Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΒΣΣ


Ποιες ρυθμίσεις εισάγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους δήμους


Ρυθμίσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνονται στην  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

·               Για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, οφειλές δήμων στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μετά των κάθε είδους προστίμων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής τους, συμψηφίζονται με τα έσοδα που προβλέπεται να έχει ο κάθε δήμος από παρακρατηθέντα παρελθόντων οικονομικών ετών. Αν οι οφειλές είναι μικρότερες ή ίσες με τα ανωτέρω έσοδα συμψηφίζονται στο σύνολό τους και δεν υπόκεινται σε πρόστιμα ή προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για χρονική περίοδο μεταγενέστερη της θέσης σε ισχύ του παρόντος νόμου. Το ποσό που απομένει μπορεί επίσης να συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές των δήμων.
Οφειλές που υπερβαίνουν το ύψος των εσόδων, συμψηφίζονται με αυτά στο σύνολό τους και το τμήμα των οφειλών που συμψηφίζεται δεν υπόκειται σε πρόστιμα ή προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

·        Για διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες
Δήμοι που έχουν προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς ιδιώτες, εγγράφουν στον ετήσιο προϋπολογισμό τους μόνο το μέρος της οφειλής που αντιστοιχεί στο έτος που αναφέρεται ο προϋπολογισμός.

·               Για τον προληπτικό έλεγχο δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Με βάση την Πράξη εξαιρούνται πλέον από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δαπάνες των Σχολικών Επιτροπών.

·               Για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»
H διάρκεια του παρατείνεται ως την 31 Δεκεμβρίου 2012.

·        Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Συνεχίζεται έως την 30.6.2012, ενώ παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου – χωρίς να μετατρέπονται σε αορίστου - του προσωπικού των ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, που απασχολούνται σε αυτό έως την 30.6.2012.

·        Για τη μεταφορά μαθητών
Παρατείνονται έως τις  28 Φεβρουαρίου 2012 οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι περιφέρειες για τη μεταφορά των μαθητών.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των σχετικών διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου



ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Άρθρο 1
………………………………………………………………………………………………….
4.   Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 31 του ν. 4024/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Αν με την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, προκύπτει μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού του φορέα, μικρότερο του 65% του μέσου κατά κεφαλή αντίστοιχου κόστους του φορέα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009, ισχύει ως όριο, το ως άνω όριο του 65%.»

                                                            Άρθρο 2
1.       Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, οφειλές δήμων στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά των κάθε είδους προστίμων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής τους, συμψηφίζονται με τα συνολικά προβλεπόμενα στο άρθρο 27 του ν.3756/2009 (ΦΕΚ Α΄ 53) έσοδα εκάστου, κατόπιν συγκέντρωσης στοιχείων βεβαιωτικών, ως προς το ύψος και το είδος των οφειλών κάθε δήμου, με μέριμνα της Διεύθυνσης Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.
Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, οφειλές ύψους μικρότερου ή ίσου των ανωτέρω συνολικών εσόδων, συμψηφίζονται στο σύνολό τους και δεν υπόκεινται σε πρόστιμα ή προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για χρονική περίοδο μεταγενέστερη της θέσης σε ισχύ του παρόντος νόμου. Το τμήμα των εσόδων που απομένει, ανεξαρτήτως του χρόνου που πρέπει να αποδοθεί στους δήμους, μπορεί να συμψηφίζεται και στο μέλλον με παρόμοιες οφειλές τους. Οφειλές που υπερβαίνουν το ύψος των εσόδων, συμψηφίζονται με αυτά στο σύνολό τους και το τμήμα των οφειλών που συμψηφίζεται δεν υπόκειται σε πρόστιμα ή προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Στις ανωτέρω οφειλές συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, μετά των προβλεπόμενων ευεργετημάτων και απαλλαγών, καθώς και οφειλές των δήμων που προέρχονται από τα νομικά τους πρόσωπα, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Μπορεί επίσης να συμψηφιστούν οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί προσφυγή ή έφεση στα αρμόδια δικαστήρια, ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησής τους, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης παραίτησης των ενδιαφερομένων από το ένδικο βοήθημα ή από το δικαίωμα άσκησης αυτού.
Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζονται επιπλέον στοιχεία ως προς τη διαδικασία του συμψηφισμού των οφειλών, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2.       Δήμοι και περιφέρειες,  που έχουν προβεί, έπειτα από απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου τους, σε διακανονισμό  των ληξιπροθέσμων οφειλών τους προς ιδιώτες, εγγράφουν στον ετήσιο προϋπολογισμό τους, μόνο το μέρος της διακανονισθείσας  οφειλής που αντιστοιχεί στο έτος που αναφέρεται ο προϋπολογισμός και όχι το σύνολο της.

3.       Το άρθρο 275 του ν.3852/2010 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δαπάνες των δήμων, των περιφερειών, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης και των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ. ανεξαρτήτως πληθυσμού, εξαιρουμένων των σχολικών επιτροπών, υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις 1 έως 3 του άρθρου 169 του Κ.Δ.Κ.»

4.       H διάρκεια του Προγράμματος «Θησέας» παρατείνεται ως την 31 Δεκεμβρίου 2012.

5.       Η περίπτωση ε) της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν. 4018/2011 (Α’215)  καταργείται. Η οριζόμενη  στην παράγραφο 6 του άρθρου  267 του ν.3852/2010 προθεσμία παρατείνεται ως την 30.9.2012. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τις περιφέρειες.

6.       α. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που, κατά τη δημοσίευση του παρόντος,  υλοποιείται με την Πράξη «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ΄ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική περίοδο 2007-2013» σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 1.606/οικ.3.85/14.1.2011 (Β’ 17) των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  συνεχίζεται έως την 30.6.2012.
β.  Για τη συνέχιση του προγράμματος παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, που απασχολούνται στην υλοποίηση της παραπάνω Πράξης έως την 30.6.2012. Οι παραπάνω συμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, κατά τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 21 του ν.2190/1994.
γ. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να διατίθεται, από τους πόρους του άρθρου 259 του ν.3852/2010 (Α΄ 87), ποσό μέχρι τριανταπέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ή άλλων πρωτοβουλιών για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας.

7.         Οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι περιφέρειες για την μεταφορά των μαθητών και παρατάθηκαν σύμφωνα με τον άρθρο 70 του ν.4002/2011 (ΦΕΚ 180 Α/ 22-8-2011) παρατείνονται έως την 28η Φεβρουαρίου 2012.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Happy New Year 2012.wmv

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΒΣΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κας Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"


Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρ. Ζώη σχετικά με την προοπτική του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά ανέφερε:

H στρατηγική της Κυβέρνησης είναι το Βοήθεια στο Σπίτι να μετεξελιχθεί σταδιακά σε ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και προώθησης κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι μοναχικοί ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι, ενσωματώνοντας τις καλές πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Η στρατηγική αυτή προβλέπει ένα βραχυπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο, που θα εξασφαλίζει ότι οι ομάδες του πληθυσμού που εξυπηρετούνταν έως τώρα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας μέχρι να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο σύστημα που θα επεκτείνει τις υπηρεσίες και σε συμπολίτες μας που αποκλείονταν αδικαιολόγητα έως τώρα.

Ήδη για την επίτευξη συνολικά αυτού του στόχου διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος που θα επεκταθεί από ασφαλιστικούς και κρατικούς πόρους. Συγκεκριμένα:

Α) Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θεσμοθετηθεί η χρηματοδότηση ύψους έως και 35.000.000 Ευρώ για το «Βοήθεια στο Σπίτι» από τον ν.4024/2011 (άρθρο 2 παράγραφος 9). Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει και την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία καθορίζεται η διαδικασία αξιοποίησης των πόρων αυτών για την υλοποίηση προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι.

Β) Παράλληλα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει προωθηθεί διάταξη στην επικείμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εξασφαλίζει την πρόσθετη χρηματοδότηση από αντίστοιχους πόρους του άρθρου 259 του ν.3852/2010 (Α΄ 87), πόρους, με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος.








Με τη διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζεται ρητά, εκτός από το θέμα της χρηματοδότησης, η παράταση έως τις 30.6.2012 τόσο του προγράμματος όσο και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων τους, για την υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης κατά το 2011 πράξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Έτσι εξασφαλίζουμε τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών από τους ίδιους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την πηγή της χρηματοδότησης (συγχρηματοδοτούμενης ή μη).

Έως τότε οι Εθνικές Αρχές θα έχουν ολοκληρώσει το θεσμικό και επιχειρησιακό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών κατ’ οικον φροντίδας, με τα μόνιμα χαρακτηριστικά που αυτό θα λάβει.

Συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνδιαμορφώνουν ένα κοινό σχέδιο για την μακροχρόνια πολιτική στο πεδίο αυτό το οποίο θα:

• Επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους εθνικούς πόρους που ήδη έχουν εξασφαλιστεί για την παροχή μεγαλύτερου πλέγματος υπηρεσιών σε ακόμη περισσότερους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας που έχουν αποκλειστεί άδικα μέχρι τώρα.
• Εξασφαλίζει δίκαια κοινωνικά κριτήρια προσδιορισμού των ωφελούμενων όπως η ηλικία τους, το εισόδημα τους, η μοναχικότητα ή οικογενειακή τους κατάσταση και η κατάσταση της υγείας τους.
• Επιστρατεύει και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ν.4019/2011 για την κοινωνική οικονομία.
• Περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πόρων και αξιολόγησης του προγράμματος.

Με το νέο αυτό σύστημα, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία που υπεγράφη στο τέλος του 2010 από την τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το όπλα όσων αφορά τη συγχρηματοδότηση. Τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για τη συνέχιση της συγχρηματοδότησης του προγράμματος από το ΕΣΠΑ, παρά τις όποιες δυσκολίες ανακύπτουν.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 16/12/2011 ΓΙΑ ΒΣΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΝΒ΄
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αθήνα, σήμερα στις 16 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.12΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
………………………………………………………………………………………………………
Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 310/18/13.12.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
Κύριε Χαλβατζή, έχετε το λόγο για να μας παρουσιάσετε σύντομα την ερώτησή σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι γνωστό το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αν θυμάστε, είχαμε τυμπανοκρουσίες από τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, όταν καθιερώθηκε και εντάχθηκε στους δήμους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε τότε επισημάνει την περιορισμένη χρονική διάρκεια του Προγράμματος, καθώς και τη λειψή χρηματοδότηση από το κράτος για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Η σημερινή πραγματικότητα και οι προθέσεις της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει αυτό το Πρόγραμμα, χωρίς καμμία υπερβολή, κύριε Υπουργέ, θα έχει τραγικές συνέπειες και επιπτώσεις και στους εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα και σε αυτούς που δέχονται τις υπηρεσίες τους.
Πιο συγκεκριμένα. Πρώτον, θα έχει τραγικές επιπτώσεις σε βάρος όλων αυτών των ανθρώπων, χρονίως πασχόντων, ΑΜΕΑ, σε όλους αυτούς στους οποίους παρέχει μια ορισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και κάποιες εξυπηρετήσεις οι οποίες είναι εντελώς αναγκαίες για αυτούς, που τους ανακουφίζουν στις πολύ μεγάλες δυσκολίες της ζωής τους.
Ειδικά σήμερα με τη βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δυνατότητα, αφού δεν μπορούν άλλωστε να έχουν τα οικονομικά μέσα να τους προσφέρονται οι υπηρεσίες και πολλοί δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Το δεύτερο και πολύ σημαντικό αφορά τους περίπου τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται οδηγούνται στην απόλυση και στην ανεργία. Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, με όλους αυτούς; Σημειωτέον ότι οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν έξι μήνες. Τέσσερις χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν να μην έχουν τα προς το ζην.
Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μας είναι συγκεκριμένη και σαφής και θα θέλαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση: Πρώτον,  ώστε η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχιστεί χρηματοδοτούμενη κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό; Τι θα γίνει; Θα αναπτυχθεί πλήρως από το κράτος και να καλύπτει όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
Δεύτερον, θα πάρετε την απόφαση να νομιμοποιήσετε όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Θα τους καταβληθούν τα μέχρι σήμερα δεδουλευμένα; Θα πάρετε πρόσθετο προσωπικό, που είναι εντελώς απαραίτητο για την πανελλαδική ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών;
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Στην ερώτηση του κ. Χαλβατζή θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):  Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω, όπως πάντοτε, με ειλικρίνεια και πολύ συγκεκριμένα στο θέμα που θέσατε.
Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα καταξιωμένο πρόγραμμα στην κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας μας και το υπηρετούν με αίσθημα υψηλής ευθύνης και ευαισθησίας οι τέσσερις περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Υπήρξαν δύσκολες διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι και να συνεχιστεί το πρόγραμμα το 2011 με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Προαπαιτούμενο για να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση και για να εξασφαλιστούν οι πόροι προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αλλά και να έχουν την κάλυψη, τη φροντίδα οι περίπου εβδομήντα χιλιάδες ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήταν να υπάρξει ένα βιώσιμο πλαίσιο για το «Βοήθεια στο Σπίτι» με εθνικούς πόρους, δηλαδή από 1-1-2012 και μετά να μην χρειάζεται συγχρηματοδότηση.
Το πρώτο που κάναμε, είναι να διασφαλίσουμε τους πόρους για το 2011. Το δεύτερο που κάναμε τον τελευταίο μήνα μετά από συνεννόηση και με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Γιαννίτση, ήταν να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα –εννοώ το πλαίσιο της χρηματοδότησης- έτσι ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να ψυχορραγούμε εάν θα υπάρχουν τα χρήματα για να στηριχθεί ή όχι το πρόγραμμα, εάν θα υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Έτσι, λοιπόν, έχουμε εξασφαλίσει εθνικούς πόρους μέχρι σήμερα ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 45 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από πόρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τα 35 εκατομμύρια προέρχονται από το ΑΚΑΓΕ, είναι ο λογαριασμός αλληλεγγύης.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν για να καλύψουν το Πρόγραμμα, όπως έχει μέχρι σήμερα.
Όμως, θα προστεθούν και άλλοι πόροι και υπάρχει μία συζήτηση και με το Υπουργείο Υγείας για να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι. Θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν το τέλος του χρόνου, να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο χρηματοδότησης αυτού του Προγράμματος.
Πρέπει να σας πω ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνάντησα την Παρασκευή τον κ. Γιούγκερσεν, ο οποίος ήταν ο αποσταλμένος του κυρίου Άντολφ στη χώρα, γι’ αυτό το θέμα. Υπήρξε ενημέρωση για το σχεδιασμό που κάνουμε. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ουσιαστικά, έχουμε εξασφαλίσει αυτό, το οποίο τόσα χρόνια απασχολούσε το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, δηλαδή τη χρηματοδότηση.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν -και θα επανέλθω στη δευτερομιλία μου- είναι διασφαλισμένο το Πρόγραμμα με εθνικούς πόρους και θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συγχρηματοδότηση, έστω και συμβολική -και αυτό το ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς, δηλαδή να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι εργαζόμενοι γι’ αυτό το Πρόγραμμα, γιατί χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους δεν μπορούμε πραγματικά να στηρίξουμε το Πρόγραμμα της «Βοήθειας στο Σπίτι».
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαλβατζής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Δεν αμφισβητούμε, κύριε Υπουργέ, την ειλικρίνειά σας. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι το 2011 λήγει σε δεκαπέντε ημέρες. Το θέμα είναι αν οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη θέση τους, αν είναι πλήρως εξασφαλισμένο αυτό και δεύτερον, οι εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εξυπηρετούνται, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, δεν θα βρεθούν «επί ξύλου κρεμάμενοι».
Με την ευκαιρία θέλουμε, κύριε Υπουργέ, να τονίσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υποστήριζε πάντα και υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική, με κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρική φροντίδα στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις πιεστικές ανάγκες των εργαζόμενων, των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων, των αναπήρων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ειδικά σήμερα, στα πλαίσια, όπως σας είπα και προηγούμενα στην πρωτομιλία μου, της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν δυνατότητες να επιβιώσουν μόνοι τους, όχι απλώς αυξάνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται,.
Εμείς θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό.
Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό, να έχουν επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλα αυτά τα προγράμματα. Το αν μπορέσετε να εξασφαλίσετε και άλλους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι μια άλλη πτυχή.
Βεβαίως, αυτές οι υπηρεσίες και αυτό το προσωπικό, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να ανήκει, να εντάσσεται στο αρμόδιο Υπουργείο και όχι στους δήμους.
Με την ευκαιρία, θέλουμε για άλλη μια φορά να καλέσουμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να αγωνιστούν για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες.
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση, να αγωνιστούν, να παλέψουν κι ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, γιατί πρέπει να προλάβουμε και τα χειρότερα, ειδικά στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.
Και οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει τις μέρες που πλησιάζουν, τις μέρες των γιορτών, να μην είναι με χαμηλωμένα και σκυθρωπά πρόσωπα, αλλά να ξέρουν ότι και την καινούρια χρονιά θα πάνε στη δουλειά τους και θα προσφέρουν αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν στο σύνολό τους σχεδόν με αυτοθυσία, με αξιοπρέπεια, με αισθήματα αγάπης και φροντίδας στους πάσχοντες, σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ και πάλι, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να σας ενημερώσω, κύριε Χαλβατζή, ότι συνομιλώ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να έχουν οριστική απάντηση όχι για το αν θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα –γιατί αυτό θα γίνει- αλλά για το χρονοδιάγραμμα και το σχεδιασμό που έχουμε μπροστά μας.
Στο σχεδιασμό μας είναι όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά να αναπτύξουμε παραπέρα το Πρόγραμμα και οι ωφελούμενοι από εβδομήντα χιλιάδες που είναι σήμερα το πρώτο εξάμηνο του 2012 να φθάσουν στις εκατόν πενήντα χιλιάδες. Στον προγραμματισμό μας είναι να μην υπάρξει ούτε μία μέρα που δεν θα λειτουργήσει αυτό το Πρόγραμμα, ούτε μία μέρα που δεν θα συνεχίσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές.
Βεβαίως, για να γίνουν όλα αυτά έχουμε κάνει μία –θα έλεγα- σοβαρή προετοιμασία, για να φθάσουμε στο σημείο σήμερα να μπορούμε να δεσμευτούμε. Το πρώτο και βασικό ήταν η χρηματοδότηση. Και όπως σας είπα και από τα στοιχεία που σας παρουσίασα, για πρώτη φορά δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο τέτοιο που εξασφαλίζει την προοπτική του συγκεκριμένου Προγράμματος, όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά και της διεύρυνσής του, γιατί η κοινωνική προστασία –και έτσι πρέπει να το δούμε- δεν πρέπει να έχει τα στοιχεία της φιλανθρωπίας, αλλά πρέπει να είναι συνιστώσα της ανάπτυξης σε μία χώρα που θέλει να λέγεται προοδευτική, σε μια χώρα που πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών.
Πέρα, λοιπόν, από τη χρηματοδότηση, υπήρχαν και άλλα ζητήματα που έπρεπε να λύσουμε. Ποιος είναι ο φορέας που εποπτεύει; Γιατί αυτήν τη στιγμή πρέπει να συνεργαστούν τρία-τέσσερα Υπουργεία, προκειμένου να έχουμε απαντήσεις για ένα σχέδιο που πρέπει να γίνει.
Εμείς, ως Υπουργείο Εργασίας, προτιθέμεθα –και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε- να αναλάβουμε την εποπτεία και τη διαχείριση του Προγράμματος μέσα από το ΙΚΑ ή τον ΕΟΠΥΥ –θα δούμε εναλλακτικά και θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες- τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα σε σχέση με τους ασφαλισμένους. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε και με το Υπουργείο Εσωτερικών, για να καλυφθεί μέσα από την ίδια δομή και το Πρόγραμμα για τους ανασφάλιστους. Άρα, θα έχουμε συγκεκριμένους φορείς, οι οποίοι θα εποπτεύουν, θα παρακολουθούν, θα διαχειρίζονται το Πρόγραμμα.
Δεύτερον, έχουμε μία αξιόλογη δομή αυτήν τη στιγμή στους δήμους, στην οποία είναι εκπαιδευμένοι άνθρωποι, κάνουν, όπως είπα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους. Αυτό φαίνεται και αποτυπώνεται στους ίδιους τους ωφελούμενους, οι ίδιοι το εκφράζουν. Άρα, θέλουμε αυτήν τη δομή να τη διατηρήσουμε.
Ταυτόχρονα, βέβαια –και αυτό δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση με το έργο που μπορεί να κάνει κάθε δήμος- πρέπει να αναπτύξουμε σε τοπικό επίπεδο τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Αυτό δεν αφορά το «Βοήθεια στο Σπίτι», αφορά συνολικά ένα πρόγραμμα που πρέπει να αναπτυχθεί, ένα πρόγραμμα που πρέπει να αξιοποιήσει το κενό που υπάρχει σήμερα, για να μπορέσει να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες και στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου.
Έχουμε, λοιπόν, ψηφίσει το νόμο για την κοινωνική οικονομία. Μπορούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις –το τονίζω- είναι κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται στην εργασία ατόμων με αναπηρία και ειδικών ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να γίνουν και άλλα συμπληρωματικά προγράμματα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στον προγραμματισμό μας υπάρχει ειδικά γι’ αυτές τις νέες επιχειρήσεις –βεβαίως και για τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει παραπέρα ο κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης- ο μηχανισμός του «voucher», δηλαδή της επιταγής κοινωνικής μέριμνας, θα έλεγα, όπου ο ωφελούμενος θα έχει μία επιταγή. Δεν μπορούμε να το κάνουμε καθολικό το σύστημα, με την έννοια να μπουν όλοι σ’ αυτό το σύστημα, γιατί υπάρχουν προτεραιότητες. Πρέπει να δούμε –και βλέπουμε- εκείνους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, για να ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Όμως, θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Μέσα απ’ αυτό το σύστημα, ο ωφελούμενος θα μπορεί να επιλέξει και το φορέα ο οποίος θα μπορεί να του προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες. Σε πολλές περιπτώσεις, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι δήμοι έχουν το προβάδισμα, γιατί έχουν πολύ καλές υπηρεσίες. Σε άλλες περιοχές δεν έχουν αναπτυχθεί, γιατί δεν έχουν κινηθεί με την απαραίτητη ταχύτητα. Όμως, ακόμα και εκεί μπορούν να κινηθούν έστω και αυτή τη στιγμή, καθώς θα υπάρχει χρηματοδότηση. Όμως, και μέσα από τη δημιουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί παραπέρα το πρόγραμμα.
Ευχαριστώ.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Santa Claus Is Coming To Town- WITH BEST WISHES AT CHRISTMAS -VSSATTIKIS!

ΒΣΣ - ΑΣΕΠ

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΒΣΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ! ΑΝΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ 16/12/2011

Στη Βουλή παραβρέθηκαν σήμερα τα προεδρία των Σωματείων ΒΣΣ προκειμένου να παρακολουθήσουν τι θα απαντηθεί στην ερώτηση που έκανε ο  Βουλευτής  του ΚΚΕ κ. Σ. Χαλβατζής  σχετικά με το μέλλον των 4000  χιλιάδων  εργαζομένων στις δομές ΒΒΣ αλλά και των ωφελουμένων. Η απάντηση δόθηκε από τον Υπουργό Εργασίας όπου εν ολίγοις ανάφερε ότι θα συνεχιστεί το ΒΣΣ μέσα από συγχρηματοδότηση και για το βιώσιμο σχέδιο μίλησε ξεκάθαρα για κοινωνικές επιχειρήσεις. Στη συνέχεια τα Σωματεία πραγματοποίησαν συνάντηση με το κ. Κουτρουμάνη προκειμένου να πληροφορηθούν εκτενέστερα σχετικά με όσα λέχθηκαν μέσα στη Βουλή. Ο Υπουργός λοιπόν ανέφερε ότι πριν λίγες μέρες είχαν άτυπη συνάντηση με την κοινοτική Επιτροπή (Αdor) όπου του έθεσαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγχρηματοδότηση ενός ελάχιστου χρηματικού ποσού συγκεκριμένα μίλησε για 5000 Ευρώ διαφορετικά  κινδυνεύει το πρόγραμμα να καταρρεύσει  ενώ παράλληλα του παρουσίασαν το βιώσιμο σχέδιο το οποίο έχει να κάνει με κοινωνικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θεωρείται τελειωμένο γεγονός η επίτευξη της συγχρηματοδότησης, φυσικά άτυπα προς το παρόν, γιατί η κοινοτική επιτροπή θα συνεδριάσει 23-24 Ιανουαρίου και τότε σύμφωνα με τα λεγόμενα του θα επικυρωθεί. Για το κενό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε υπόθηκε  ότι κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών  θα βγάλουν κάποια εγκύκλιο για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους φορείς υλοποίησης. ¨Οσον αφορά για τη βιωσιμότητα ήταν ξεκάθαρος και θα έχει να κάνει με κοινωνικές επιχειρήσεις.Τώρα σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ για παράταση των συμβάσεων μας βασιζόμενοι στο άρθρο 57 του κανονισμού 1083 αναμένετε η απάντηση να δοθεί τη Δευτέρα. Βέβαια με αυτή την εξέλιξη της συγχρηματοδότησης δεν είναι απαραίτητα αναγκαία η θετική γνωμοδότηση ΑΣΕΠ απλά θα ήταν ένα "μαξιλαράκι" όπως το ονομάζουν αρμόδιοι του Υπουργείου Εσωτερικών σε περίπτωση μη συγχρηματοδότησης.Ωστόσο συνάδελφοι παρότι διαφαίνεται ότι προς το παρόν υπάρχει μία θετική έκβαση για τη συνέχιση της εργασίας μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι κάτι προσωρινό χωρίς να υπάρχει κάποια εξασφάλιση σε μόνιμη βάση δεδομένου ότι ο προσανατολισμός τους είναι η κοινωνική οικονομία. Στη συνέχεια συνεδρίασαν τα Σωματεία και αποφάσισαν αναστολή της Πανελλαδικής κινητοποίησης για 20 Δεκεμβρίου αλλά σίγουρα έχουμε πολύ αγώνα στην πορεία για μια μόνιμη  και οριστική λύση  παλεύοντας το ΒΣΣ να διατηρήσει τον κρατικό χαρακτήρα του, και όχι την εκπόνηση του μέσω κοινωνικών επιχειρήσεων και ότι αυτό συνεπάγεται! Επίσης η ΕΕΤΑΑ άρχισε να δίνει τη β' δόση, ενημερώστε τους φορείς σας!

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

                     
   ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
                                                                           
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ


Η Βοήθεια στο Σπίτι όπως γνωρίζετε είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει οριστικά στης 31/12/2012.
Επειδή όμως, είναι πρόγραμμα με δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει υπηρεσία, επειδή οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν προσληφθεί από ΑΣΕΠ, αλλά και  επειδή έχει αναδειχθεί σαν η πιο αποδεχτή και πιο αποτελεσματική δράση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης  και αναγκαία λόγω της οικονομικής ανέχειας που καλπάζει,  η πολιτεία στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχει τόσο απέναντι στην Ε.Ε. όσο και απέναντι στους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ της χώρας, έχει ξεκινήσει μια σειρά από διεργασίες ώστε να διασφαλίσει το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τους εργαζόμενους. 
Οι εργαζόμενοι  μέσω των σωματείων τους  έχουν συνεχή επικοινωνία και συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα αυτό αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να υπάρξει πίεση για να προχωρήσουν τα πράγματα μιας και εμπλέκονται τέσσερα συναρμόδια υπουργεία  και δημιουργούνται καθυστερήσεις αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο και τη μορφή που θα έχει αυτή η διασφάλιση του προγράμματος και  όλων των εργαζομένων. Αυτή η διασφάλιση  περιλαμβάνει δύο σκέλη:

1.     Την εξασφάλιση όλων των δαπανών που απαιτούνται (περίπου 75 εκ. Ευρώ) για να λειτουργούν όλα τα ΒσΣ από 1/1/2012 από εθνικούς πόρους πλέον.
2.     Την κατοχύρωση όλων των εργαζομένων που ήδη εργάζονται σε αυτά. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο έχει διασφαλιστεί είναι:

·       35 εκ. Ευρώ από το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης των συνταξιούχων
·       10 εκ. ευρώ από την εργατική εστία
·       Τα υπόλοιπα από το υπουργείο Εσωτερικών και από την αναδιανομή των ΚΑΠ προς τους Δήμους.

Έχουν δηλαδή βρεθεί τα χρήματα ώστε τα ΒσΣ να λειτουργήσουν από 1/1/2012 απρόσκοπτα. Μένει ανοιχτό το θέμα των εργαζομένων γιατί σύμφωνα με τον Νόμο για τις προσλήψεις, για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνει προκήρυξη κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι χρειάζεται περίπου ένα οκτάμηνο για να προετοιμαστεί.

Η πολιτεία προσπαθεί σε αυτό το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων μας, με δύο τρόπους να βρει λύση:

1.     Να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατεξαίρεση και για μια σειρά από λόγους (αντισταθμιστικό μέτρο, εξοικονόμηση πόρων κ.λπ.), να υπάρξει  συμβολικά (δεδομένου ότι τα χρήματα υπάρχουν όλα από την Ελληνική πολιτεία),  μια εκ νέου συγχρηματοδότηση με ένα ελαχιστότατο ποσό  ώστε να γίνει  ανανέωση των συμβάσεών μας. Αυτό θα το έθετε ο κ. Κουτρουμάνης την Τρίτη 13/12/2011 στον αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκεται στη χώρα μας.
2.     Το υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει έγγραφο στον ΑΣΕΠ, όπου ζητάει την γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ πάνω στο Νόμο 2190  σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων εφόσον το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάτι που στη περίπτωσή μας συμβαίνει. Από εκεί περιμένουν επίσημη απάντηση την Πέμπτη 15/12/2012.

Σε περίπτωση που ούτε το ένα επιτευχθεί  ούτε το άλλο, τότε το Υπ. Εσωτερικών καλείται να περάσει την Διάταξη Νόμου που έχει εισηγηθεί η ΚΕΔΕ ώστε να μην υπάρξει κόλλημα. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει.

Εφόσον κάτι από τα δύο θα επιτευχθεί και εξασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων,  θα λογιστεί ως μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο το Υπ. Εσωτερικών και Απασχόλησης θα πρέπει να συντάξουν σχέδιο βιωσιμότητας για τα ΒσΣ  και τους εργαζόμενους για μόνιμη κ οριστική λύση που θα μπει σε λειτουργία αμέσως μετά το τέλος αυτής της παράτασης.


Ως προς αυτό, με ποια μορφή και πως θα λειτουργούν μόνιμα τα ΒσΣ και οι εργαζόμενοι, υπάρχουν δύο τάσεις-απόψεις:

1.     Πρόταση του Υπ. Εσωτερικών (κ. Κουκουλόπουλου απάντηση στη Βουλή) για ένταξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με προκήρυξη τύπου ΚΕΠ κάτι το οποίο έχει να «αντιμετωπίσει» περιορισμούς τρόικας και μνημονίου
2.     Πρόταση του Υπ. Απασχόλησης για  ένταξη στην  Κοινωνική Οικονομία όπου το κάθε φυσικό πρόσωπο (και οι εργαζόμενοι) θα μπορεί να συστήνει κοινωνική επιχείρηση για να παρέχει υπηρεσίες. Σε ένα περιβάλλον όπου οι Ιδιώτες δεν θα μπορούν να αποκλείονται. Δηλαδή θα μπορούν Επιχειρήσεις στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης τους να χρηματοδοτούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε όποιον αυτοί προτιμούν με αποτέλεσμα η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους της χώρας μας και των ΑΜΕΑ να ακροβατεί στην αβεβαιότητα που ένα τέτοιο καθεστώς επιβάλει. Δεν αρμόζει σε μια τόσο ανθρώπινη υπηρεσία να αφεθεί στον κανιβαλισμό του Ιδιωτικού επιχειρείν.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την υποστήριξή σας ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν και όχι να διακινδυνέψουμε για άλλη μια φορά ως χώρα να κάνουμε πράγματα που μετά  από λίγο θα τα βρούμε μπροστά μας όπως γινόταν μέχρι τώρα φτάνοντάς μας σε αυτή τη κατάσταση που είμαστε.

Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πίεση  ώστε και  όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν με κάθε τρόπο (βλ. παραπάνω: 1,2, και πρόταση ΚΕΔΕ στην έσχατη λύση), αλλά και όταν θα συσταθεί η βιώσιμη λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά, να είναι η σωστή. Και αυτή δε μπορεί παρά να είναι, η υπηρεσία ΒσΣ να λειτουργεί απρόσκοπτα σαν παροχή από την πολιτεία (υπό την «ομπρέλα» άμα θέλετε του Υπ. Υγείας σαν αρμόδιου Υπουργείου για την πρόνοια) και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μακριά από Κοινωνικές Οικονομίες και Κοινωνικές Επιχειρήσεις που το μόνο που θα κάνουν θα «διαλύσουν» σταδιακά τα ΒσΣ και τους Εργαζόμενους αφού μεγάλες εταιρίες θα έχουν την ευχέρεια να χρηματοδοτούν για δικούς τους λόγους  ο καθένας  όποια «Κοινωνική Εταιρία» κρίνουν, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν  προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με πεντάμηνα αλλά και ιδιωτικές εταιρίες αφού δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Με βάση τα παραπάνω και θεωρώντας ως δεδομένη την ευαισθησία σας  απέναντι στο πιο πετυχημένο πρόγραμμα της χώρας, τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια έχουν βάλει «πλάτη» για να λειτουργήσει, (σε κάθε Περιφέρεια), αλλά και τους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ της χώρας που περιμένουν από την πολιτεία (και όχι από κάποια εταιρία) να θεσμοθετήσει το πρόγραμμα αυτό και τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια τους φροντίζουν, ζητάμε:

Να τεθεί το θέμα στην επικείμενη σύσκεψη των περιφερειαρχών της χώρας και να υπάρξει ψήφισμα κοινό που θα κοινοποιηθεί σε Υπ. Εσωτερικών κ. Γιαννιτση, Υπ. Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ρέππα, Υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλο, Υπ. Υγείας κ. Λοβέρδο και  θα  προτάσσει:

1.   Να συνεχίσουν οπωσδήποτε όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους

2.   Στο μεταβατικό στάδιο να συσταθεί βιώσιμη λύση  που θα θεσμοθετεί την υπηρεσία και τους  εργαζόμενους στη πολιτεία και την τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές εταιρίες  διασφαλίζοντας έτσι μόνιμα την παροχή φροντίδας προς τους ηλικιωμένους και άπορους της χώρας μας και ΑΜΕΑ.

Για τα παρελθόντα λάθη δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μπορούμε όμως για  θέματα που είναι σε εξέλιξη, με αποφασιστικότητα να επιβάλουμε να ξεπεραστούν οποιαδήποτε εμπόδια υπάρχουν και  τάσεις που για άλλη μια φορά θα μας δημιουργήσουν προβλήματα,  ώστε να «χτίσουμε» για τη χώρα μας αυτό που  επιτέλους της αξίζει.

Με εκτίμηση 

ΑΣ  ΓΙΝΕΙ Η ‘ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ’ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ,
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!!  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην βουλή θα παραβρεθούν την Παρασκευή τα προεδρία Σωματείων ΒΣΣ πανελλαδικά στις 9:30 π.μ όπου θα γίνει επερώτηση για το μέλλον του ΒΣΣ και των εργαζομένων. Στη πορεία θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και ελπίζουμε να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα εντός της εβδομάδας αλλιώς προχωράμε για την απεργία 20 του μήνα. Μακάρι να μη χρειαστεί αλλά θα πρέπει να είναι στο νου μας..
  Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι εκδικάστηκε πριν λίγες μέρες προσωρινή διαταγή για εργαζόμενους του ΒΣΣ από Δήμο Αγ. Βαρβάρας Αττικής και κέρδισαν το δικαστήριο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ 16/12/2011 ΓΙΑ ΒΣΣ


 

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410




  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Πρωθυπουργό


Θέμα: Για την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».


Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λήγει το Δεκέμβρη του 2011. Κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν το πρόγραμμα αυτό.
Σε μια τέτοια εξέλιξη 4.000 περίπου εργαζόμενοι, που είναι ήδη για πάνω από 6 μήνες απλήρωτοι, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας, ενώ χιλιάδες συνάνθρωποί μας, κυρίως περασμένης ηλικίας και ΑΜΕΑ θα στερηθούν ακόμη και αυτές τις ελάχιστες, σε σχέση με τις ανάγκες τους, υπηρεσίες που τους παρέχονται.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάχθηκε στους Δήμους χωρίς την απαραίτητη εξασφάλιση πόρων με αποτέλεσμα οι Δήμοι σε συνθήκες υποχρηματοδότησης να μην μπορούν να το θέσουν σε λειτουργία.
Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η κατάσταση επιδεινώνεται, πλήττονται πρωτίστως τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Είναι επιτακτική  ανάγκη η ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν προνοιακών υπηρεσιών, που να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:
·       ώστε η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», χρηματοδοτούμενη κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό να αναπτυχθεί πλήρως από το κράτος και να καλύπτει όλους δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
·       για να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σ’ αυτό, να τους καταβληθούν τα μέχρι στιγμής δεδουλευμένα, καθώς επίσης να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών;

                                                                           
Ο βουλευτής
Σπύρος Χαλβατζής


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΒΣΣ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κκ. Υπουργούς
·         ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
·         ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ:  Η αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με βιώσιμο σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη λειτουργία των δομών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατέθεσαν αναφορά το υπόμνημα-ψήφισμα της συντονιστικής ομάδας των Σωματείων των  εργαζομένων στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».
Σε μια περίοδο που τα λαϊκά εισοδήματα υφίστανται διαρκές πλήγμα, είναι αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του προγράμματος. Πρέπει να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξασφαλιστεί η μόνιμη λειτουργία δομών κοινωνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ και το ήδη απασχολούμενο προσωπικό να είναι μόνιμης απασχόλησης σύμφωνα με την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Να  μη  μείνουν αβοήθητοι οι 150.000  περίπου ηλικιωμένοι πολίτες και πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι εξυπηρετούνται  από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ούτε να βρεθούν στο δρόμο οι 4.000 περίπου εργαζόμενοι σ’ αυτό.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν στο πλευρό των εργαζομένων με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς και θα συνεχίσει να συμπαρίσταται και να συμμετέχει στον αγώνα τους μέχρι να δοθεί οριστική λύση

Επισυνάπτεται το Υπόμνημα-Ψήφισμα.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε  σχετικά.

ΣΥΝ/ΝΑ: 1 ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΨΗΦΙΣΜΑ

Αθήνα,12-12-2011
Οι καταθέτοντες  βουλευτές


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ