Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Εγκύκλιος: 24


ΑΔΑ: 4ΑΛΧΚ-Ζ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αριθ. Πρωτ.: οικ.9104


ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
Τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Κράτους
& ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΤΑ
Γραφεία Γενικών Γραμματέων
Ταχ.Δ/νση
: Σταδίου 27

Τ.Κ.
: 10183 Αθήνα

Πληροφορίες
: Α. Καλογήρου, 213-1364332


: Α. Νίτσου, 213-1364373

e-mail
: a.kalogirou@ypes.gr


: a.nitsou@ypes.gr

FAX
: 213-1364389, 213-1364383



 Εγκύκλιος: 24

ΘΕΜΑ:
Διευκρινίσεις για αρμοδιότητες νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και κοινωφελούς επιχείρησης των δήμων στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχώνευσης


Κατά την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 103 και 109 του ν. 3852/2010, αναφορικά με τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων, η υπηρεσία μας έχει γίνει αποδέκτης πολλών ερωτημάτων, αναφορικά με τις αρμοδιότητες που επιτρέπεται να ασκούνται από αυτά. Κατόπιν τούτων, σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 11/α.π.4569/27.1.2011 εγκυκλίου μας, αναφορικά με τα θέματα συγχωνεύσεων και προσωπικού των νπδδ και των επιχειρήσεων των δήμων, θέτουμε υπόψη σας, συμπληρωματικά, τα ακόλουθα:
Στην περίπτωση κατά την οποία ένας δήμος διατηρεί σύμφωνα με το νόμο έως δύο (ή έως τέσσερα, για τους δήμους με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επισημαίνεται ότι οι τομείς αρμοδιοτήτων που μπορεί να ασκεί το καθένα από αυτά δεν επιτρέπεται να συμπλέκονται μεταξύ τους, αλλά θα πρέπει να διαχωρίζονται, σύμφωνα με όσα ρητά ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 103 παρ. 1α του ν. 3852/2010.
Στην περίπτωση, ωστόσο, κατά την οποία ένας δήμος διατηρεί μία κοινωφελή επιχείρηση και ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διευκρινίζονται περαιτέρω τα εξής:
Με γνώμονα τη μέγιστη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων του ίδιου τομέα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού, είναι σκόπιμο να εξαντλείται κάθε δυνατότητα προκειμένου να οργανώνονται διακριτά οι τομείς αρμοδιοτήτων μεταξύ του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τους περιορισμούς που υφίστανται από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των υφιστάμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κοινωφελών επιχειρήσεων, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δράσεις τους, όπως για παράδειγμα η άσκηση ορισμένης δραστηριότητας, υποχρεωτικά, από φορέα ιδιωτικού δικαίου με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, (π.χ. για ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, αποφάσεις Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας Π1β/Γ.Π.οικ.14951/9.10.2001, Π2β/Γ.Π.οικ.14957/9.10.2001 και Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/9.10.2001 - ΦΕΚ 1397/Β΄/22.10.2001), επισημαίνεται ότι για όσο διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί αυτοί, επιτρέπεται να ασκηθούν διακριτές δράσεις του ίδιου τομέα αρμοδιοτήτων από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου. Για διευκόλυνση ως προς την εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών, παρατίθενται τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα:
1. Σε ένα δήμο μπορεί παιδικός – βρεφονηπιακός σταθμός (ως πρώην κρατικός σταθμός που μεταβιβάστηκε στο δήμο με το άρθρο 12 του ν. 2880/2001) να λειτουργεί στο πλαίσιο νπδδ και παράλληλα μπορεί η κοινωφελής επιχείρηση να υλοποιεί πρόγραμμα παιδικού – βρεφονηπιακού σταθμού της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» (αρμοδιότητες στον τομέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης).
2. Σε ένα δήμο μπορεί να λειτουργεί το ΚΑΠΗ στο πλαίσιο νπδδ και παράλληλα να λειτουργεί από την κοινωφελή επιχείρηση η συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ πράξη «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων», μέσω των ΚΗΦΗ, που με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία ιδρύεται και λειτουργεί μόνο από φορέα ιδιωτικού δικαίου (αρμοδιότητες στον τομέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης).
3. Σε ένα δήμο μπορεί να λειτουργεί βιβλιοθήκη στο πλαίσιο νπδδ και παράλληλα η κοινωφελής επιχείρηση να υλοποιεί το πρόγραμμα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία ιδρύεται και λειτουργεί μόνο από φορέα ιδιωτικού δικαίου (αρμοδιότητες στον τομέα παιδείας).

 Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την παρούσα εγκύκλιο στους Δήμους της χωρικής σας αρμοδιότητας.
Την εγκύκλιο μπορείτε να την αναζητήσετε και στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης www.ypes.gr, στη διαδρομή: Υπουργείο/Εγκύκλιοι, καθώς και στον ειδικό δικτυακό τόπο http://kallikratis.ypes.gr, στη διαδρομή: Νομοθεσία/Εγκύκλιοι.  



Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ







ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ





ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΚΕΔΚΕ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
-Γρ. Υπουργού
-Γρ. Υφυπουργού
-Γρ. Γεν. Γραμματέα
-Γρ. Γεν. Δ/ντη Τοπ. Αυτ/σης
-Δ/νση Μηχ/σης & ΗΕΣ
(με την παράκληση να την αναρτήσει στο
δικτυακό τόπο του Υπουργείου και στο http://kallikratis.ypes.gr )
- Δ/νση Οικονομικών ΟΤΑ
  Τμήμα Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ
- Δ/νση μας
  Τμήμα Νομικών Προσώπων, Ιδρυμάτων & Επιχειρήσεων ΟΤΑ





Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΛ με μοναδικό θέμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.02.11
logo_voitheiaΤην Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηλιούπολης με μοναδικό θέμα την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ειδικότερα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν
1.το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι,
2.τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,
3.τον τρόπο συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος. 
Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρους της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρη Πίσσα, η νέα Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 17/Β/14.1.2011) αλλάζει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, με αποτέλεσμα οι δομές του Βοήθεια στο Σπίτι να μετατραπούν από προγράμματα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχολισιμότητας και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Η ριζική αυτή αλλαγή εγκυμονεί 3 σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησης ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν μόνα τους, χωρίς να έχουν στενό συγγενικό περιβάλλον. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο οφελούμενοι δεν είναι οι ηλικιωμένοι ή τα ΑΜΕΑ αλλά οι συγγενείς αυτών που είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι 120 συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπιτι του Δήμου Ηλιούπολης να κινδυνευουν να αποκλειστούν από τα νέα προγράμματα. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τους εργαζομένους του Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ο αριθμός των εργαζομένων είναι ανάλογος του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων. Κατ επέκταση, οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων πρέπει να συνοδεύεται με μείωση του προσωπικου του προγράμματος. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενος αποκλεισμός των 120 εξυπηρετουμένων στην Ηλιούπολη θα συνοδευτεί με απόλυση των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Η νέα ΚΥΑ δίνει την δυνατότητα διεκδίκισης της χρηματοδότησης του προγράμματος από ιδιωτικούς φορούς. Στον Δήμο Ηλιούπολης υπάρχουν ήδη δυο ιδιωτική φορείς που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώτος είναι η εταιρία ΚΟΜΠΙΟΥΦΡΑΝ Α.Ε, μέ έδρα στην Ηρώων Πολυτεχνίου 40, η οποία σε συνεργασία με το «Κέντρο Ημέρας» της «Φθιωτικής Εταιρίας Ψυχικής Υγείας» καλεί με έντυπες ανακοινώσεις της όσους επιθυμούν να απολάυσουν τις υπηρεσίες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να απευθυνθούν σε αυτήν! Ο δεύτερος ιδιωτικός φορέας φαίνεται να είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΔΡΑ», η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, πρωτοπορεί όχι μόνο στην λειτουργία «Κοινωνικών Παντοπωλείων» αλλά και τον προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχώρησε την λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στην εν λόγω ΜΚΟ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρης Πίσσας τόνισε ότι η έντονη κινητικότητα των ιδιωτικών φορέων στην πόλη μας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της σύστασης των νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από τον Δήμο μας, και τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η λειτουργία του νέου προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να περάσει από τα χέρια του Δήμου στα χέρια των ιδιωτών.
Με βάσει τα παραπάνω και έχοντας ως στόχο
1ον  την διατήρηση της δυνατότητας του Δήμου μας να παρέχει κατ οίκον υπηρεσίες σε ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ τα οποία ζουν μόνα, χωρίς συγγενικό περιβάλλον,
2ον  την διατήρηση της δυνατότητας παροχής των εν λόγω υπηρεσιών από το ήδη υπάρχον προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι,
ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
(Αξίζει τα σημειωθεί ότι οι πλειοψηφία του προσωπικού του προγράμματος εργάζεται με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων από το 2004 και εώς σήμερα)
Εάν οι συμβάσεις αυτές μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, τότε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να μεταφερθούν στο νέο ΝΠΔΔ του δήμου μας, και μαζί με αυτούς να μεταφερθεί και το αντικείμενο εργασίας τους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να πληρώνονται από ίδιους πόρους του δήμου μας, γεγονός το οποίο μας προστατεύει από το προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο ενώ η ενέργεια αυτή χαιρετήθηκε θετικά από όλους τους παρευρισκόμενους. Την συνεδρίαση παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευάς Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Πατσαβός, Χρίστος Κοκοτίνης και Γιώργος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης  κ. Καραγιανίδου Θεοδώρα, και οι εργαζόμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Προτάθηκε επίσης, η εν λόγω απόφαση να σταλεί το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο και την κύρωση της απόφασης αυτής.
Τελευταία ανανέωση ( 17.02.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΛ με μοναδικό θέμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» PDF Εκτύπωση E-mail 17.02.11 logo_voitheiaΤην Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηλιούπολης με μοναδικό θέμα την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Ειδικότερα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν 1.το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, 2.τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, 3.τον τρόπο συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος. Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρους της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρη Πίσσα, η νέα Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 17/Β/14.1.2011) αλλάζει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, με αποτέλεσμα οι δομές του Βοήθεια στο Σπίτι να μετατραπούν από προγράμματα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχολισιμότητας και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Η ριζική αυτή αλλαγή εγκυμονεί 3 σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησης ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν μόνα τους, χωρίς να έχουν στενό συγγενικό περιβάλλον. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο οφελούμενοι δεν είναι οι ηλικιωμένοι ή τα ΑΜΕΑ αλλά οι συγγενείς αυτών που είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι 120 συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπιτι του Δήμου Ηλιούπολης να κινδυνευουν να αποκλειστούν από τα νέα προγράμματα. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τους εργαζομένους του Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ο αριθμός των εργαζομένων είναι ανάλογος του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων. Κατ επέκταση, οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων πρέπει να συνοδεύεται με μείωση του προσωπικου του προγράμματος. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενος αποκλεισμός των 120 εξυπηρετουμένων στην Ηλιούπολη θα συνοδευτεί με απόλυση των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Η νέα ΚΥΑ δίνει την δυνατότητα διεκδίκισης της χρηματοδότησης του προγράμματος από ιδιωτικούς φορούς. Στον Δήμο Ηλιούπολης υπάρχουν ήδη δυο ιδιωτική φορείς που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώτος είναι η εταιρία ΚΟΜΠΙΟΥΦΡΑΝ Α.Ε, μέ έδρα στην Ηρώων Πολυτεχνίου 40, η οποία σε συνεργασία με το «Κέντρο Ημέρας» της «Φθιωτικής Εταιρίας Ψυχικής Υγείας» καλεί με έντυπες ανακοινώσεις της όσους επιθυμούν να απολάυσουν τις υπηρεσίες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να απευθυνθούν σε αυτήν! Ο δεύτερος ιδιωτικός φορέας φαίνεται να είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΔΡΑ», η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, πρωτοπορεί όχι μόνο στην λειτουργία «Κοινωνικών Παντοπωλείων» αλλά και τον προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχώρησε την λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στην εν λόγω ΜΚΟ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρης Πίσσας τόνισε ότι η έντονη κινητικότητα των ιδιωτικών φορέων στην πόλη μας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της σύστασης των νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από τον Δήμο μας, και τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η λειτουργία του νέου προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να περάσει από τα χέρια του Δήμου στα χέρια των ιδιωτών. Με βάσει τα παραπάνω και έχοντας ως στόχο 1ον την διατήρηση της δυνατότητας του Δήμου μας να παρέχει κατ οίκον υπηρεσίες σε ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ τα οποία ζουν μόνα, χωρίς συγγενικό περιβάλλον, 2ον την διατήρηση της δυνατότητας παροχής των εν λόγω υπηρεσιών από το ήδη υπάρχον προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. (Αξίζει τα σημειωθεί ότι οι πλειοψηφία του προσωπικού του προγράμματος εργάζεται με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων από το 2004 και εώς σήμερα) Εάν οι συμβάσεις αυτές μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, τότε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να μεταφερθούν στο νέο ΝΠΔΔ του δήμου μας, και μαζί με αυτούς να μεταφερθεί και το αντικείμενο εργασίας τους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να πληρώνονται από ίδιους πόρους του δήμου μας, γεγονός το οποίο μας προστατεύει από το προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο ενώ η ενέργεια αυτή χαιρετήθηκε θετικά από όλους τους παρευρισκόμενους. Την συνεδρίαση παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευάς Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Πατσαβός, Χρίστος Κοκοτίνης και Γιώργος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης κ. Καραγιανίδου Θεοδώρα, και οι εργαζόμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Προτάθηκε επίσης, η εν λόγω απόφαση να σταλεί το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο και την κύρωση της απόφασης αυτής. Τελευταία ανανέωση ( 17.02.11 ) < Προηγ. Επόμ. > [ Πίσω ] © 2011 CITY OF ILIOUPOLIS - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό.Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΛ με μοναδικό θέμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» PDF Εκτύπωση E-mail 17.02.11 logo_voitheiaΤην Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηλιούπολης με μοναδικό θέμα την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Ειδικότερα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν 1.το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, 2.τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, 3.τον τρόπο συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος. Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρους της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρη Πίσσα, η νέα Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 17/Β/14.1.2011) αλλάζει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, με αποτέλεσμα οι δομές του Βοήθεια στο Σπίτι να μετατραπούν από προγράμματα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχολισιμότητας και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Η ριζική αυτή αλλαγή εγκυμονεί 3 σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησης ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν μόνα τους, χωρίς να έχουν στενό συγγενικό περιβάλλον. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο οφελούμενοι δεν είναι οι ηλικιωμένοι ή τα ΑΜΕΑ αλλά οι συγγενείς αυτών που είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι 120 συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπιτι του Δήμου Ηλιούπολης να κινδυνευουν να αποκλειστούν από τα νέα προγράμματα. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τους εργαζομένους του Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ο αριθμός των εργαζομένων είναι ανάλογος του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων. Κατ επέκταση, οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων πρέπει να συνοδεύεται με μείωση του προσωπικου του προγράμματος. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενος αποκλεισμός των 120 εξυπηρετουμένων στην Ηλιούπολη θα συνοδευτεί με απόλυση των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Η νέα ΚΥΑ δίνει την δυνατότητα διεκδίκισης της χρηματοδότησης του προγράμματος από ιδιωτικούς φορούς. Στον Δήμο Ηλιούπολης υπάρχουν ήδη δυο ιδιωτική φορείς που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώτος είναι η εταιρία ΚΟΜΠΙΟΥΦΡΑΝ Α.Ε, μέ έδρα στην Ηρώων Πολυτεχνίου 40, η οποία σε συνεργασία με το «Κέντρο Ημέρας» της «Φθιωτικής Εταιρίας Ψυχικής Υγείας» καλεί με έντυπες ανακοινώσεις της όσους επιθυμούν να απολάυσουν τις υπηρεσίες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να απευθυνθούν σε αυτήν! Ο δεύτερος ιδιωτικός φορέας φαίνεται να είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΔΡΑ», η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, πρωτοπορεί όχι μόνο στην λειτουργία «Κοινωνικών Παντοπωλείων» αλλά και τον προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχώρησε την λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στην εν λόγω ΜΚΟ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρης Πίσσας τόνισε ότι η έντονη κινητικότητα των ιδιωτικών φορέων στην πόλη μας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της σύστασης των νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από τον Δήμο μας, και τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η λειτουργία του νέου προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να περάσει από τα χέρια του Δήμου στα χέρια των ιδιωτών. Με βάσει τα παραπάνω και έχοντας ως στόχο 1ον την διατήρηση της δυνατότητας του Δήμου μας να παρέχει κατ οίκον υπηρεσίες σε ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ τα οποία ζουν μόνα, χωρίς συγγενικό περιβάλλον, 2ον την διατήρηση της δυνατότητας παροχής των εν λόγω υπηρεσιών από το ήδη υπάρχον προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. (Αξίζει τα σημειωθεί ότι οι πλειοψηφία του προσωπικού του προγράμματος εργάζεται με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων από το 2004 και εώς σήμερα) Εάν οι συμβάσεις αυτές μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, τότε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να μεταφερθούν στο νέο ΝΠΔΔ του δήμου μας, και μαζί με αυτούς να μεταφερθεί και το αντικείμενο εργασίας τους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να πληρώνονται από ίδιους πόρους του δήμου μας, γεγονός το οποίο μας προστατεύει από το προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο ενώ η ενέργεια αυτή χαιρετήθηκε θετικά από όλους τους παρευρισκόμενους. Την συνεδρίαση παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευάς Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Πατσαβός, Χρίστος Κοκοτίνης και Γιώργος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης κ. Καραγιανίδου Θεοδώρα, και οι εργαζόμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Προτάθηκε επίσης, η εν λόγω απόφαση να σταλεί το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο και την κύρωση της απόφασης αυτής. Τελευταία ανανέωση ( 17.02.11 ) < Προηγ. Επόμ. > [ Πίσω ] © 2011 CITY OF ILIOUPOLIS - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό.

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΛ με μοναδικό θέμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.02.11
logo_voitheiaΤην Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηλιούπολης με μοναδικό θέμα την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ειδικότερα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν
1.το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι,
2.τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,
3.τον τρόπο συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος. 
Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρους της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρη Πίσσα, η νέα Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 17/Β/14.1.2011) αλλάζει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, με αποτέλεσμα οι δομές του Βοήθεια στο Σπίτι να μετατραπούν από προγράμματα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχολισιμότητας και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Η ριζική αυτή αλλαγή εγκυμονεί 3 σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησης ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν μόνα τους, χωρίς να έχουν στενό συγγενικό περιβάλλον. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο οφελούμενοι δεν είναι οι ηλικιωμένοι ή τα ΑΜΕΑ αλλά οι συγγενείς αυτών που είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι 120 συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπιτι του Δήμου Ηλιούπολης να κινδυνευουν να αποκλειστούν από τα νέα προγράμματα. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τους εργαζομένους του Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ο αριθμός των εργαζομένων είναι ανάλογος του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων. Κατ επέκταση, οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των εξυπηρετουμένων ατόμων πρέπει να συνοδεύεται με μείωση του προσωπικου του προγράμματος. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενος αποκλεισμός των 120 εξυπηρετουμένων στην Ηλιούπολη θα συνοδευτεί με απόλυση των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Η νέα ΚΥΑ δίνει την δυνατότητα διεκδίκισης της χρηματοδότησης του προγράμματος από ιδιωτικούς φορούς. Στον Δήμο Ηλιούπολης υπάρχουν ήδη δυο ιδιωτική φορείς που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώτος είναι η εταιρία ΚΟΜΠΙΟΥΦΡΑΝ Α.Ε, μέ έδρα στην Ηρώων Πολυτεχνίου 40, η οποία σε συνεργασία με το «Κέντρο Ημέρας» της «Φθιωτικής Εταιρίας Ψυχικής Υγείας» καλεί με έντυπες ανακοινώσεις της όσους επιθυμούν να απολάυσουν τις υπηρεσίες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να απευθυνθούν σε αυτήν! Ο δεύτερος ιδιωτικός φορέας φαίνεται να είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΔΡΑ», η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, πρωτοπορεί όχι μόνο στην λειτουργία «Κοινωνικών Παντοπωλείων» αλλά και τον προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχώρησε την λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στην εν λόγω ΜΚΟ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Δημήτρης Πίσσας τόνισε ότι η έντονη κινητικότητα των ιδιωτικών φορέων στην πόλη μας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της σύστασης των νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από τον Δήμο μας, και τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η λειτουργία του νέου προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι να περάσει από τα χέρια του Δήμου στα χέρια των ιδιωτών.
Με βάσει τα παραπάνω και έχοντας ως στόχο
1ον  την διατήρηση της δυνατότητας του Δήμου μας να παρέχει κατ οίκον υπηρεσίες σε ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ τα οποία ζουν μόνα, χωρίς συγγενικό περιβάλλον,
2ον  την διατήρηση της δυνατότητας παροχής των εν λόγω υπηρεσιών από το ήδη υπάρχον προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι,
ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου των 7 εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
(Αξίζει τα σημειωθεί ότι οι πλειοψηφία του προσωπικού του προγράμματος εργάζεται με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων από το 2004 και εώς σήμερα)
Εάν οι συμβάσεις αυτές μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, τότε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να μεταφερθούν στο νέο ΝΠΔΔ του δήμου μας, και μαζί με αυτούς να μεταφερθεί και το αντικείμενο εργασίας τους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να πληρώνονται από ίδιους πόρους του δήμου μας, γεγονός το οποίο μας προστατεύει από το προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο ενώ η ενέργεια αυτή χαιρετήθηκε θετικά από όλους τους παρευρισκόμενους. Την συνεδρίαση παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευάς Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Πατσαβός, Χρίστος Κοκοτίνης και Γιώργος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης  κ. Καραγιανίδου Θεοδώρα, και οι εργαζόμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Προτάθηκε επίσης, η εν λόγω απόφαση να σταλεί το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο και την κύρωση της απόφασης αυτής.
Τελευταία ανανέωση ( 17.02.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                        ΗΜΕΡ. :  12/01/ 2011
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ                                                         ΑΡ. ΠΡΩΤ . :  42
¨ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ¨
ΤΟΥ Γ΄ Κ.Π.Σ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ                                 
                                                                                                  
Πληροφορίες :                                                                            ΠΡΟΣ :
                                             
                                                                                                       ΓΣΕΕ
                                                                                               ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Πρόεδρος                                                                          
Σοφία Κολιζέρα                                                                
Φαξ : 210-2580872                                                        
 Τηλ. : 6948183161                                                         
             
                                                                                     
                                                                                                     
Γραμματέας                                                               
Παππάς  Νικόλαος                                                     
Τηλ.6944817386
-Φαξ : 210-5065653  

ΘΕΜΑ : Εξαίρεση από την εγκύκλιο υπ’ αριθ. 2/14924/0022-1/4/2010 του Γενικού Λογιστηρίου     
              του Κράτους                                                                 
:
     Το Σωματείο εργαζομένων ¨Βοήθεια στο Σπίτι ¨ του Γ ΚΠΣ , εκπροσωπώντας και την φωνή  των υπόλοιπων Σωματείων ΒσΣ Πανελλαδικά , διαμαρτύρεται  έντονα σε ότι αφορά την υπαγωγή της μισθοδοσίας των συναδέλφων οι οποίοι εργάζονται σε αυτά τα προνομιακά προγράμματα με την υπ’ αριθ. 2/14924/0022-1/4/2010 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την εισοδηματική πολιτική του 2010 ( Ν.3833/2010-ΦΕΚ Α 40) .
    Όπως γνωρίζετε , εκπροσωπούμε συναδέλφους οι οποίοι εργάζονται σε επιδοτούμενα  Προγράμματα της Ε.Ε  , είναι επί οκτώ χρόνια  συμβασιούχοι ιδ. Δικαίου  Ορισμένου Χρόνου
( ανανεώσιμες ετήσιες συμβάσεις χωρίς διακοπή ούτε μία μέρα ) σε Αναπτυξιακές ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ  και όχι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου , με αποδοχές που κυμαίνονται ανάλογα την ειδικότητα από 700 έως 1000 Ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, και χωρίς να συνυπολογίσουμε τις καθυστερήσεις πληρωμών 3 και 5 μήνες από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις !
    Η υλοποίηση των προγραμμάτων  γίνεται από την Περιφέρεια με τελικό αποδέκτη-Ανάδοχο τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ οι οποίες υπέβαλαν προσφορές και επιλέχτηκαν με βάση Διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό . Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με επιταγές γιατί απλά οι Περιφέρειες υλοποιούν Συμβάσεις Έργου με εργολάβους. Άρα οι εργαζόμενοι είναι μάλλον …… οι εργάτες ! Δεν υπάρχει δηλαδή μισθοδοσία όπως την γνωρίζουμε για τακτικούς υπαλλήλους  ενώ  ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου υπολογίζεται με βάση των αριθμό των ωφελούμενων ηλικιωμένων ή ΑΜΕΑ  και όχι κάποια. Σύμβαση Εργασίας .
Μέσα σε αυτή την σχιζοφρενική κατάσταση αβεβαιότητας και απαξίωσης το Υπ. Οικονομικών δεν έχει πάρει επίσημα θέση  σχετικά με τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας (επιδοτούμενοι κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 20% από εθνικούς πόρους).
Σας ενημερώνουμε επίσης , ότι κάποιες Δημοτικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε περικοπές αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2010 εφαρμόζοντας το ν. 3833/10  και κάποιες άλλες  δεν εφαρμόζουν τις οικονομικές περικοπές στους μισθούς για το προσωπικό των προγραμμάτων. .Αυτό από μόνο του δημιουργεί σύγχυση και αδικία μεταξύ των εργαζομένων . 
Θεωρούμε ότι είναι  άδικο ο ορθολογισμός των  Δημοσίων δαπανών  να ξεκινάει από τους ¨εργαζόμενους των 700 Ευρώ¨ . Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα δουλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες στην υπηρεσία του πολίτη βάζοντας ¨πλάτη¨ σε αυτό το κράτος και τις πολιτικές του από το 2003 έως και σήμερα .Όλοι και ιδιαίτερα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συμβάλουμε καθημερινά με τη στάση και την εργασία μας στην διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας .
    Ζητάμε να εξετάσετε άμεσα το πρόβλημα μας και να γνωμοδοτήσετε σχετικά, ενώ παράλληλα θεωρούμε αναγκαία την παρέμβασή σας στους αρμόδιους φορείς ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού είναι ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι των δομών αυτών δεν εμπίπτουν στο ν.3833/10 ασχέτως αν εργάζονται σε κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων.  
Παρακαλούμε  το συντομότερο για τις δικές σας ενέργειες .





                                                    ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ


                                                                                              
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΟΛΙΖΕΡΑ ΣΟΦΙΑ                                                            ΠΑΠΠΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αγαπητοί Συνάδελφοι . Το Σωματείο μας δημιουργήθηκε με στόχο την εργασιακή τακτοποίηση των εργαζομένων στα προγράμματα ΒσΣ. Καθώς και για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Προσπαθούμε και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για όλους μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα μέχρι σήμερα και   έχουμε αναδείξει τις θέσεις μας για τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους σε όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας.
 Πετύχαμε αρκετά αλλά ο στόχος για μόνιμη παροχή φροντίδας και η επίλυση του εργασιακού προβλήματος συνεχίζεται. Η συμβολή όλων είναι επιτακτική και άκρως απαραίτητη.
Συλλογικά , μαζικά διεκδικούμε για το κοινό καλό. Ο ατομισμός , ο ωχαδερφισμός και η μεμψιμοιρία δεν βοηθάνε. Λάθη μπορεί να έγιναν και να γίνουν. Μόνο η απραξία δεν επιφέρει λάθη. Όλοι μαζί προχωράμε.
  Παρακάτω γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του Σωματείου μας.
 Ο αγώνας μας συνεχίζεται .  

-         Επίδομα Συνθηκών. Μετά από παρέμβαση και συνεχή υπομνήματα του Σωματείου μας προς το Υπουργείο Απασχόλησης  έγινε δεκτό το αίτημα για την καταβολή του επιδόματος συνθηκών στους Νοσηλευτές και Οικογενειακούς Βοηθούς.

-         Ενημέρωση όλων των τομεαρχών Υγείας των κομμάτων για την μέχρι τότε εξέλιξη του προγράμματος ΒσΣ  με σκοπό την κατάθεση συγκεκριμένων επερωτήσεων στη Βουλή όπου και έγιναν από (Χριστοφιλοπούλου, Καστανίδη, Χάιδο, Ντόλιο, Αθανασόπουλο, Αμοιρίδη, Τσούρα).

-         Μετά από συνεχή πίεση όλων των Σωματείων και ενημέρωση στον ΑΝΤ για το θέμα μας τελικώς έγινε τριήμερο αφιέρωμα από την τηλεόραση στην απογευματινή εκπομπή κοινωνικής προσφοράς με την Μαρί Κυριακού.

-         Δημοσιότητα για τις παροχές  του προγράμματος και αναφορά για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του,  από τα ΜΜΕ. Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Αττική Περιφέρεια , Ριζοσπάστης, περιοδικό Αναπηρία ). Επίσης οργανώθηκαν ρεπορτάζ, δόθηκαν συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα (ΝΕΤ, ΣΚΑΙ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΦΛΑΣ). Μίλησαν Σ. Κολιζέρα (Ν. Αττικής), M. Ζήση (Ν. Αττικής), Π. Παραδέλης (Κ. Μακεδονία), Γ. Κορομπίλη (Φθιώτιδα ). Έγινε  απ’ ευθείας μετάδοση για τα προβλήματα των εργαζομένων από την πρωινή ζώνη του τηλεοπτικού Σταθμού 902. Μίλησαν Σ. Κολιζέρα (Ν,Αττικής) , Μ. Δανηλάτου (Ν. Αττικής)
-         Συλλογή υπογραφών από τους πολίτες για την συνέχιση των ΒσΣ  και κατάθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

-         Εκδήλωση διαμαρτυρίας – διανομή φυλλαδίων σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας  και της υπόλοιπης Ελλάδας μέσω των δικών τους Σωματείων.

-         Δημιουργία ιστοσελίδας . Δυστυχώς δε μπορέσαμε να την διατηρήσουμε παρά μόνο για δύο χρόνια  λόγο έλλειψης χρημάτων. Ευελπιστούμε να γίνει στο μέλλον.

-         Παρέμβαση του Σωματείου για την ορθολογική χρήση του αυτοκινήτου και τη διασφάλιση του προσωπικού.

-         Συναντήσεις του Σωματείου μας σε τακτικά χρονικά διαστήματα με τα υπόλοιπα Σωματεία  της Ελλάδος για κοινή δράση.

-         Αποστολή υπομνήματος μέσω e mail σε Βουλευτές και Ευρωβουλευτές όπου έγινε ενημέρωση του πλαισίου εργασίας, τα αιτήματα του Σωματείου μας και αναφορές για τα προβλήματα των εργαζομένων. Συνολικά έγιναν πάνω από 25 επερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και 3 στην Ευρωβουλή με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

-         Συνεχείς συναντήσεις  του Σωματείου με την Κοινωνική Πολιτική της ΚΕΔΚΕ για προώθηση των αιτημάτων μας και διαμόρφωση κοινών θέσεων.

-         Συνάντηση με ΓΕΣΕΕ όπου έγινε ενημέρωση για το θέμα μας και ζητήθηκε στήριξη των αιτημάτων μας. Εγγραφή του Σωματείου μας στο ΕΚΑ όπου εκπροσωπείται από τα εκλεγμένα μέλη Σ. Κολιζέρα , Μ. Ζήση.

-         Παρέμβαση του Σωματείου στους Δήμους μετά από καταγγελία εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων. (Πέραμα, Μέθανα, Πεύκης, Αγ. Παρασκευής) Καλλιθέα για μη εφαρμογή του Φεκ. για τις πληρωμές.

-         Συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών για τη στήριξη των θέσεων μας. Ο ΣΚΛΕ ανταποκρίθηκε και απέστειλε υπομνήματα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία.

-         Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της  ΠΟΕ-ΟΤΑ  όπου ζητήθηκε η στήριξη τους και η συμμετοχή τους στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις. Η απάντηση τους ήταν θετική.

-         Συμμετοχή του Σωματείου μας σε ημερίδα για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων  μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πειραιά. (Εισηγήτρια Σ. Κολιζέρα  Αναπτύχθηκαν οι θέσεις του Σωματείου μας για τη βιωσιμότητα του ΒσΣ.

-         Συνεργασία του Σωματείου και συναντήσεις με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ.
Συναντήσεις με τους

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

  ΣΩΜΑΤΕΙΑ                                                    Αθήνα, 22/2/2011
  ΚΑΙ ΣΥΛΛΌΓΟI
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»                               αρ. πρωτ. 44
  ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                                Προς
                                                Πρωθυπουργός Ελλάδος
                                                Κ. Γεώργιο Παπανδρέου
                                                 
                                                                                                                                     
                                             

                                                            κοιν.
                                         Υπουργό Εσωτερικών και     
                                         Hλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
                                         κ. Ραγκούση
                                        Υφυπουργό  Εσωτερικών: κ. Γ. Ντόλιο
                                        Υπουργό Εργασίας: κ  Ν. Κατσέλη
                                      Υπουργό Υγείας : κ. Α. Λοβέρδο
 Υπουργό Οικονομίας
 κ. Παπακωνσταντίνου
      ΚΕΔΚΕ
                                        Πρόεδρο κοιν. Πολιτικής ΚΕΔΚΕ:
                                        Κ. Σ. Δανιηλίδης                                        
       

Το «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελεί μέχρι σήμερα  μια κατεξοχήν δομή ανοιχτής περίθαλψης, συνδέεται με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο περιβάλλον όπου έχει επιλέξει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και επίσης, συνδέεται με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της ανοιχτής.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι των δομών βσΣ έχουν συμβάλλει σημαντικά με τη δράση τους στη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής των ηλικιωμένων, στην αποφυγή ιδρυματικής φροντίδας  και την παραμονή των ηλικιωμένων και Αμεα στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Είναι δεδομένο και το γνωρίζετε ότι το βσΣ έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως ολοκληρωμένη υπηρεσία πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας αφού παρέχονται σε συστηματική και οργανωμένη  βάση κοινωνικές και λειτουργικές δεξιότητες από Κοινωνικούς Επιστήμονες, Νοσηλευτές και  Οικογενειακούς βοηθούς καλύπτοντας  στο έπακρο τις ανάγκες των ατόμων.
Δυστυχώς μετά από οκτώ – δέκα χρόνια λειτουργίας φτάσαμε στο σημείο σήμερα το βσΣ προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους να ενταχθεί στην πράξη «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία λήξης 31/12/2011.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ΚΥΑ 1.605/οικ.3.85 (ΦΕΚ 17/Β/14-1-2011) ωφελούμενοι δεν είναι οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα μοναχικά άτομα που δίνονταν προτεραιότητα αλλά οι συγγενείς τους οι οποίοι έχουν κάρτα ανεργίας .  Βέβαια θεωρητικά δεν αποκλείονται αλλά η παροχή υπηρεσιών προς αυτούς δεν χρηματοδοτείται. Μέχρι τώρα η εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής και επαγγελματικής ζωής αποτελούσε επιδιωκόμενο στόχο αλλά δεν ήταν ο μοναδικός σκοπός της δράσης των βσΣ. Aπό συναντήσεις εκπροσώπων βσΣ με το Υπουργείο Εργασίας και στη πορεία με το υπουργείο Εσωτερικών διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση για την πηγή χρηματοδότησης των δομών από 1/1/2011 έως την ένταξη τους στη νέα ΚΥΑ.
Επίσης διαπιστώθηκε  ότι η Πολιτεία δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την επίτευξη ενός μόνιμου και εγγυημένου επιπέδου υπηρεσιών  κοινωνικής φροντίδας όπως είναι το ΒσΣ μετά το πέρας της χρηματοδότησης η οποία λήγει 31/12/2011.
 Εξάλλου, για το επικείμενο νομοσχέδιο των κοινωνικών επιχειρήσεων, για το οποίο μας ενημέρωσαν αρμόδιοι του Υπουργείου Εργασίας και το οποίο η πολιτεία σχεδιάζει να εφαρμόσει μετά το 2011, δεν συνάδει με τον προνοιακό χαρακτήρα των δομών, που αφορά την παροχή Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη , στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, και με το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους, για το οποίο τελευταίως, τόσος λόγος γίνεται, ούτε με την επιτυχημένη λειτουργία των βσΣ, μέχρι σήμερα, και φτάνει στα όρια της κατάργησής τους.
Από την άλλη η ΚΕΔΚΕ κωφεύει επισημαίνοντας μόνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε λίγο  χωρίς όμως τόσα χρόνια να διεκδικεί παράλληλα με τους εργαζόμενους το αυτονόητο, τη παγίωση των δομών αυτών που συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό  στην ανάδειξη των Δήμων τους και τους καθιέρωσαν τοπικούς άρχοντες.
Τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελούν, για Δήμους και κοινότητες την μοναδική δομή κοινωνικής υποστήριξης προς τους δημότες. Είναι η υπηρεσία που πολλές φορές αντικαθιστά τα Κέντρα Υγείας που σε πολλές περιοχές είναι ανύπαρκτα, τις κλινικές ή τα νοσοκομεία που βρίσκονται μόνο στις μεγαλουπόλεις, την συναισθηματική απομάκρυνση που δημιουργείται μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων γονιών εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων που η καθημερινότητα επιτάσσει και κρατά τους νέους μακριά από τους ανθρώπους που με τόση περηφάνια αποκαλούμε ‘παππού και γιαγιά’.
 Εν όψει της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου «Καλλικράτης» θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου επιβάλλεται  η προώθηση και επίτευξη ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, κατοχυρώνοντας και  διευρύνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας.
Ως Σωματεία εργαζομένων στο ΒσΣ που πανελλαδικά οι εργαζόμενοι αριθμούν 4000 άτομα και παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε 150.000 εξυπηρετούμενους ζητούμε από την ελληνική πολιτεία:

      -    Μετατροπή των συμβάσεων μας  από ορισμένου σε αορίστου χρόνου αφού καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα του Παυλόπουλου καθώς και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οριστεί κανόνες που διέπουν ποιες κατηγορίες εργαζομένων τελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  όπως:
Πρώτον,  οι συμβάσεις που καταρτίζονται και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζομένου,   με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας και με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα, και μεσολαβεί μεταξύ των συμβάσεων αυτών χρονικό διάστημα το οποίο δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες. (διαδοχικές συμβάσεις).
Δεύτερον, αν δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους . Αντικειμενικός λόγος υφίσταται όταν οι συμβάσεις συνάπτονται με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών ομοειδών αναγκών που σχετίζονται ευθέως και αμέσως με τη μορφή ή το είδος  ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης και όχι με σκοπό την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τρίτον, σε κάθε περίπτωση οι λόγοι που δικαιολογούν τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων θα πρέπει να αναφέρονται στη σχετική συμφωνία των μερών, η οποία συνάπτεται εγγράφως ή να προκύπτουν ευθέως απ’ αυτή.
Τέταρτον ο αριθμός των διαδοχικών συμβάσεων δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από τρεις.
Ποιο από τα παραπάνω κριτήρια λοιπόν δεν τελούμε?
 Σας υπενθυμίζουμε ότι :
 Εργαζόμαστε επί οκτώ έως δέκα συνεχή έτη (διαδοχικές ετήσιες συμβάσεις χωρίς κενό μεταξύ τους ) σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης με πλήρες ωράριο, ασφάλιση, δώρα, επιδόματα κ.α. Εμείς ειδικά έχουμε προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ (Ν.2190/94)   Το ότι δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο (για λίγους μήνες)  που όριζε το προεδρικό διάταγμα του Παυλόπουλου για  τη μετατροπή και των δικών μας συμβάσεων  σε αορίστου χρόνου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 Ζητούμε λοιπόν τροποποίηση του Προεδρικού διατάγματος.
 
-      Δημιουργία Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και  στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών  στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο σπίτι , ΚΗΦΗ , κ.α )

-                   Σχεδιασμός , εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών των δομών  βάσει των νέων αναγκών που θα προκύψουν από την ενοποίηση των Δήμων.

-                 Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, συνεχίζουν όμως να παραμένουν στις θέσεις τους και να παρέχουν στους Δημότες  υπηρεσίες.


-                   χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και τους Δήμους. Οι συνεχείς παρατάσεις της λειτουργίας των προγραμμάτων δεν αποτελούν λύση.

Στη σημερινή συγκυρία η  εκπόνηση του συγκεκριμένου  επιχειρησιακού σχεδίου και η χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ρεαλιστική, πρέπει όμως να αποτελέσει μόνιμη κοινωνική παροχή από την πολιτεία και για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση.

 Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε Πανελλαδικά, δυναμικά και με κάθε τρόπο για να δικαιωθούμε. Μας χρωστάτε, το γνωρίζετε και οφείλετε να βρείτε τον τρόπο και όχι «τεχνάσματα» για δικαίωση.

Περιμένουμε απάντηση σας.



Τα Σωματεία

- Αττικής
- Α. Μακεδονίας
- κ. Μακεδονίας
- Δ. Μακεδονίας
- Ηπείρου
- Τρικάλων
- Καρδίτσας
- Λάρισας
- Μαγνησίας
- Φωκίδας
- Ευρυτανίας
- Φθιώτιδας
- Φωκίδας
- Βοιωτίας
- Εύβοιας
- Πελοποννήσου
- Κρήτης
- Δωδεκανήσων
- Κυκλάδων
- Λέσβου
- Σάμου
- Χίου
- Κέρκυρας
- Λευκάδος


Τηλ. Επικοινωνίας Συντονιστικής ομάδας  Σωματείων :
 Σοφία Κολιζέρα 6948183161(Αττική), Παναγιώτης Σακελλαρίου 6945369635 (Καρδίτσα), Γιάννης Αθανασίου 6979217354 (Λευκάδα), Γεωργέλης Στράτος 6976762345(Λέσβος), Τόνια Γεωργάκη 6945755227(Ήπειρος), Τάσος Ιωαννίδης 6977786176 (Μακεδονία ), Παπαιωάνου Λουκία 6975710418 (Βοιωτία)