Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΣΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 213.20.38.360/315
Fax: 213.20.38.533
e-mail:press@maroussi.gr
www.maroussi.gr


                                                                            Μαρούσι, 28 Ιουνίου 2013


Προς
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σε απάντηση του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ με ημερομηνία 2-6-2013 καθώς και της επιστολής του Σωματείου Εργαζομένων «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» (αρ. πρωτ.67 / 20-6-2013) και με σκοπό την πληρέστερη και ορθότερη ενημέρωσή σας για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στο θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών σας παραθέτουμε την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αμαρουσίου την ημέρα της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο (11-6-2013):

Η Θέση του Δήμου Αμαρουσίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αισθάνεται την υποχρέωση:

·         απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου, που το τελευταίο διάστημα παραπληροφορούνται από ορισμένους ( δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και ελλιπώς ενημερωμένους ή και κομματικά κατευθυνόμενους συνδικαλιστές) σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον,

·         απέναντι στους πολίτες του προαστίου μας, στους οποίους απευθύνονται οι υπηρεσίες και το έργο που προσφέρουμε ως Δημοτική Αρχή, τις οποίες θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα


·         απέναντι στους χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, που αναζητούν μια θέση δουλειάς για να εξασφαλίσουν τη διαβίωση της οικογένειας τους

να τοποθετηθεί υπεύθυνα και να παρουσιάσει τις θέσεις της σχετικά με το μοντέλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και την υιοθέτησή του από το Δήμο Αμαρουσίου.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:
θέλουμε μόνιμο προσωπικό για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας

Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής, ότι η υιοθέτηση του νέου για τη χώρα και το Δήμο μας αυτού μοντέλου, σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού του Δήμου. Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που επιχειρούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους εργαζόμενους, για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ότι :

  1. Η Διοίκηση Πατούλη στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια με έργα κι όχι με λόγια, τους εργαζόμενους του Δήμου και εξασφαλίζει το δικαίωμα τους σε σταθερή δουλειά και εισόδημα. Σε αντίθεση με ότι γινόταν στο παρελθόν στο Δήμο μας, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι απασχολούνταν με συμβάσεις πολιτικής ομηρίας μέσω του Οργανισμού Εργασίας, η Διοίκηση Πατούλη ήταν αυτή  έβαλε τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, μεταφέροντας προσωπικό του Οργανισμού σε θέσεις στο Δήμο.
  2. Η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που πρώτη επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή του Καλλικράτη όσον αφορά το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Είναι αυτή που κλήθηκε να λειτουργήσει με σημαντικά μικρότερο αριθμό εργαζομένων κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου όπως οι παιδικοί μας σταθμοί , η καθαριότητα, τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, εξαιτίας της άρνησης της τότε κυβέρνησης να μας επιτραπεί η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τις οποίες απασχολείτο το προσωπικό μας. Και το κατάφερε.
  3. Η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που έδινε αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους, για να μην διακοπεί η χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Και τα καταφέραμε.
  4. Επιπλέον, η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που από το 2008 έχει επισημάνει την ανάγκη να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Δήμο, ώστε να καλυφθούν σε βάθος χρόνου οι ανάγκες λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών. Γι αυτό και ξεκίνησαν από τότε οι απαραίτητες ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την κάλυψη των κενών. Δυστυχώς όμως δεν προλάβαμε να τις ολοκληρώσουμε, γιατί στο μεταξύ ξεκίνησε από το 2010 η εφαρμογή των μνημονίων και η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. Απαγόρευση που ισχύει μέχρι το 2016.

Η θέση μας είναι από το 2008 ξεκάθαρη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό για να καλύπτουμε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών μας.


Τι θα κάνουμε ως το 2016; Θα σταματήσει η λειτουργία του Δήμου, λόγω έλλειψης προσωπικού;
Με δεδομένο ότι ως το 2016 δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και έχοντας υπόψη μας ότι το ήδη υπάρχον μόνιμο προσωπικό του Δήμου Αμαρουσίου μειώνεται χρόνο με το χρόνο ακόμη περισσότερο, λόγω  συνταξιοδότησης , καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Να αποφασίσουμε
  • αν θα καλύψουμε με άλλους τρόπους τις ανάγκες μας σε προσωπικό, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας για να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας.
  • ή αν θα περιμένουμε να επιτραπούν ξανά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αδιαφορώντας για την ομαλή λειτουργία του Δήμου

Η επιλογή μας: θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του Δήμου

 Η επιλογή μας ως Διοίκηση είναι ξεκάθαρη: θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του Δήμου, δεν θα διακινδυνεύσουμε να χαθούν όλα όσα έχουμε πετύχει ως σήμερα. Θα εξακολουθήσουμε να παράγουμε έργο και να προσφέρουμε υπηρεσίες σε κάθε κάτοικο του Αμαρουσίου.

Ήδη όλο αυτό το διάστημα, αξιοποιώντας το δικαίωμα πρόσληψης συμβασιούχων,  κυρίως σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, μας επιτρέπει να καλύπτουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό και να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας. Δεν είναι η καλύτερη λύση για μας, αλλά είναι μια λύση που μας επιτρέπει να αποφύγουμε το λουκέτο σε μια σειρά από χρήσιμες για τους δημότες μας δημοτικές υπηρεσίες.


Oι Kοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ο Δήμος Αμαρουσίου

Η υιοθέτηση του μοντέλου της λειτουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ως «εργαλείο» για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, είναι μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Είναι ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δράσης , που μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Γι αυτό και ο Δήμος Αμαρουσίου το αντιμετωπίζει αρχικά θετικά.

Δεν έχουμε λόγο να είμαστε αντίθετοι σε κάτι νέο, που μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο σε αυτούς που σήμερα είναι άνεργοι και θα επιλέξουν να γίνουν «συνέταιροι» σε μια τέτοια επιχείρηση, αναζητώντας επαγγελματικό διέξοδο. Ούτε μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στο να εκμεταλλευθούμε τη δυνατότητα να συνεργασθούμε με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν άνεργοι συμπολίτες μας , αναθέτοντάς τους κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια ποιότητας, να εκτελέσουν κάποιες εργασίες , όταν δεν έχουμε είτε τα μέσα, είτε το προσωπικό για να τις κάνουμε.

  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο πρέπει «να γυρίσουμε την πλάτη» στους άνεργους συμπολίτες μας.
  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο είναι προτιμότερο να απασχολούμε άνεργους συμπολίτες μας με συμβάσεις 2, 8 , 12 μηνών και να μην τους δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια εναλλακτική επιλογή απασχόλησης.
  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο να είμαστε αρνητικοί εξαρχής σε ένα νέο εγχείρημα, που σε καμία περίπτωση δεν θίγει  τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού μας.
  • Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο πρέπει να περιμένουμε το 2016 για να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό ( αν επιτραπεί) που θα λειτουργήσει τις υπηρεσίες μας και να μην αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα , ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή  λειτουργία των υπηρεσιών μας;

Δεν έχουμε δικαίωμα να γυρίσουμε την πλάτη σε 1.500.000 ανέργους

Η διαφορά μας με αυτούς που αντιτίθενται εξαρχής και χωρίς διάλογο στη λειτουργία των Κοινωνικών  Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ως συμπληρωματικό «εργαλείo»,  είναι καταρχήν ιδεολογικό.

  • Γι αυτούς προτεραιότητα είναι η διατήρηση κάποιων κακώς εννοουμένων «κεκτημένων προνομίων» ενός τμήματος εργαζομένων, στο δημόσιο τομέα κυρίως, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας που εργάζεται εκτός του στενού δημοσίου..
  • Για μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης , με προτεραιότητα  στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων συμπολιτών μας.
  • Γι αυτούς προτεραιότητα έχει η διατήρηση ενός ξεπερασμένου αναπτυξιακού προτύπου , που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, ενός προτύπου που αντιμετώπιζε το βόλεμα στο Δημόσιο ως ύψιστο στόχο.
  • Για μας προτεραιότητα είναι αφενός να διαφυλάξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και παράλληλα να προωθήσουμε μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, που θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που είναι η ανεργία.

Το 1.500.000 άνεργων συμπολιτών μας , ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δυστυχώς χιλιάδες συμπολίτες μας , δεν επιτρέπει μικροκομματικά παιχνίδια.
Απέναντι στην πρόκληση αυτή οφείλουμε όλοι, Κράτος, Αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Να εκμεταλλευθούμε όλα τα εργαλεία , τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις δράσεις που υπάρχουν, για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης.

Oι Kοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δεν θα υποκαταστήσουν το Δήμο και το μόνιμο προσωπικό του σε καμία περίπτωση.

Θα μας δώσουν όμως τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τις υπηρεσίες του Δήμου μας, δίνοντας διέξοδο απασχόλησης σε νέους κυρίως συμπολίτες μας.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανάγκη για κοινωνικές δομές είναι παραπάνω από  επιτακτική στις μέρες μας. Τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας με αιχμή του δόρατος το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ είναι από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χιλιάδες ωφελούμενους συμπολίτες μας.
Αυτό όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συσχετιστεί με την δυνατότητα των Δήμων να στελεχώσουν με όσο προσωπικό χρειάζεται και στο χρόνο που χρειάζεται π.χ τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέσα από δομές όπως είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές.
Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως παραμένουμε αρωγοί στην διεκδίκηση της μονιμότητας των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και πως  οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές έρχονται να συμπληρώσουν και να βοηθήσουν και όχι να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες δομές.





Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣ ΕΞΟΔΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣ ΕΞΟΔΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!






Ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή του Α. Ρουπακιώτη με την οποία θα προβλέπεται η εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου ή τετραμήνου, θα φέρει άμεσα στη Βουλή ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
«Δεν μπορούν να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου. Η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται», είπε χαρακτηριστικά χθες προαναγγέλλοντας τη ρύθμιση για την οποία είχαν κοντραριστεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης με τον Α. Μανιτάκη.  
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθούν εκτός δημοσίου περί τους 6.000 συμβασιούχους οι οποίοι με προσωρινές διαταγές και αναβολές παραμένουν στις θέσεις τους έως και 7 χρόνια!
Στόχος είναι με την αποχώρηση των συμβασιούχων να καλυφθεί μέρος των 1.300 απολύσεων που με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, απομένουν μέχρι τα τέλη του έτους μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και των 11.000 του 2014.

ΠΗΓΗ:aftodioikisi.gr

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

                                                                                       Αθήνα, 27/6/2013

                                                                                          Αρ.πρωτ. 61


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                          ΠΡΟΣ
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»  Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ                  Υφυπουργό Εργασίας
                                                                               Κ. Βασίλη Κεγκέρογλου
Πρόεδρος: Σοφία Κολιζέρα/ 6948183161                      
 Email Sophia.kolizera@hotmail.com                         
Γραμματέας: Κωνσταντία Φούκη/6956891859                
Fax:2102580872                                                                                







                                              ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ


Κ. Υφυπουργέ,

Παρακαλούμε να αποδεχτείτε το αίτημα για  συνάντηση με  εκπροσώπους  του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των Βοήθεια στο Σπίτι, δεδομένου ότι έχει ήδη ζητηθεί με έγγραφό μας (αρ. πρωτ.60 23/5/2013) εδώ και ένα μήνα περίπου. Ωστόσο, λόγω διαφόρων εξελίξεων που μεσολάβησαν  επήλθε καθυστέρηση και δεν πραγματοποιήθηκε.
 Ως διάδοχος λοιπόν υφυπουργός εργασίας, απευθυνόμαστε σε εσάς εκ νέου, και ευελπιστούμε  να ανταποκριθείτε άμεσα  στο αίτημα μας προκειμένου να επεξεργαστούμε από κοινού την πορεία του ΒΣΣ, διότι όπως γνωρίζετε το χρονικό περιθώριο που απομένει μέχρι τη λήξη του προγράμματος (30/9/2013) είναι λίγο, με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η ανησυχία των 3.500 εργαζομένων  καθώς και των  120.000 ωφελουμένων πανελλαδικά.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε για το κάλεσμά σας.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Σοφία Κολιζέρα                      Κωνσταντία Φούκη

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΩΝ ΒΣΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                  Προς:

                                                                          1.Δήμαρχο Αμαρουσίου κ.Πατούλη και Δ.Σ.
                                                                          2. Πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη
                                                                          3. Πρόεδρο Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ κ. Δανιηλίδη
                                       4. Πρόεδρο ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Μπαλασόπουλο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έχουμε διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι οποιεσδήποτε ενέργειες που γίνονται από άτομα και  φορείς, που «στρώνουν το χαλί» στη πολιτεία για την εφαρμογή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), μας βρίσκει απέναντι και καταγγέλλονται από  εμάς με κάθε μέσο και τρόπο.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν και τίποτα, να «παίξει», ούτε με τους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, ούτε και με τους εργαζόμενους.
Το ΒΣΣ και η πρόνοια, θα πρέπει να υλοποιείτε μέσα από τους Δήμους και τις Κοινωνικές υπηρεσίες τους με το υπάρχον προσωπικό (σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ)και όχι με μοντέλα ιδιωτικοποίησης που εκτός του ότι αφήνουν την φροντίδα ευπαθών πολιτών στο έλεος του ιδιωτικού επιχειρείν,  προωθούν την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας που είναι η εγγύηση για κάθε  ανήμπορο πολίτη.
Με μεγάλη μας έκπληξη λοιπόν, πληροφορηθήκαμε ότι η Δημοτική σας αρχή του Δήμου Αμαρουσίου, έθεσε θέμα και αποφάσισε να εκχωρήσει  τις κοινωνικές υπηρεσίες(παιδικοί σταθμοί, Κ.ΑΠ.Η. «βοήθεια στο σπίτι, ψυχοκοινωνική υποστήριξη κ.α.), σε  ιδιωτικές εταιρίες με τον εύηχο τίτλο «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).
Και ρωτάμε:
Πως είναι δυνατό κ. Πατούλη να κάνετε κάτι τέτοιο;
Ø  Δεν γνωρίζετε ότι με αυτό τον τρόπο εκθεμελιώνεται μόνοι σας τις κοινωνικές υπηρεσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Ø  Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι στερείτε από τους Δημότες σας την παροχή δωρεάν υπηρεσιών οι οποίες αποτελούν ανακούφιση για τους ανήμπορους πολίτες;
Ø  Δεν αντιλαμβάνεστε ότι «στρώνεται το χαλί» για να αποδομηθεί το κράτος πρόνοιας στη χώρα μας;
Ø  Δεν υπολογίζετε τους εργαζόμενους στο Δήμο σας και σε κάθε Δήμο της χώρας,  που τόσα χρόνια «έχουν βάλει πλάτη» για να   στηθεί ένα δίχτυ προστασίας; Θέλετε μήπως να απολυθούν  εργαζόμενοι στις προνοιακές Δομές για να αναπτυχθούν εταιρίες που θα εφαρμόσουν ένα σύγχρονο δουλικό εργασιακό μεσαίωνα, χωρίς δικαιώματα και με μισθούς 400 ευρώ;
Ø  Αγνοείτε την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού σας οργάνου, της ΚΕΔΕ, που απορρίπτει και διαφωνεί με το μοντέλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων;
Σας  υπενθυμίζουμε  ότι:
1.      Οι απόπειρες δήθεν «εκσυγχρονισμού», σε ένα γενικότερο πλαίσιο ασφυκτικών δημοσιονομικών μέτρων που επιβάλλονται κατά κύματα και η αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας σαν «νούμερα» που χρήζουν αλλαγές, δεν μπορούν να φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά μόνο την εξαθλίωση της κοινωνίας και την διατάραξη της κοινωνικής συνοχής. Παραδείγματα όπως αυτό της ΕΡΤ, που το κράτος έχει δικαίωμα σε μια νύχτα  να κλείνει οργανισμούς και να απολύει εργαζόμενους, μας βρίσκει αντίθετους.

2.      Η φύση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (αλλά και όλων των κοινωνικών δομών), είναι ανθρωποκεντρική με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ εργαζομένων και ωφελούμενων όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, και η λήξη του πραγματικά θα αφήσει στην μοίρα τους άτομα που το έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν.

Την ίδια ώρα λοιπόν, 3500 εργαζόμενοι πανελλαδικά, που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του «Βοήθεια στο σπίτι», εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, πασχίζουν να δοθεί μία δίκαιη λύση  που θα εξασφαλίζει σταθερή εργασία για τους ήδη εργαζομένους, προσωπικό το οποίο ουσιαστικά έστησε και λειτούργησε τις δομές καταξιώνοντας τα προγράμματα, στις τοπικές κοινωνίες, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Την στιγμή που η Ελληνική κοινωνία βάλλεται από τη δημοσιονομική πολιτική, που η φτώχεια και η ανέχεια καλπάζει, φέρνοντας πολλούς από τους Δημότες σας και πολίτες αυτής της χώρας σε φοβερά δυσμενή κατάσταση, οφείλεται ως Δήμαρχος να συμβάλλεται στην παγίωση ενός σταθερού και εγγυημένου διχτύου προστασίας, όπως και το δικό σας όργανο, η ΚΕΔΕ  έχει αποφασίσει, και όχι να ενδίδετε σε πρακτικές που είναι αποδεδειγμένο ότι ανοίγουν την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας και θα επιβαρύνουν περισσότερο τον ανήμπορο πολίτη, τόσο οικονομικά όσο και ψυχοσυναισθηματικά.
Σας καλούμε:
Ø  να αναστείλετε και να  πάρετε πίσω την απόφαση αυτή. Καμία δικαιολογία δεν συγκρίνετε με το αποτέλεσμα που θα φέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης.
Ø  Να ταυτιστείτε με την απόφαση του οργάνου σας, της ΚΕΔΕ ως οφείλετε μετέχοντας σε συλλογικό όργανο και να απορρίψετε το μοντέλο των ΚΟΙΝΣΕΠ ως μοντέλο υλοποίησης των προνοιακών δομών.

Ζητάμε από την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της κ. Ασκούνη, να πάρει θέση και να σας υπενθυμίσει την απόφαση της.  Δε μπορεί την ίδια στιγμή που συλλογικά όργανα  όπως η ΚΕΔΕ παίρνουν σοβαρές αποφάσεις που κρίνουν τη πορεία και το ρόλο της τοπική αυτοδιοίκησης, κάποιοι άλλοι να κάνουν «πολιτικές» και «πολιτική» Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι επιτέλους ακέραιη και άμεμπτη.   


Οι εργαζόμενοι και το ΒΣΣ δεν εφησυχάζουμε και σε κάθε περίπτωση θα μας βρείτε μπροστά σας.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και το γνωρίζεται.  
     
Τα Σωματεία
- Αττικής- Α. Μακεδονίας κ’ Θράκης- Κ. Μακεδονίας- Κέρκυρας-- Ηπείρου- Τρικάλων- Καρδίτσας- Μαγνησίας
 - Φωκίδας- Ευρυτανίας- Φθιώτιδας- Βοιωτίας- Λευκάδος- Πελοποννήσου- Κρήτης- Κυκλάδων
- Λέσβου- Σάμου- Χίου- Εύβοιας



Σε θέση ετοιμότητας

Στον αέρα το Βοήθεια στο Σπίτι
Της Ρούλας Σαλούρου

Στον αέρα βρίσκεται ίσως το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα κοινωνικών δομών, το Βοήθεια στο Σπίτι, που έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα, μια από τις τελευταίες νησίδες κοινωνικής πολιτικής που παρέχει στήριξη σε χιλιάδες συνταξιούχους και ανήμπορους ηλικιωμένους, πάνω από μια 10ετία. Το πρόγραμμα, ήρθε  να συμπληρώσει το κενό μόνιμα θεσμοθετημένων υπηρεσιών ενός συγκροτημένου κράτους πρόνοιας, βρέθηκε όμως στις συμπληγάδες του μνημονίου, αλλά και μιας απίστευτης προχειρότητας, έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου αλλά και της συνήθους κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Πλέον, η ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων δομών αποτελεί ένα ισχυρά πιθανό ενδεχόμενο, σε μια περίοδο που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται με μαθηματική πρόοδο. Κάτι, που όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, φοβίζει τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί μέχρι σήμερα τον ενδιάμεσο φορέα του προγράμματος, αλλά και τους περίπου 3.500 εργαζόμενους σε αυτό. Με τον νόμο  4052/ 2012 θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «Κατ` οίκον φροντίδας Συνταξιούχων» ως διάδοχη μορφή του «Βοήθεια στο Σπίτι». Το πρόγραμμα φεύγει από τις δημοτικές προνοιακές δομές και περνά σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αλλαγές υπάρχουν και όσον αφορά στους δικαιούχους, καθώς αναμένεται να διευρυνθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα ανάπηροι, ή και καρκινοπαθείς. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις εξασφαλίστηκε η αυτοχρηματοδότησή του, μέσω του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)  και το πρόγραμμα διαθέτει για το πρώτο έτος της λειτουργίας του, ποσό 58 εκατ. ευρώ.
Αν και αρχικά προβλεπόταν ότι η λειτουργία του θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, δόθηκε μια ακόμη παράταση, η τελευταία σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, έως τον Σεπτέμβριο.
Στο μεσοδιάστημα, διατηρούνται οι υφιστάμενες δομές, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τις προηγούμενες ημέρες εκταμιευθήκαν τα ποσά για τη μισθοδοσία των πάνω από 3.500 εργαζόμενων για το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Υπάρχουν βέβαια και Δήμοι, που χρωστούν στους εργαζόμενούς τους ακόμη και από το 2003.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, έρευνα που θα αποτυπώσει στατιστικά την υφιστάμενη κατάσταση. Τον αριθμό των εμπλεκόμενων, των εργαζόμενων και κυρίως των ωφελούμενων, που μέχρι και σήμερα αποτελεί αριθμό λάστιχο, αφού κυμαίνεται από 30.000 (εκτίμηση του υπουργείου) έως και 130.000 (εκτίμηση των Δήμων). Αντίστοιχη διαφοροποίηση διαπιστώνεται και όσον αφορά στο κόστος ανά ωφελούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταρχήν καταγραφή δείχνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των 280 δομών. Η ψαλίδα ανοίγει από 81 ευρώ ανά ωφελούμενο και φθάνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα 7.700 ευρώ ανά άτομο. Υπάρχουν σήμερα, δήμοι, για τους οποίους η διαφορά κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 1.200 ευρώ, και άλλοι, που κινούνται μεταξύ των 600 και 300 ευρώ. Καταγράφονται δηλαδή δήμοι δύο ταχυτήτων αλλά και ωφελούμενοι δύο ταχυτήτων μέσα στους ίδιους δήμους…
Στο υπουργείο Εργασίας έθεταν ως στόχο του νέου προγράμματος, να παραμείνει διαχειριστής η τοπική κοινωνία, παρακάμπτοντας την έλλειψη καλών πρακτικών και τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος.
Προ των πυλών η ιδιωτικοποίηση…
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4052/2012 το ΙΚΑ θα συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί θα αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ` οίκον βοήθειας στους δικαιούχους της αυξημένης κατ` οίκον φροντίδας. Οι πάροχοι αυτοί μπορεί να είναι ή να ανήκουν σε:
α) επιχειρήσεις Δήμων,
β) επιχειρήσεις Περιφερειών,
γ) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
δ) νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό κοινωνικής φροντίδας ή υγείας κατά τις καταστατικές τους διατάξεις,
ε) αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη ή πρόνοια ή συναφή προς τα ανωτέρω σκοπό κατά το οικείο καταστατικό.
στ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας του ν. 4019/2011.
Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Δήμων και των εργαζόμενων, που καταγγέλλουν το υπουργείο Εργασίας για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του προγράμματος, αφού απουσιάζει η συμμετοχή της πολιτείας. Παράλληλα, ειδικά οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα νέα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, βγάζουν εκτός μια μεγάλη ομάδα μέχρι σήμερα ωφελούμενων και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό και τους στόχους του Βοήθεια στο Σπίτι.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ήδη έλαβε απόφαση να μην συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στο νέο πρόγραμμα, ζητώντας την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020, υποστηρίζοντας ότι οι δομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθούν, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κατάργηση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν την τελευταία νησίδα κοινωνικής πολιτικής του κράτους.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης του προγράμματος, ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν μπορούσε  να ενταχθεί στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, πλέον, οι ανάγκες έχουν διευρυνθεί και έχουν προτεραιότητα άλλες δράσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ενώ οι ιδιώτες δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν, προτεραιότητα θα έχουν οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, τους οποίους μπορούν να συστήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των δήμων.
Όμως, η άρνηση των μέχρι σήμερα εμπλεκόμενων φορέων, έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εισαγωγής των ιδιωτών στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάνω από 120 ιδιωτικές εταιρείες έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΙΚΑ, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι φοβούνται να δημιουργήσουν κοινωνικούς συνεταιρισμούς και οι δήμοι αδυνατούν να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους, χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Βάσει καταγγελιών, κάποιες εταιρείες ήδη προσεγγίζουν εργαζόμενους και τους προτείνουν μέσω «ενοικίασης» δουλειά με 500 – 600 ευρώ, όταν η δαπάνη ανά ωφελούμενο, εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας σε 1.200 ευρώ.
Αν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, στο υπουργείο θεωρούν ότι το στοίχημα της κοινωνικής οικονομίας δεν έχει χαθεί, ενώ εντός Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία, πιλοτικά, κάποιες δράσεις σε συγκεκριμένους δήμους, με τη συνεργασία και τη στήριξη τοπικών φορέων.

Βέβαια, η αντικατάσταση του Νίκου Παναγιωτόπουλου από τον νέο υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς ο χρόνος πιέζει και οι ημερομηνίες είναι αμείλικτες.

www.capital.gr

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Από 30 δήμους ξεκινάει η διαθεσιμότητα

Από 30 δήμους ξεκινάει η διαθεσιμότητα


Σε 30 δήμους επικεντρώνεται , σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,το «ενδιαφέρον» των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων.
Πρόκειται για δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους δήμους: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων,  Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.
Σ’ αυτούς αναμένεται να προστεθούν και άλλοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα ή έχουν πλεονάζον προσωπικό αλλά σε μικρότερο βαθμό.

5.000 δημοτικοί υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας  
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο τμήμα των 12.500 «διαθέσιμων» θα είναι περίπου 5.000, ενώ άλλοι τόσοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί.
Θα ακολουθήσουν στη δεύτερη φάση των υπόλοιπων 12.500 υπάλληλων που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 ακόμη 2.000 υπάλληλοι περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών.

14 ΟΤΑ σε «πιλοτική» αξιολόγηση
Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ενταχθεί εθελοντικά στο πρόγραμμα πιλοτικής αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών 14 ΟΤΑ: οι δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και οι περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.

 aftodioikisi.gr

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

New In Greece: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

New In Greece: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλε...

ΠΟΕ ΟΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑ

                                                   Αθήνα, 26 Ιουνίου 2013
ΠΟΕ ΟΤΑ
                                                     Αριθμ. Πρωτ.: 634

                                                                     Προς:
                                                           Συλλόγους-Μέλη
                                                           της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
                                         στην Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας
                                                                                 
Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο Νομό Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Εύοσμου, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων, Θερμαϊκού, Θέρμης, Δέλτα και του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης) υπό την ΑΙΓΙΔΑ της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, πραγματοποιούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών τους για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, την αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων αλλά και του Ανθρώπινου Δυναμικού, ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα:

«Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης ή εφαρμογή του δόγματος “Νόμος και Τάξη”;».

Ομιλητές θα είναι οι:
1.       ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ: Προέδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
2.       ΜΟΥΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
3.       ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ: Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4.       ΤΣΙΠΡΑ ΜΑΡΙΑ-ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ: Δικηγόρος – Εργατολόγος, Νομική Σύμβουλος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1).
Για την επιτυχία της ημερίδας, αλλά και προκειμένου να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις μας στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι αναγκαία η παρουσία και η συμμετοχή του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

       Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                Γιάννης Τσούνης


Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναβάλλεται η αυριανή συνάντηση (26/6/2013) του πανελλήνιου συντονιστικού και μετατίθεται για την ερχόμενη βδομάδα. Προσεχώς θα ανακοινώσουμε μέρα και ώρα! 

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΟΕ ΟΤΑ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του πανελλήνιου συντονιστικού των ΒΣΣ θα γίνει στις 26/6/2013 και ώρα 10:00' π.μ στο εργατικό κέντρο Αθήνας Γ' Σεπτεμβρίου 48 Β' . Σκοπός της συνάντησης είναι να δρομολογήσουμε τις δράσεις που θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα ,καθώς επίσης και να επιδιώξουμε εκ νέου συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, δεδομένου ότι δεν έχουν απαντήσει στο γραπτό αίτημα μας, ενώ αποφεύγουν συστηματικά οποιαδήποτε επικοινωνία. Ας μας δουν μπροστά τους λοιπόν!!!!!!

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

βρεφονηπιακοί εεταα

Πώς και πότε ανοίγουν οι 60.000 επιδοτούμενες δομές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκε: 20.06.2013
paidikos-stathmosΕνεργοποιήθηκε η διαδικασία για την ένταξη των δομών και στη συνέχεια των ωφελούμενων γυναικών στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αναμένεται να καλύψει 60.000 θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες δομές θα πρέπει να υποβάλλουν το φάκελο με την αίτηση τους μέχρι τις 19/7/2013. Σχετικό υλικό διατίθεται στις ιστοσελίδες της ΕΕΤΑΑ:www.eetaa.gr και www.eetaa1.gr/index1.html. Η ανάρτηση των Πινάκων επιλέξιμων και μη επιλέξιμων θα γίνει στις 21/7/2013 στις προαναφερθείσες ιστοσελίδες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί μέχρι την 24/7/2013 και ώρα 12:00. Μετά την εξέταση των ενστάσεων καταρτίζονται οι οριστικοί πίνακες που θα παρουσιάζονται ανά Νομό, Δήμο και οι ηλικίες τέκνων. Οι πίνακες θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στις 24/7/2013.
Αιτήσεις επιδοτούμενων γυναικών
Η αίτηση συμμετοχής των ενδιαφερομένων γυναικών, θα διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.Τ.Α.Α (www.eetaa.gr και www.eetaa1.gr/index1.html), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και του  ΕΠΑΝΑΔ (www.epanad.gov.gr), από τις 25/7/2013. Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται το χρονικό διάστημα από τις 25/7/2013 έως τις 2/8/2013 και  μόνο ταχυδρομικά.    Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η 2/8/2013 και ώρα 14:00 βάσει απόδειξης ταχυδρομείου ή Εταιρίας ταχυμεταφοράς (courier). Η έγκαιρη υποβολή θα αποδεικνύεται μόνο από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ή το αποδεικτικό της Εταιρίας ταχυμεταφοράς (courier). Αιτήσεις ή/και δικαιολογητικά που κατατίθενται ή παραλαμβάνονται μετά τις 2/8/2013, δεν λαμβάνονται υπόψη. Σε περίπτωση υποβολής παραπάνω από μιας αίτησης από οποιαδήποτε αιτούσα, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η πρώτη υποβληθείσα και πρωτοκολλημένη αίτηση.
Εγγραφές παιδιών στις Δομές
Μετά την ανακοίνωση των Πινάκων, οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα τέκνα τους στις Δομές όπου τοποθετούνται. Η εγγραφή θα πρέπει να γίνει από την 02/09/2013 μέχρι και τις 13/09/2013. Στην περίπτωση μη προσέλευσης των ωφελουμένων μητέρων κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα οι Δομές ενημερώνουν την Ε.Ε.Τ.Α.Α  Α.Ε.
Προϋποθέσεις Οικογενειακού Εισοδήματος
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες  που έχουν  οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις  30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 35.000€ για μητέρες που έχουν 3 ή τέσσερα παιδιά και 40.000 για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.   Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
 Αναλυτικά πληροφορίες στην επισυναπτόμενη πρόσκληση 
πηγή: localit