Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡ. : 17/03/ 2011
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡ. ΠΡΩΤ . :
¨ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ¨
ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορίες :
Πρόεδρος
Σοφία Κολιζέρα
Φαξ : 210-2580872
Τηλ. : 210-2584151
Γραμματέας
Παππάς Νικόλαος


ΠΡΟΣ :
Ειδική Υπηρεσία
Συντονισμού και Δράσεων ΕΚΤ, Υπουργείο
Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοραή 4, 105 64,Αθήνα,


υπόψη

κ. Χρήστου Κύρκογλου





ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Κατόπιν ανάρτησης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος « ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» σας κοινοποιούμε τα εξής:
Ως Σωματείο Εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι Νομού Αττικής , εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις προϋποθέσεις ένταξης των μοναχικών ηλικιωμένων και ΑμεΑ ,και κατά συνέπεια τον κίνδυνο αποκλεισμού των ωφελούμενων στα προγράμματα αυτά έως και σήμερα, εφόσον σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ ως ¨ωφελούμενοι¨ χαρακτηρίζονται συγγενικά άτομα εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, είναι σχεδόν αδύνατο με την εφαρμογή των νέων κριτηρίων να επιβιώσουν οι υφιστάμενες δομές με συνέπεια την συρρίκνωσή και την ενδεχόμενη κατάργησή τους .
Σε σχέση λοιπόν με την ανωτέρω πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. γενικότερα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι :
• Η καταλυτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων των Αναδόχων-φορέων ορίζεται η 06//04/2011. Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο, δεδομένου της διαδικασίας συγχωνεύσεων εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος « Καλλικράτης» , των Ν.Π.Ι.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των ΟΤΑ και είναι αναγκαία η πίστωση χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών .
Όσο αφορά τα δικαιολογητικά συμμετοχής των ωφελουμένων σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ σας επισημαίνουμε τα εξής :
• Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση , το δελτίο ανεργίας θα πρέπει να είναι σε ισχύ έως τις 18/3/2011.Με αυτό όμως τον τρόπο αποκλείονται νέοι ωφελούμενοι οι οποίοι θα προκύψουν με μεταγενέστερη ημερομηνία .
• Η συγγενική σχέση δεν αποδεικνύεται πάντα ή επαρκώς με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης Α΄ ή Β΄ βαθμού. Σε περιπτώσεις λοιπόν αιτήματος από συγγενή του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος αυτό θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί με υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για να μην αποκλειστεί από την διαδικασία .
• Στην σελίδα 28 και συγκεκριμένα στο τέλος της παραγράφου αναφέρεται ότι οι «οι απορριφθείσες γυναίκες » θα αναγράφονται σε σχετικό πίνακα. Αυτό συνεπώς το οποίο απορρέει είναι ότι αποκλείονται οι άντρες- δικαιούχοι ; Σε αυτό το σημείο δημιουργείται σύγχυση από την ασάφεια.
• Οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δεν δικαιούνται κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ: Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σχετικά με την ρύθμιση εισοδηματικού κριτηρίου (< 5000 ευρώ ) και την αντίστοιχη διευκόλυνση προς τους αιτούντες ;


Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τις ανωτέρω παρατηρήσεις και είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία.






ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΟΛΙΖΕΡΑ ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου