Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ





                                                                                           Χαϊδάρι,  22/03/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ         
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τμήμα: Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων
Γραφείο: Δημοτικού Συμβουλίου

ΨΗΦΙΣΜΑ
Για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου, αποδεχόμενο ότι:

1.     Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετεί στο Δήμο μας δεκάδες ανήμπορους συμπολίτες μας, καθώς και τις οικογένειες τους, αποτελεί τη σημαντικότερη δομή κοινωνικής υποστήριξης προς τους δημότες μας.
Είναι συγχρόνως, μια δομή ανοιχτής περίθαλψης, που συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο οικείο και φυσικό του περιβάλλον, σε όσο το δυνατόν καλύτερες ποιοτικά συνθήκες.
2.     Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως η υλοποίηση και η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, ανατέθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επειδή παραμένει ως θεσμός, πιο ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών και είναι σε άμεση επαφή με τα προβλήματα των πολιτών.
3.     Οι εργαζόμενοι στο ως άνω πρόγραμμα, που έχουν προσληφθεί μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, εδώ και για μια δεκαετία τώρα, δίνουν αποδεδειγμένα τον καλύτερο τους εαυτό, ξεπερνώντας πολλές φορές τα τυπικά τους καθήκοντα, ενώ εργάζονται κατά κανόνα , υπό αντίξοες συνθήκες.


Εκτιμώντας λοιπόν ότι:

1.     Το πρόγραμμα  «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχει ουσιαστικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ενώ συμβάλλει, παράλληλα, στην εξοικονόμηση των εθνικών πόρων (αφού ως υπηρεσία υποκαθιστά στην ουσία τα κέντρα υγείας).
2.     Στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που περνάει η χώρα μας, το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ως αντιστάθμισμα απέναντι στη φτώχεια, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
3.     Ο τρόπος που προτείνεται, από την Κεντρική Διοίκηση, να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία,  «κατ’ οίκον φροντίδα» δεν διασφαλίζει το υπάρχον προσωπικό, ενώ τα κριτήρια που θέτει  στην επιλογή των ωφελουμένων συρρικνώνουν, στην ουσία και αποδυναμώνουν την παροχή βοήθειας, που έχουν ανάγκη σήμερα, οι ανήμποροι συμπολίτες μας.
4.     Ενδεχόμενη κατάργηση του επιτυχημένου αυτού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», θα έχει ολέθριες συνέπειες, τόσο για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, όσο και για τα ΑΜΕΑ, που θα αφεθούν  έτσι στο έλεος της μοίρας τους!


Για τους παραπάνω λόγους, αποφασίζει ομόφωνα

1.     Εκφράζει την αντίθεση του στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, για την επί της ουσίας , κατάργηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
2.     Ζητάει από το Κράτος, να υπάρξει εξαίρεση από τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής, τόσο των κοινωνικών δομών, όσο και των εργαζομένων σ΄αυτές, ώστε να μπορέσει έτσι να δημιουργηθεί σε μόνιμη βάση, ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, που θα στηρίξει ουσιαστικά τον ανήμπορο πολίτη.
3.     Απαιτεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση,  που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα και θα εξασφαλίζει ένα πλαίσιο σταθερής και μόνιμης εργασίας, για τους ήδη εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι, σημειωτέον,  έχουν προσληφθεί με τις διαδικασίες, που ορίζει το  ΑΣΕΠ.
4.     Ζητάει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και να εξασφαλιστούν παράλληλα, επιπλέον κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τη στιγμή μάλιστα, που τεράστια ποσά, από αυτά, παραμένουν σήμερα  αδιάθετα.
5.     Ζητάει από τα Συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ – ΠΕΔΑ), να μην αποδεχτούν τη διάλυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά να αντιδράσουν δυναμικά, αναλαμβάνοντας συντονισμένες δράσεις.


Το ανωτέρω ψήφισμα να διαβιβαστεί:

1.     Στον Υπουργό Εσωτερικών κ  Ε. Στυλιανίδη.
2.     Στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Ν. Παναγιωτόπουλο.
3.     Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
4.     Στην Περιφ. Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
5.     Στο Σωματείο των εργαζομένων στο πρόγραμμα  «Βοήθεια στο Σπίτι».
6.     Στα Έντυπα και Ηλεκτρονικά μέσα Ενημέρωσης.



                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
      ΤΑΣΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου