηματικά επιχειρείται μια παραχάραξη. Κυρίως με ευθύνη του διαχειριστή της «ΑΚΜΗΣ» γίνεται πλύση εγκεφάλου ότι αίφνης βρέθηκε το φάρμακο καταπολέμησης της ανεργίας και της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών πόρων με τη σπορά δεκάδων ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. σε όλο το νησί, τις οποίες θα πρέπει να συντηρούμε ως δημοτικοδιαίτες. Εμ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν λύνεται η ανεργία με επιδοματική παρέμβαση του Δήμου και μάλιστα με μη αξιοκρατική διαδικασία επιλογής συνεργασιών. Δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον τροχό της προβληματικής απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων. Η κοινωνική οικονομία είναι πράγματι ένα σύγχρονο εργαλείο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι έχει τα κουράγια να ανοιχτεί στον ιδιωτικό ανταγωνισμό και να επιβιώσει.
Γιατί τώρα ο λαλίστατος, κατά τα λοιπά, κ. Μήτσουρας έκρινε ότι δεν χρήζει ενημέρωσης το αποτέλεσμα της συνάντησης με «Χιακή Συμπολιτεία» και «Πρωτοβουλία», ας δώσει την εξήγηση ο ίδιος. Εμείς πάντως αντιλαμβανόμαστε. Γιατί το αποτέλεσμα της βγάζει από τον πάγο της απομόνωσης τον Σκούφαλο και φανερώνει ότι το σύνολο του δημοτικού κόσμου έχει τις επιφυλάξεις του για όσα συνέβησαν ή επιχειρείται να επιβληθούν


 http://politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου